Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μέτρα στήριξης των εφημερίδων

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών επισημαίνει:

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Υπουργού της Κυβέρνησης, τα γραφεία της ΕΙΗΕΑ επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αρμόδιος για τα θέματα Τύπου, κ. Λευτέρης Κρέτσος. Έγινε δεκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ένωσης. Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, επιβεβαιώθηκε από τον κ. Κρέτσο η διάθεση της Κυβέρνησης για επίλυση των θεμάτων του κλάδου των εφημερίδων που χρονίζουν. Έγινε διεξοδική ανάλυση και ανταλλαγή απόψεων και ο κ. Κρέτσος επιφυλάχθηκε να θέσει τα θέματα υπόψιν της Κυβέρνησης και σύντομα να υπάρξουν μέτρα στήριξης των εφημερίδων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΙΗΕΑ
---
Παραιτήθηκαν τρεις αρχισυντάκτες της ΕΡΤ

Τρεις συγκρούσεις που οδήγησαν σε αντίστοιχες παραιτήσεις σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην ΕΡΤ. Πρόκειται για τρεις δημοσιογράφους που παραιτήθηκαν από τη θέση του αρχισυντάκτη, μετά από διαφωνίες με τους στενούς συνεργάτες τους.

Συγκεκριμένα μετά την παραίτηση του Αλεξάνδρου Κλώσσα, αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κώστα Αρβανίτη, που γνωστοποίησε ο ίδιος από τα social media, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της στο δελτίο ειδήσεων η Εφη Ζέρβα, αλλά και η αρχισυντάκτρια της εκπομπής του Πάνου Χαρίτου, Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.
---
Μ. Κοττάκης: Οι πληροφορίες
του ΑΠΕ για τις συντάξεις ήταν αληθείς

Στην πολιτική κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων, με αφορμή δημοσίευμα του ΑΠΕ για πληροφορίες από την Ευρώπη που έδειχναν μη περικοπή των συντάξεων δύο ημέρες πριν την παρουσία του Κυριακού Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σημερινό του άρθρο ο διευθυντής της εφημερίδας «Εστία», Μανώλης Κοττάκης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στο https://left.gr/
---
Στην ΕΣΗΕΑ σήμερα
αντιπροσωπεία από το «ΠΟΤΑΜΙ»

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με τους εκπροσώπους Τύπου των κομμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ένωσης, συνάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Δημήτρη Τσιόδρα και της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου του κόμματος κυρίας Λίνας Παπαδάκη με αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από την αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα Τύπου, την εφαρμογή εμπάργκο και την παραβίαση των Αρχών της Δεοντολογίας.
---
Στη σκιά της εκδίκασης του 2%
η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ

Στις 30 Οκτωβρίου πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση του Ταμείου των ΜΜΕ, έναν χρόνο μετά τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν με τον νόμο Πετρόπουλου, την αλλαγή του καταστατικού και την είσοδο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ στον ΕΔΟΕΑΠ. Η γενική συνέλευση γίνεται στη σκιά δύο σημαντικών γεγονότων, που θα κρίνουν το παρόν και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ. Το πρώτο είναι η εκδίκαση της προσφυγής των ιδιοκτητών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εργοδοτική εισφορά ύψους 2% επί του τζίρου όλων των ΜΜΕ, εισφορά που χαρακτηρίζεται ως πόρος, παράνομος. Το δεύτερο γεγονός είναι η απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ κι αν τελικά θα ζητήσει εκ νέου γνωμοδότηση από τη Eurostat, η οποία ενέταξε τον ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ διευκρινίσεις από τον ΕΔΟΕΑΠ για την ειδική εισφορά 2% επί του διαδικτύου ζήτησαν οι φοροτεχνικοί και λογιστές μέσω της Ένωσής τους, της ΠΟΦΕΕ. Με επιστολή τους στο ΔΣ του Ταμείου των ΜΜΕ επισημαίνουν πως απαιτούνται διευκρινίσεις για την εγκύκλιο 11/2018. Οι φοροτεχνικοί λένε πως ο νόμος αναφέρει και όσους έχουν έδρα εντός Ελλάδας, ενώ στην εγκύκλιο δίνεται έμφαση μόνο σε παρόχους εκτός Ελλάδας. Ζητάνε επίσης να διευκρινιστεί επαρκώς η έννοια «υπηρεσία διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προώθησης προϊόντος» και αν μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και άλλες, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση ιστοσελίδων τύπου Booking, Airbnb, ή ακόμα και υπηρεσιών σύγκρισης τιμών προϊόντων με έδρα την Ελλάδα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου