Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

... "είμαι καλός, φτηνός, αποδίδω... Γιατί με απολύεις;" ...

*
zoornalistas
***
*

Οι ανταγωνιστές των Ψυχάρηδων
και οι απαραίτητοι του in.gr
.
Μια νέα επιστολή εργαζόμενων στον ΔΟΛ είδε το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο. Αυτή τη φορά από το newsroom του in.gr.

Κανονικά αυτή η επιστολή θα έπρεπε να απευθύνεται μόνο προς τα αφεντικά και τους διοικούντες τον ΔΟΛ καθώς προσπαθεί να πείσει πόσο απαραίτητοι και δουλευταράδες ήταν οι 4 απολυμένοι του in.gr και πόσο λάθος έκανε η επιχείρηση που τους έδιωξε (έτσι ενισχύει τους ανταγωνιστές κλπ κλπ). Μάλιστα όπως αναφέρεται στην επιστολή, ειδικά και μόνο για τους απολυμένους του in.gr συντρέχουν λόγοι που καθιστούν την επιστροφή τους επιτακτική ανάγκη... 

Εμείς να θυμίσουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια απολύθηκαν 600 εργαζόμενοι από τον ΔΟΛ που κι αυτοί φανταζόμαστε θα ήταν «πολύτιμοι κρίκοι στην μεγάλη αλυσίδα» του Οργανισμού. Επίσης το αν.. θα υπάρξει πρόβλημα, αφού τα άλλα ανταγωνιστικά site κάνουν συνεχώς πιο αισθητή την παρουσία τους, μάλλον αυτό δεν είναι πρόβλημα των εργαζόμενων αλλά των Ψυχάρηδων που αποφάσισαν τις απολύσεις...

Γι αυτό είπαμε στην αρχή πως η επιστολή θα έπρεπε να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους διοικούντες τον ΔΟΛ τους οποίους θα πρέπει να πείσει ότι οι απολύσεις στο in.gr είναι επιχειρηματικό λάθος...

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

"Οι εργαζόμενοι στο in.gr εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους 50 απολυμένους συναδέλφους του ΔΟΛ. Ταυτιζόμαστε απόλυτα με την άποψη ότι η απόφαση αυτή πρέπει να επανεξεταστεί, γιατί σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη λύση στα προβλήματα του Οργανισμού - άλλωστε ούτε οι προηγούμενες απολύσεις έλυσαν το πρόβλημα.

Στην περίπτωση, μάλιστα, των απολύσεων των συναδέλφων από το newsroom του in.gr συντρέχουν και ειδικοί λόγοι που καθιστούν την επιστροφή τους επιτακτική ανάγκη.

Οι απολύσεις αυτές διαλύουν την πιο επιτυχημένη δημοσιογραφική ομάδα του ελληνικού διαδικτύου, η οποία συνέβαλε μαζί με τους συναδέλφους στους άλλους τομείς (ψυχαγωγία, αυτοκίνητο, υγεία, παιδί κτλ) στην ανάδειξη του in.gr στον δημοφιλέστερο, μεγαλύτερο και πληρέστερο προορισμό του ελληνικού Διαδικτύου.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της απόλυτης κυριαρχίας των οικονομικών μεγεθών και των αριθμών, επιλέγουμε να μην αναφερθούμε στα σημαντικά κοινωνικά κριτήρια και στους ανθρωπιστικούς λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να απολυθούν – άλλωστε αυτοί ισχύουν για όλους τους συναδέλφους στο ΔΟΛ που απολύθηκαν.

Περιοριζόμαστε, λοιπόν, στους αμιγώς οικονομικούς και επιχειρηματικούς λόγους- για να μιλήσουμε με τους ίδιους όρους βάσει των οποίων αποφασίστηκαν, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, οι απολύσεις- που επιβάλλουν την επιστροφή των απολυμένων συναδέλφων μας στις θέσεις τους στο newsroom του in.gr:

Η ειδησεογραφία λόγω της οικονομικής-κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα και των παγκόσμιων εξελίξεων έχει αυξηθεί πάρα πολύ, η ταχύτητα των εξελίξεων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η σοβαρότητα και η δυσκολία των θεμάτων για τα οποία καλούμαστε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν, ο ανταγωνισμός από άλλα ιντερνετικά μέσα έχει οξυνθεί επικίνδυνα.

Η πρώτη βάρδια ξεκινά στις 7:00 το πρωί και η τελευταία πολλές φορές αναγκάζεται να φύγει αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα, κυρίως όταν έχει τα γνωστά σε όλους Eurogroup, μαραθώνιες συσκέψεις με την τρόικα, συζητήσεις και ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή για κρίσιμα ζητήματα, ή σοβαρά διεθνή θέματα.

Το ίδιο -και σε καθημερινή πλέον βάση, λόγω αγωνιστικής δράσης- συμβαίνει και στο αθλητικό τμήμα, στο οποίο πλέον τρεις συντάκτες πρέπει να καλύψουν όλα τα γεγονότα, πολλά εξ αυτών live, με παράλληλη παρακολούθηση του facebook/sports.in.gr.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε περίπτωση εκλογών ή άλλων σημαντικών γεγονότων τα γραφεία του newsroom δεν αδειάζουν επί 24ωρης βάσης, καλύπτοντας τις εξελίξεις live, γεγονός που όπως έχει αποδειχθεί από τις μετρήσεις αναγνωρίζουν δεόντως οι αναγνώστες και τα κέντρα αποφάσεων.

Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, το newsroom του in.gr με 15 εργαζομένους παράγει καθημερινά, 7 ημέρες την εβδομάδα, περισσότερες από 200 ειδήσεις, καλύπτοντας έγκυρα και κυρίως άμεσα (σχεδόν τη στιγμή που συμβαίνουν) τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις σε όλους τους τομείς, όχι μόνο με άρθρα, αλλά και με φωτορεπορτάζ, video, links σε ξένα μέσα, αναλύσεις κτλ.

Μια απλή διαίρεση είναι αποκαλυπτική για το πόσους τομείς έχει χρεωθεί ο καθένας από εμάς να παρακολουθεί και να καλύπτει, καθώς και για την ταχύτητα και τον αριθμό των θεμάτων που καλείται να γράψει.

Σας βεβαιώνουμε δε, ότι ακριβώς λόγω του φόρτου εργασίας τα τελευταία χρόνια, η επιλογή των θεμάτων είναι αυστηρή και γράφουμε όσα είναι αναγκαία για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία του μέσου και να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των περισσότερων από 3.500.000 αναγνωστών που μας προτιμούν για την ενημέρωσή τους. Επομένως, η μείωση του αριθμού των άρθρων εκτός από ανέφικτη στην πράξη, θα ήταν και καταστροφική για το μέσο και βούτυρο στο ψωμί των ανταγωνιστών του.

Ακριβώς επειδή αναγκαστήκαμε τόσα χρόνια να λειτουργούμε με μικρότερο και από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων για ένα τέτοιο μέσο ενημέρωσης, φροντίσαμε ο καθένας να εξειδικευθεί σε κάποιους τομείς, ώστε να λειτουργούμε συμπληρωματικά. Μια μικρή αλυσίδα που ακριβώς λόγω του μεγέθους της αν σπάσει ένας κρίκος είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει. Και μετά τις απολύσεις χάσαμε 4 πολύτιμους κρίκους...

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια όχι απλώς να γίνει φτωχότερο το περιεχόμενο του site, αλλά κρίσιμα θέματα να μένουν ακάλυπτα. Σημειώνουμε ότι οι δύο από τους απολυθέντες κάλυπταν κυρίως (αφού κανείς από εμάς δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται μόνο με ένα τομέα) τις οικονομικές ειδήσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή μεσούσης της κρίσης, ενόψει νέων αξιολογήσεων από την τρόικα, Eurogroup, γερμανικών εκλογών κτλ να έχει μείνει ένας οικονομικός συντάκτης.

Επίσης, θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε πολλά χρόνια πίσω, όταν μοναδική πηγή πληροφοριών ήταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφού με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων μειώνεται δραματικά ο χρόνος για διασταύρωση και εμπλουτισμό των στοιχείων μέσα από άλλες πηγές, αλλά κυρίως για εύρεση θεμάτων που δεν τα έχει άλλο μέσο και τα βγάζουμε πρώτοι. Και αυτό τη στιγμή που τα ανταγωνιστικά site κάνουν συνεχώς πιο αισθητή την παρουσία τους...

Δραματικά θα συρρικνωθεί εάν δεν αφανιστεί και ο αριθμός των αφιερωμάτων, των ερευνών, των συνεντεύξεων, των video, των βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων που κάνουμε, -και χαίρουν, όπως αποδεικνύουν τα «χτυπήματα» και τα σχόλια, ιδιαίτερης αποδοχής από τους αναγνώστες- θυσιάζοντας τις περισσότερες φορές και ώρες του προσωπικού ελεύθερου χρόνου μας, αφού πλέον όχι μόνο δεν θα επαρκούν τα άτομα για τέτοια εγχειρήματα, αλλά και ο προσωπικός χρόνος που απομένει στον καθένα θα μειωθεί και σίγουρα δεν θα έχει τις δυνάμεις για επιπλέον εργασία.

Από τα παραπάνω φρονούμε ότι αποδεικνύεται με αδιαμφισβήτητα στοιχεία γιατί οι συνάδελφοι είναι απόλυτα αναγκαίοι για την ομαλή και επιτυχή λειτουργία του μέσου, καθώς και την ανάπτυξή του, από την οποία εξαρτώνται άμεσα η διατήρηση του καλού ονόματός του και της πρώτης θέσης του μεταξύ των ιντερνετικών μέσων ενημέρωσης, τα διαφημιστικά και άλλα έσοδά του, καθώς και η λειτουργία των άλλων δύο δικτυακών τόπων του ΔΟΛ, tovima.gr και tanea.gr, αφού η κύρια πηγή για τις ειδήσεις που αναρτούν είναι το in.gr.

Πρόκειται, δε, για «φθηνούς» εργαζομένους, των 1.000 ευρώ (μαζί με τα Σαββατοκύριακα) που μετά τις πιέσεις που δεχθήκαμε υπέγραψαν τις ατομικές συμβάσεις, παρά το ότι μισθολογικά δεν τους αφορούσαν, αφού το πλαφόν ήταν στα 1.500 ευρώ.

Χωρίς μεγάλα λόγια και απειλές εκφράζουμε την αγωνία μας για το μέλλον του μέσου που εργαζόμαστε και με προσωπικές θυσίες καταφέραμε να κρατήσουμε και να αναδείξουμε σε αυτό που είναι σήμερα και κατ’ επέκταση για τις θέσεις εργασίας μας και ζητούμε την επιστροφή των συναδέλφων μας.

Η αδικία, η ματαίωση και η απογοήτευση που νιώθουμε, αφού μετά από 14 χρόνια σκληρής, εξαήμερης -κάποιες φορές μεταμεσονύχτιας- εργασίας, με καθηλωμένους σε χαμηλά επίπεδα μισθούς, οι συνάδελφοί μας βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της λίστας των απολύσεων, είναι ένας επιπλέον -μη οικονομικός, αλλά βαθιά ουσιαστικός και κρίσιμος- λόγος που ζητάμε να γυρίσουν. Πρέπει πριν να είναι αργά να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συρρίκνωσης της ομάδας μας.

Οι εργαζόμενοι στο newsroom του in.gr"
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου