Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

17 Δεκεμβρίου οι προσφυγές για το 2% του ΕΔΟΕΑΠ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στο ΣτΕ προσφεύγουν
Nova και Cosmote TV
για το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ


Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη Forthnet Media (Nova) κατά του 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Η εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υφυπουργού Εργασίας με την οποία επιβάλλεται τέλος 2% στο σύνολο των επιχειρήσεων ΜΜΕ, ως επιπλέον ενίσχυση του ασφαλιστικού φορέα. Αντίστοιχη αίτηση κατέθεσε και ο ΟΤΕ για λογαριασμό της Cosmote TV, η οποία επίσης πλήττεται από την οικονομική αφαίμαξη.

Στην αίτησή της η Forthnet Media υποστηρίζει ότι η εισφορά αυτή συνιστά «γνήσιο φόρο υπέρ τρίτου». Ως επιχείρημα αναφέρεται ότι το 91% των εργαζομένων της είναι ασφαλισμένο στον ΕΦΚΑ και μόλις το 9% είναι δημοσιογράφοι. Και υποστηρίζει ότι η εισφορά αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4, παρ. 1 του Συντάγματος, καθώς οι υπόλοιποι εργοδότες καταβάλλουν λιγότερα, 3,5% για την επικουρική ασφάλιση και 4,55% για την ασφάλιση υγείας, ενώ τα ΜΜΕ υποχρεώνονται σε επιπλέον εισφορά 2%.

Επίσης, αναφέρεται ότι παραβιάζεται η αρχή της ανταποδοτικότητας, της αναλογικότητας και του δικαιώματος στην εργασία. Η ετήσια επιβάρυνση της εταιρείας εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ υποστηρίζεται ότι υπάρχει και άνισος ανταγωνισμός με εταιρείες όπως η Netflix, που έχουν έδρα στο εξωτερικό, αλλά προσφέρουν υπηρεσίες και στο ελληνικό κοινό.

Η συζήτηση της προσφυγής προγραμματίστηκε για τις 17 Δεκεμβρίου 2018.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου