Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

... ΕΣΗΕΑ - και πάλι βγήκε "μαύρος καπνός" ...

*
Συσπείρωση
Δημοσιογράφων
Δούρειος Τύπος
***
*
“Εμείς αναλαμβάνουμε
πάντοτε τις ευθύνες μας”
.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η δωδέκατη (!) κατά σειρά άγονη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, χωρίς να έχει γίνει δυνατή η συγκρότησή του σε σώμα. Επί τρεις μήνες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που έλαβαν την εντολή να εκπροσωπήσουν τον κλάδο αδυνατούν να υλοποιήσουν αυτή την εντολή, επικαλούμενες διάφορα προσχήματα. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μαζοχισμό, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόκειται για καθαρό σαδισμό εις βάρος των συναδέλφων που βιώνουν την ανεργία, τα νέα απανωτά κύματα απολύσεων, το πραξικόπημα στην ΕΡΤ, την απαξίωση των ασφαλιστικών ταμείων, την εργοδοτική στάση πληρωμών, τα μνημονιακά μέτρα, την καταπάτηση κάθε κανόνα δεοντολογίας και αξιοπρέπειας, και τώρα βρίσκονται επιπλέον ακάλυπτοι κι από το ίδιο τους το σωματείο.

Και όμως, τα πράγματα είναι απλά. Οι εκλογές του Ιουνίου έδωσαν ένα αποτέλεσμα. Μπορεί το αποτέλεσμα να μη μας αρέσει, στο βαθμό που δεν επιτρέπει την ύπαρξη μιας μαχητικής, σαφούς, πλειοψηφίας στο Δ.Σ. Τα μέλη του σωματείου όμως έτσι αποφάσισαν, και η απόφασή τους είναι σεβαστή.

Τι εντολή έδωσαν οι συνάδελφοι;

- Να εκλεγεί στη θέση του προέδρου εκπρόσωπος από την πρώτη παράταξη, Ενωμένοι Δημοσιογράφοι. Έγινε. Στην προηγούμενη συνεδρίαση (3/9/2013) η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου, πήρε την ευθύνη που της αναλογούσε και ψήφισε την Μαρία Αντωνιάδου, εκπρόσωπο του αντίπαλου ψηφοδελτίου, στη θέση της προέδρου του σωματείου.

- Να εκλεγεί στη θέση του γενικού γραμματέα εκπρόσωπος της δεύτερης παράταξης, της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος. Η παράταξή μας δήλωσε παρούσα και ανέλαβε την ευθύνη που της ανατέθηκε από τα μέλη της Ένωσης, στο πρόσωπο της Μαριλένας Κατσίμη, εκλογή που αντιπροσωπεύει επίσης τον συνεχιζόμενο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

- Να εκλεγεί στη θέση του ταμία εκπρόσωπος από την τρίτη κατά σειρά παράταξη, τους Δημοσιογράφους για τη Δημοσιογραφία. Μέχρι στιγμής, οι συνάδελφοι Χρήστος Κυρίτσης και Αγγελική Γυπάκη αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

- Να εκλεγεί στη θέση του α’ αντιπροέδρου ο εκπρόσωπος της τέταρτης παράταξης, Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων. Μέχρι στιγμής, ο συνάδελφος Δημήτρης Τσαλαπάτης δηλώνει πρακτικά απών και αρνείται να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.

- Να εκλεγεί στη θέση του β’ αντιπροέδρου η εκπρόσωπος της πέμπτης παράταξης, Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι. Μέχρι στιγμής, η συνάδελφος Νανά Νταουντάκη δηλώνει πρακτικά απούσα και αρνείται να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.

Με δεδομένη την άρνηση των ανωτέρω παρατάξεων η Συσπείρωση πρότεινε να εκλεγεί σε κάποια από τις θέσεις του προεδρείου εκπρόσωπος της έκτης παράταξης, Δημοσιογραφική Συνεργασία. Μέχρι στιγμής, ο συνάδελφος Παναγιώτης Ράμμος δηλώνει πρακτικά απών και αρνείται να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.

Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες πικρίες για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί σε άρνηση προσφοράς και σε μπλοκάρισμα της λειτουργίας του σωματείου. Όποιος διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων οφείλει να είναι έτοιμος να προσφέρει, αλλιώς καλό είναι να πηγαίνει στο σπίτι του και να μην ταλαιπωρεί τον κλάδο με την αμφιθυμία του.

Από το 2003 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το 2007 όταν συγκροτήθηκε μια ευκαιριακή πλειοψηφία, τα προεδρεία της Ένωσης συγκροτούνται με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους συνεργασία, αλλά για τη μίνιμουμ συνεισφορά στην εύρυθμη λειτουργία του σωματείου. Οι περισσότεροι, άλλωστε, από τα μέλη που αρνούνται τη συνεισφορά τους στην κοινή προσπάθεια, έχουν κατά το παρελθόν διατελέσει μέλη στα προεδρεία παλαιότερων Δ.Σ., ευθύνη που τώρα αναιτιολόγητα αρνούνται.

Αντιτείνουν ορισμένοι, οι οποίοι δεν μας λένε τι έχουν στο μυαλό τους, ότι κατά το παρελθόν χρειάστηκαν ακόμα και επτά μήνες για τη συγκρότηση προεδρείου, χωρίς να καταστραφεί ο κλάδος… Το συμπέρασμα είναι συζητήσιμο, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για παράδειγμα προς μίμηση, πολύ περισσότερο λόγω της κρισιμότητας των σημερινών περιστάσεων και της αδυναμίας του σωματείου να λειτουργήσει αν δεν συγκροτηθεί σε σώμα.

Ο κλάδος δεν μπορεί να περιμένει. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους. Εμείς πάντοτε αναλαμβάνουμε τις δικές μας. Είμαστε και θα είμαστε παρόντες.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου