Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Fake news και fake δημοσιογράφοι

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Η βλακεία και η κακοήθεια
καλός αγωγός για τις ψευτοειδήσεις


Η ψευτοείδηση χρειάζεται πομπό, χρειάζεται και δέκτη. Χωρίς τη δεκτικότητα του προσφερόμενου αναγνώστη, που θέλει να παραμυθιαστεί και να παραμυθιάσει, τα fake news δεν μπορούν να περπατήσουν πάνω από ένα βήμα. Το ψέμα στο Διαδίκτυο έχει καλό αγωγό την αφέλεια, τη βλακεία, αλλά και την ανηθικότητα. Αυτός που διαβάζει την ψευτοείδηση και αβασάνιστα την αναπαράγει, δεν είναι θύμα είναι θύτης. Γουστάρει το ψέμα, αδιαφορεί για την trexagireve.gr πηγή στην οποία τη διάβασε και την κοινοποιεί. Ο αφελής, ο βλάκας και ο κακοήθης είναι το μικρόβιο που προσβάλλει την Αλήθεια.

** Διαβάζει, λόγου χάρη, ότι "Χιλιάδες αστυνομικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασαν τα ελληνικά σύνορα με αύρες και βαρύ οπλισμό για να καταστείλουν πιθανές αντιδράσεις των Ελλήνων για τα μέτρα" (ναι, έχει γραφτεί αυτό στις αρχές της κρίσης) και δίχως να αναρωτηθεί πού και πώς κινήθηκε όλος αυτός ο μηχανοκίνητος στρατός χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς, πατάει το κουμπί και διαχέεται η βλακώδης "είδηση" σε έναν πληθυσμό έτοιμο να δεχτεί το ψέμα και με τη σειρά του να το διαδώσει.

** Διαβάζει σε κάποια απίθανα σάιτ, δημοσίευμα συνοδευόμενο από ψεύτικη, άσχετη, παλαιά φωτογραφία βίας από ξένα Μέσα (είναι αυτή που εικονογραφεί τούτο το θέμα), ότι "πέθανε η γυναίκα-διαδηλώτρια για τη Μακεδονία που χτυπήθηκε από αστυνομικούς στις Πρέσπες" και χαιρέκακα την αναδημοσιεύει, είτε γιατί θέλει να βοηθήσει στην πολιτική εκμετάλλευση μιας ψεύτικης πληροφορίας είτε γιατί το τερατώδες ψέμα χωράει στο τεράστιο κενό τού εγκεφάλου του.

Το χειρότερο είναι ότι τα fake news (με πιο πρόσφατο εκείνο για τον θάνατο του ολοζώντανου Γαβρά) δείχνουν πόσοι fake δημοσιογράφοι έχουν εισβάλει στον χώρο από την πίσω πόρτα της Ενημέρωσης που είναι, κυρίως, το Διαδίκτυο. Όχι, βέβαια, ότι δεν εισβάλλουν ολέθριοι κήρυκες ψεμάτων και από την κύρια είσοδό της που κατά κανόνα είναι οι εφημερίδες. Η αξιοπιστία των οποίων έχει υποστεί τεράστια βλάβη που, για πολλές, μοιάζει να είναι ανήκεστος.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου