Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

... μιντιακές ισορροπίες, ενημερωτικές αψιμαχίες ...

*
Τυπολογίες
***
*


Μνημόνιο ή ειδήσεις,
η φετινή μάχη στην TV



Ως το τέλος Σεπτεμβρίου τα μέτωπα στην τηλεοπτική ενημέρωση θα έχουν στηθεί στη σκακιέρα των νέων ιδιοκτησιακών συμμαχιών. Η τηλεοπτική περίοδος αρχίζει με σημαντικές ανατροπές στο σκηνικό των συμφερόντων, τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών. Η ανατροπή αυτή εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στις αναμενόμενες μάχες επί τηλεοπτικών παραθύρων. Το ερώτημα «Μνημόνιο ή πληροφόρηση» θα κρίνει στην ουσία τη φετινή μάχη προσώπων, αστέρων, καναλιών και πολιτικών κατευθύνσεων.

Το Star απειλεί» να αλλάξει τις ισορροπίες, όχι μόνο στους πίνακες θεαματικότητας, αλλά στην αλλαγή του περιεχομένου της πληροφόρησης, από ένα κεντρικό κανάλι, σε μια χρονιά έντονων πολιτικών αναταράξεων και σοβαρών διλημμάτων για τη χώρα. Από το 2010, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιήθηκαν ως μηχανισμός επιβολής του Μνημονίου, ακόμη κι όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις ήταν στα πρόθυρα της κατάρευσης.


Τα πρώτα ρήγματα στο μνημονιακό μπετόν έχουν φανεί. Ήδη από το τέλος της περασμένης Άνοιξης το κυρίαρχο Mega που μονοπωλούσε την τηλεοπτική ενημέρωση αφού στη ζώνη των 8.00 μ.μ ο ανταγωνισμός πολιτικής ενημέρωσης ήταν ανύπαρκτος, δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από τους «μικρούς» της περιφερειακής τηλεόρασης Αττικής. Η βραδινή ζώνη στο Kontra Channel σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκε στην πρώτη θέση θεαματικότητας.

Πρόσωπα με απόψεις στο Star


Το σκηνικό φέτος τον Σεπτέμβρη έχει ανατραπεί. Απέναντι στο «μονοπώλιο» της διαχείρισης της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας στην τηλεοπτική ενημέρωση από το Mega, στήνεται το νέο δελτίο του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα στην παρουσίαση του δελτίου και τον Νίκο Χατζηνικολάου στο σχολιασμό, από το γραφείο του στη “Real News», δύο, τρεις φορές τη βδομάδα. Στα παράθυρα του δελτίου που θέλουν να παρεμβαίνουν πλέον στην πολιτική πραγματικότητα, θα βρεθούν φωνές, όπως ο Σταύρος Λυγερός αλλά και οι σχολιαστές πολιτικοί συντάκτες Κάτια Μακρή, ο Κώστας Στούπας, ο Γιώργος Κουβαράς. Στο Star δηλώνουν πως θα τηρούν τις πολιτικές ισορροπίες και θα κάνουν ένα πολιτικά αυτόνομο δελτίο με όλες τις απόψεις.

Το κανάλι μπαίνει σφήνα και στην πρωινή τηλεοπτική ενημέρωση με την εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου, διεκδικώντας το μερίδιο επιρροής στο τηλεοπτικό κοινό από την προβολή των κοινωνικών θεμάτων τα οποία είναι και ο βασικός κορμός της πρωινής ζώνης. Κάθε εβδομάδα επίσης θα προγραμματιστεί η νέα εκπομπή έρευνας του Τάσου Τέλλογλου.

Η “μνημονιακή γραμμή”


Στο Mega η συνταγή στο δελτίο ειδήσεων δεν αλλάζει, τουλάχιστον μέχρι να φανούν οι επιδόσεις του δελτίου στο Star. Στα νέα πρόσωπα του κεντρικού δελτίου θα βρεθεί ο Γιώργος Παπαχρήστου των «Νέων» ο οποίος θα βρίσκεται σχεδόν καθημερινά και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή των Δ. Καμπουράκη, Γ.Οικονομέα. Ο Alpha με το μοντέλο των κοινωνικό θεμάτων φιλοδοξεί να κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση στη μάχη της θεαματικότητας, διατηρώντας τη φιλομνημονιακή γραμμή. Ο ΑΝΤ1 δείχνει να επενδύει περισσότερο στα live shows, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις ειδήσεις.
Η πολιτική κατεύθυνση στο ΣΚΑΪ έχει ήδη φανεί από τις θέσεις που εκφράζουν στον αέρα του δελτίου οι σχολιαστές του, όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και Άρης Πορτοσάλτε που επιμένουν στη σκληρή μνημονιακή πολιτική προκλητικά (σ.σ. "Α" "Όλοι ναζί μπορούμε"). Τον «αντίλογο» έχουν αναλάβει ο Αλέξης Παπαχελάς που μετά το τέλος των «Φακέλων» στο ΣΚΑΪ θα εμφανίζεται ως σχολιαστής στο δελτίο της Σίας Κοσιώνη και η Κατερίνα Ακριβοπούλου. Η κίνηση του σταθμού να βάλει τον Γιώργο Αυτιά στα δελτία ειδήσεων έφερε θεαματικότητα ενώ τα κενά της ενημέρωσης από τις απώλειες των ενημερωτικών εκπομπών, προβλέπεται να καλυφθούν με life style ή χορηγούμενες εκπομπές.

«Στον Ενικό» κάθε Δεύτερα


Στην αγαπημένη του μέρα, τη Δευτέρα, επιστρέφει, από τον Οκτώβριο ο Νίκος Χατζηνικολάου με την εκπομπή του «Στον ενικό». Η εκπομπή θα ξεκινάει λίγο μετά από τις 11.00 το Βράδυ και θα μεταδίδεται από το Star Channel και ταυτόχρονα από το www.enikos.gr. Ο Γ. Πρετεντέρης θα είναι στο Mega την ίδια μέρα, με την «Ανατροπή» και κάθε βράδυ στο Kontra (22.00-00.00) το «Επί του πιεστηρίου» με το Γιάννη Ξενάκη και σχολιαστή το Μάκη Κουρή.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου