Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

... γιατί το κράτος κωφεύει; ...

*
Ομάδα "Κουφοχωριό"
***
*

Ζωή χωρίς υπότιτλους
.

Στον απόηχο του κλεισίματος της ΕΡΤ και με την προοπτική έναρξης του προγράμματος της νέας ΔΤ, μια παρέα από ανθρώπους με προβλήματα ακοής που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο μας γράφουν και μας εξηγούν γιατί ούτε η παλιά αλλά ούτε και η νέα κρατική τηλεόραση προβλέπεται να είναι προσβάσιμη για εκείνους:

Είμαστε μια παρέα 850 μέχρι στιγμής ατόμων, που έχουμε συστήσει την ομάδα «Κουφοχωριό» στο facebook. Οι περισσότεροι έχουμε προβλήματα ακοής, αλλά υπάρχουν στην ομάδα μας και ακούοντες. Πέρσι, πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, είχαμε στείλει μια επιστολή σε όλα τα κανάλια και μαζέψαμε γύρω στις 1.600 υπογραφές, ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή να μπαίνουν υπότιτλοι στο δελτίο ειδήσεων.

Οι περισσότεροι από μας είμαστε μεταγλωσσικά κωφοί ή έχουμε κοχλιακά εμφυτεύματα και δεν γνωρίζουμε τη νοηματική γλώσσα, ενώ έχουμε εκπαιδευτεί σε σχολεία ακουόντων. Για μας λοιπόν (που είμαστε αριθμητικά πολύ περισσότεροι από τους νοηματίζοντες), το δελτίο ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα δεν είναι προσβάσιμο. Ασφαλώς δεν ζητάμε την κατάργησή του, ζητάμε όμως κάτω από τον παρουσιαστή της νοηματικής να υπάρχουν και υπότιτλοι, όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Συστήματα υποτιτλισμών χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο εξωτερικό και μάλιστα πλέον μπορούν να γίνουν και σε «ζωντανό χρόνο». Σε αυτά ένας ακούων αναλαμβάνει να πληκτρολογεί με ταχύτητα τα λεγόμενα σε ένα παράθυρο στο δελτίο ειδήσεων, σε μια αίθουσα δικαστηρίου, στις συνεδριάσεις της Βουλής.
Ο ζωντανός υποτιτλισμός γίνεται πανεύκολα με τη νέα τεχνολογία. Εμείς, παρότι άτυπη-διαδικτυακή ομάδα, το εφαρμόσαμε ήδη με επιτυχία σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών (δείτε τη σελίδα: Smart-Lessons.eu.). Οι υπεύθυνοι του προγράμματος μας μαθαίνουν ξένες γλώσσες με γραπτές ερωταπαντήσεις σε ζωντανό χρόνο.

Εάν εμείς, μια μικρή ακτιβιστική ομάδα, έχουμε ήδη πάρει την κατάσταση στα χέρια μας και δημιουργούμε μόνοι μας τις προϋποθέσεις για να έχουμε πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία, γιατί το κράτος εξακολουθεί να κωφεύει στις ανάγκες μας; Δεν έχουμε δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια τηλεόραση, στα δικαστήρια, στις συνεδριάσεις της Βουλής; Κι αν το έχουμε, γιατί δεν γίνονται αυτά τα απλά βήματα ώστε να το αποκτήσουμε;

Εκ μέρους της ομάδας «Κουφοχωριό»,
 Σοφία Κολοτούρου, ιατρός κυτταρολόγος, συγγραφέας,
 πάσχουσα από πλήρη μεταγλωσσική κώφωση άμφω
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

2 σχόλια: