Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

... άλλος ένας εργασιακός βιασμός ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Ας ανιχνεύσουμε κι άλλους εργασιακούς χώρους

Ο νέος κατάλογος IKEA στην πόρτα σας

και ο φθινοπωρινός βιασμός του διανομέα
.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη καταγγελία για τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης που επικρατούν κατά τη διανομή του διαφημιστικού καταλόγου της ΙΚΕΑ:

Κάθε Σεπτέμβριο η IKEA κυκλοφορεί τον νέο της κατάλογο. “Φρέσκιες, μοντέρνες, πολύχρωμες, εντυπωσιακές” ιδέες, τυπωμένες σε ένα πολυτελή ιλουστρασιόν κατάλογο, που θα τον βρούμε κρεμασμένο στην πόρτα μας μέσα σε κλειστή διαφανή σακούλα. Θα μας τον φέρουν, χαμογελαστοί νέοι, ντυμένοι με τα χρώματα της IKEA και με ταμπελάκι στο στήθος που έχει το όνομα τους και την φωτογραφία τους.

Τι κρύβει όλη αυτή η εικόνα; Πόση ευτυχία και πόση ανταμοιβή περιμένει τους διανομείς της IKEA;

Φυσικά και η IKEA δεν ασχολείται με το ταπεινό έργο της διανομής του καταλόγου. Αυτή είναι μια βρόμικη δουλειά που την αναλαμβάνουν εξειδικευμένες εταιρείες. Εταιρείες που χρόνια τώρα πρωτοστατούν στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν το βαρέλι που ονομάζεται “διανομή εντύπων” έχει πάτο.

Η IKEA παραχωρεί το έργο της διανομής (στη δική μας περίπτωση, για τα Β. Προάστια), σε εταιρεία διανομής εντύπων. Αυτή με την σειρά της θα απασχολήσει προσωπικό που θα της παραχωρηθεί από μια τρίτη εταιρεία “διαχείρισης υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού”. Αν ήδη έχετε μπερδευτεί ας το πούμε πιο απλά: ως εργαζόμενος υπογράφεις σύμβαση με την τρίτη, δουλεύεις για την δεύτερη και μοιράζεις υλικό της πρώτης. Μέχρι εδώ θα λέγαμε όλα εντάξει! Τι μας νοιάζει πιο είναι το αφεντικό αφού όλα την ίδια μούρη έχουν. (με την μικρή λεπτομέρεια ότι έχεις τρία αφεντικά να σε ελέγχουν).

Ας δούμε τα πράγματα από την στιγμή της αγγελίας. Στην πρώτη επαφή που θα έχεις με την τρίτη εταιρεία θα πληροφορηθείς ότι η διανομή του καταλόγου θα διαρκέσει ένα μήνα, ότι έχεις την ευελιξία να διαλέγεις ποιές μέρες θα δουλεύεις (5 ώρες την ημέρα) και ότι η αμοιβή της εργασίας σου θα είναι 2,80 € την ώρα.

Αν έχεις την τύχη να σε επιλέξουν θα πρέπει να περάσεις σεμινάριο εκπαίδευσης στα τέλη Αυγούστου. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να διαπιστώσεις ότι το πηγάδι δεν έχει πάτο. Στο τρίωρο σεμινάριο που διοργανώνει η τρίτη με την δεύτερη εταιρεία (που κατά τύχη συστεγάζονται και προφανώς είναι και του ίδιο επιχειρηματία) ο μισός χρόνος θα αναλωθεί στους όρους και της λεπτομέρειες της εργασιακής σύμβασης. Και ως υποψήφιος διανομέας θα μάθεις:


· Ότι η σύμβαση που θα υπογράψεις δεν αναφέρει αμοιβή με την ώρα αλλά με το έντυπο.

· Ότι παρόλο που υπογράφεις να πληρώνεσαι με το κομμάτι, θα πληρωθείς με την ώρα αφού βεβαίως έχεις πιάσει τον ημερήσιο στόχο (600 κατάλογοι κρεμασμένοι πόρτα πόρτα). Ο ημερήσιος χρόνος που πληρώνεσαι δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 5 ώρες.

· Ότι ο χρόνος που ξεκινάει η αμειβόμενη εργασία είναι η στιγμή που κρεμάς τον πρώτο κατάλογο και τελειώνει την στιγμή που κρεμάς τον τελευταίο. Θα σε πληροφορήσουν με ιδιαίτερη επιμονή ότι μέχρι να κρεμάσεις τον πρώτο σου κατάλογο έχουν προηγηθεί μια σειρά εργασιών που δεν αμείβονται. Η πρωινή συνάντηση όλων των διανομέων (μέχρι και 70) της περιοχής, ο χωρισμός σε τριμελής ομάδες, η μεταφόρτωση των 1200 καταλόγων της κάθε ομάδας σε αυτοκίνητο (εδώ να αναφέρουμε ότι ο κάθε κατάλογος ζυγίζει περίπου μισό κιλό) και η μεταφορά σου στο προκαθορισμένο σημείο διαμονής είναι εκτός ωραρίου. Κάπου εδώ θα σε ενημερώσουν με την ίδια επιμονή ότι μετά το τέλος της διανομής γίνεται δεύτερη προσπάθεια προσέγγισης των οικιών που δεν σου άνοιξαν, φυσικά εκτός αμειβόμενου χρόνου εργασίας.


· Μόλις έχεις πληροφορηθεί ότι θα δουλεύεις 7 ώρες και θα πληρώνεσαι για 5 ώρες. Ήδη η αμοιβή σου έχει πέσει στα 2,00 € την ώρα ή 14,00 € την ημέρα.

· Ότι αντί του φοβερού ποσού των 2,80 € που σε είχαν αρχικά πληροφορήσει, η αμοιβή σου κατά την πρώτη εβδομάδα θα είναι 2,50 € την ώρα. Ο λόγος σύμφωνα με την τρίτη εταιρεία είναι ότι οι διανομείς που θα παραμείνουν στην εργασία μετά την πρώτη εβδομάδα θα έχουν αδικηθεί σε σχέση με αυτούς που θα τα έχουν παρατήσει!!!!! Άρα κατά την πρώτη εβδομάδα η αμοιβή σου συνυπολογίζοντας και την προηγούμενη παράγραφο έχει πέσει στο φοβερό ποσό 1,78 € / ώρα ή 12,50€ / ημέρα.

· Ότι αυτή θα είναι και η μόνη αμοιβή σου αφού θα δουλεύεις χωρίς ένσημα και ασφάλιση. Νόμιμα κατά την τρίτη εταιρεία αφού θα σε πληρώσει με το κόλπο της “απόδειξης δαπάνης”.

· Ότι παρόλο που η αμοιβή σου δεν θα σου φτάνει καλά καλά για εισιτήρια και νερό, θα πρέπει να είσαι χαμογελαστός, ευγενικός και να απαντάς με συγκεκριμένες φράσεις στις ερωτήσεις τον κατοίκων (μην ξεχνάμε ότι εκπροσωπείς την IKEA αφού φοράς τα ρούχα και το ταμπελάκι της ). Θα πρέπει να κρεμάς τον κατάλογο σε κάθε πόρτα με συγκεκριμένο τρόπο. Θα πρέπει να συμπληρώνεις έντυπα που αναγράφουν δρόμο, οδό, ώρα.... Επίσης στο τέλος της ημέρας καλό θα ήταν να αναφέρεις προβλήματα με τους συναδέλφους σου ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποκλίσεις από τους προκαθορισμένους στόχους της διανομής (και ρουφιάνος δηλαδή...) Θα πρέπει να φοράς συγκεκριμένο χρώμα παντελονιού, αθλητικά παπούτσια και καλό θα ήταν να μην ξενυχτάς τα βράδια!!!

Αν λοιπόν τα βάλουμε κάτω θα δούμε: ότι για να κάνεις τον χαμάλη (αφού έχεις μεταφέρει πάνω από τριακόσια κιλά έντυπα), τον happy - treddy διανομέα, και τέλος τον ρουφιάνο θα καταφέρεις να πάρεις μετά από επτάωρη, πενθήμερη εργασία το μαγικό ποσό των 275,00 € το μήνα, χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη.

Η απόγνωση και η απελπισία που βιώνουμε πολλοί από εμάς, είναι η κινητήριος δύναμη της διανομής αυτού του καταλόγου. Χωρίς να εξαιρέσουμε και τις περιπτώσεις των ασυνείδητων και ανθρωποφάγων πιτσιρικάδων (συντηρουμένων από την αθάνατη οικογένεια), που νομίζοντας ότι κάνοντας «τους καλούς, τους πρόθυμος και τους επαγγελματίες» θα χτίσουν καριέρα στην διανομή εντύπων.

Όταν λοιπόν φτάσει στην πόρτα μας ο πολύχρωμος κατάλογος της IKEA ας θυμηθούμε ότι αποτελεί προϊόν μιας σκληρής εκμετάλλευσης. Ας θυμηθούμε τον διανομέα εκείνη την μέρα τον εκμεταλλεύτηκαν σύγχρονοι δουλέμποροι.

Το βαρέλι της εργοδοτικής ασυδοσίας έχει χώρο για πάρα πολλές εταιρείες. Και είναι σίγουρο πως οι εταιρείες διαχείρισης υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού και οι εταιρείες διανομής εντύπων βρίσκονται στον πάτο αυτού του βαρελιού. Μα η βρώμα και η λίγδα δεν μένουν ποτέ στον πάτο αλλά ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Αυτό που τώρα συμβαίνει στην διανομή εντύπων, στα τηλεφωνικά κέντρα, στις εταιρείες καθαρισμού, στην διανομή φαγητού... είναι αυτό που ονειρεύονται όλα τα αφεντικά. Θα είναι το εξαθλιωμένο μέλλον μας αν εμείς οι ίδιοι δεν κλωτσήσουμε το βαρέλι. Γιατί πολύ απλά, ωραίος ο κατάλογος… αλλά χωρίς διανομέα δεν μπορεί να φτάσει στην πόρτα μας.
---
πηγή: Κατάληψη ΕΣΗΕΑ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου