Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

... ΕΔΟΕΑΠ - να αυξήσουμε τα έσοδά του ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Γιατί οι περικοπές
στον ΕΔΟΕΑΠ
δεν σώζουν το ταμείο

Δήλωση

Πόπη Χριστοδουλίδου, πρόεδρος ΤΥΠ
Γιάννης Αγγέλης, μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

Συνάδελφοι,

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΕΔΟΕΑΠ δεν οφείλεται στις παροχές προς τους ασφαλισμένους, δηλαδή στις δαπάνες που αφορούν στις συντάξεις, την υγεία. Η επιβίωση του Ταμείου εξαρτάται, πάνω από όλα, από τα έσοδά του, που έχουν μειωθεί δραματικά από τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, της τρόικα και των εργοδοτών με τις χιλιάδες απολύσεις και τις δραματικές περικοπές μισθών που καταλήγουν σε ακόμα μικρότερες εισφορές. Με το διπλό «κούρεμα» των αποθεματικών του Ταμείου.

Η βιωσιμότητα του Ταμείου μας είναι το σοβαρότερο ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αποτελεί ευθύνη όλων των μετόχων και των Ενώσεων που απαρτίζουν τον ΕΔΟΕΑΠ. Το ετήσιο έλλειμμα του Ταμείου φθάνει σήμερα τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Η προτεινόμενη από ορισμένους λύση μέσω τυφλών περικοπών, οριζόντια, στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει ανάσα ζωής ενός έτους στο Ταμείο. Μετά, δεν θα υπάρχουν ούτε καν τα αποθεματικά για να χρηματοδοτήσουν το νέο ανάλογου ύψους έλλειμμα.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να αποκρύπτεται από τα μέλη του, με αόριστες και αστήρικτες «υποσχέσεις», με προτάσεις για περικοπές που δήθεν θα δώσουν λύσεις:

· Χωρίς την προτεραιότητα της απάντησης στο ζήτημα των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ, είτε αυτό αφορά στο αγγελιόσημο και την απορρόφηση εισφορών που τώρα πάνε σε άλλα ταμεία, είτε με την υποχρέωση εργοδοτικών εισφορών, όποια συζήτηση για περικοπές είναι αποπροσανατολισμός των συναδέλφων από το πραγματικό πρόβλημα και τις λύσεις του.

· Διευκολύνεται η ολοκληρωτική εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες στοχεύουν στη «σφαγή» των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με στόχο την ένταξη του Ταμείου μας στον ήδη υποβαθμισμένο από τις ίδιες πολιτικές ΕΟΠΥΥ.

· Ή, εναλλακτικά, στην υλοποίηση του στόχου μερίδας εργοδοτών για τη λειτουργία ενός μικρού και επιλεκτικού ταμείου υγείας, το οποίο θα εξυπηρετεί μόνο τους λίγους «τυχερούς» οι οποίοι θα έχουν απομείνει στα μισθολόγια των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Ως εκλεγμένοι στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ με τη στήριξη της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις: για την αύξηση των εσόδων, τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά του και τη διατήρηση συντάξεων και παροχών σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Προτάσεις που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με την ένταξη στο Ταμείο των δημοσιογράφων που εργάζονται με “μπλοκάκι”, των εργαζομένων στο Internet, την θέσπιση εργοδοτικών εισφορών και την επιστροφή των κλεμμένων.

Προτάσεις οι οποίες οφείλουν να γίνουν στόχοι διεκδίκησης των συνδικαλιστικών Ενώσεων και της διοίκησης του Ταμείου, πριν από κάθε συζήτηση για τυφλές περικοπές.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι οι κρίσιμες αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε, οι οποίες θα σφραγίσουν το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συστράτευση από την πλευρά του κλάδου και των μετόχων του Ταμείου μας. Γι’ αυτό και επιμένουμε στη διενέργεια συλλογικής, ανοιχτής και δημοκρατικής συζήτησης η οποία θα καταλήξει στη διεξαγωγή ψηφοφορίας πάνω στις υπάρχουσες προτάσεις, με ευθύνη των Ενώσεων και της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ μέσα από την διαδικασία δημοψηφίσματος.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου