Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Πνευματικά δικαιώματα δημοσιογράφου; Πώς τα θέλετε;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο Άρης Σκιαδόπουλος γράφει
για την "πνευματική ομηρεία"
και τις "λεόντειες συμβάσεις" με την ΕΡΤ



Οι δημιουργίες έχουν πνευματικά δικαιώματα, αλλά όχι όλες. Για τις τηλεοπτικές εκπομπές ή της ταινίες που παίζονται και ξαναπαίζονται στην τηλεόραση οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί παίρνουν μια αμοιβή. Για τους δεύτερους έχει συσταθεί ο Διόνυσος, ο ειδικός φορέας είσπραξης των δικαιωμάτων από τα κανάλια, ή από όπου αλλού, που αποδίδονται και στους ερμηνευτές. Για τους δημοσιογράφους δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, κάτι που θίγει ο Άρης Σκιαδόπουλος με αφορμή ερώτηση που του υποβλήθηκε διαδικτυακά. «Ο δημοσιογράφος ούτε εισπράττει μήτε δικαιούται κάποιας διαχείρισης του υλικού του. Αυτό είναι αισχρό για μια χώρα ευρωπαϊκή που υποτίθεται ότι σέβεται την πνευματική δημιουργία».

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές εκπομπές του «Νυχτερινός Επισκέπτης» και τους «Δρόμοι», που απετέλεσαν δημοσιογραφικές επιτυχίες στη δημόσια τηλεόραση, ο Άρης Σκιαδόπουλος γράφει:

«Ας μην κατηγορηθώ ως... ματαιόδοξος η σαν κάποιος που έχει οίηση και ροπή με την δημοσιότητα. Όμως:
Επειδή πολλοί φίλοι/ες μου ζητούν και με ρωτάνε πού μπορούν να βρουν τις εκπομπές μου και δεδομένου ότι αρκετοί τις χρειάζονται για τις επιστημονικές τους έρευνες τους ενημερώνω:
Κάτοχος και διαχειριστής των εκπομπών μου είναι αποκλειστικά η ΕΡΤ… Δυστυχώς ο δημιουργός βρίσκεται σε πνευματική ομηρεία μέσα από μια λεόντεια σύμβαση που του έχει επιβληθεί. Δεν έχει κανένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ πάνω στο έργο του. Μόνο σε περιπτώσεις επαναλήψεων ο σκηνοθέτης παίρνει κάποιο ποσοστό. Ο δημοσιογράφος ούτε εισπράττει μήτε δικαιούται κάποιας διαχείρισης του υλικού του. Αυτό είναι αισχρό για μια χώρα ευρωπαϊκή που υποτίθεται ότι σέβεται την πνευματική δημιουργία.
Αποτέλεσμα τούτου: Η ΕΡΤ να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τις εκπομπές και άλλες να τις αναρτά σ’ ένα αρχείο που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο για τον καθένα κι άλλες να τις κράτα στην… αποθήκη.
Δεν γνωρίζω ο φίλος μου ο Λεοντής που εχει ,αν δεν κάνω λάθος, ασχοληθεί με το θεμα των συγγενικών δικαιωμάτων του χώρου του θάχε την πρόθεση να λύσει το πρόβλημα.
Έως τότε όποιος φίλος επείγεται να αποκτήσει πρόσβαση τις ως άνω εκπομπές πρέπει να ακολουθήσει την γνωστή γραφειοκρατική διαδικασία (ξέρετε εσείς) αίτηση μετά χαρτοσήμου κ.λπ. Και ν' αναμένει στο ακουστικό του!
Εκτός αν φευ αποδημήσει κάποιο από τα πρόσωπα εις Κύριο η αν το θυμηθεί η ΕΡΤ σε κάποια...επέτειο αποδημίας του/ης. Μια ξεφτίλα δηλαδή».
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου