Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

... και στη Θεσσαλονίκη δεν πληρώνουν ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αποθράσυνση των εκδοτών Μπακατσέλου, Ανδρώνη, Σουλοπούλου

Εφημερίδες Θεσσαλονίκης:
Πολύμηνες καθυστερήσεις
στις πληρωμές των εργαζομένων


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Έχοντας πραγματοποιήσει την 48ωρη απεργία της περασμένης βδομάδας, ο εκδότης της εφημερίδας Α. Μπακατσέλος κατέθεσε χθες στους εργαζόμενους τον μισθό Δεκεμβρίου, τον οποίο όμως… βάφτισε Ιανουαρίου! Ναι, ακόμη και τέτοια σκαρφίζονται πλέον τα αδίστακτα αφεντικά, για να αποφύγουν ακόμη και τις ίδιες τις συμφωνίες που έχουν επιβάλει με τις ατομικές συμβάσεις (αν υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή, τότε υπάρχει η ρήτρα της επανόδου του μισθού στο προ της μείωσης κι αφού καθυστέρησε τον ένα μήνα να μην καθυστερήσει και τον άλλο!).

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία κατέθεσης αγωγών, ενώ ένας εκ των δημοσιογράφων που δεν έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση κατέθεσε ήδη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Την άλλη βδομάδα θα αποφασιστεί το πως θα αντιδράσει η Ένωση με δεδομένο ότι τελειώνει ο μήνας και θα πρέπει να καταβληθεί… ο Δεκέμβριος (;!). Γι αυτή τη βδομάδα απορρίφθηκε από το προεδρέιο πρόταση της αντιπολίτευσης για απεργία αυτήν την Παρασκευή με ψήφους 5-4.

ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ
Τα λιβελλογραφήματα του Ανδρ…όνειδος με το ολοσέλιδο δημοσίευμά του κατά του συνδικαλισμού και της Ένωσης, απασχόλησαν το διοικητικό και αποφασίστηκε να μην μείνει αναπάντητο, με τρόπους που θα γίνουν γνωστοί στη συνέχεια. Όπως και οι ενέργειες κάποιων κρυφο-διευθυντών!

Ως προς τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, που φθάνουν συνολικά (με συναλλαγματικές παλαιοτέρων οφειλόμενων και καθυστερήσεις τελευταίων μηνών μετά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων) τους 10 μήνες (!), αποφασίστηκε η προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων από την 6η Μαρτίου αν δεν καταβάλει στους εργαζόμενους 1,5 μισθό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Το υπόλοιπο 15% του μισθού του Δεκεμβρίου, δεν ήταν αυτό που κυρίως απασχόλησε το δσ της Ένωσης στη σημερινή συνεδρίαση. Την ερχόμενη Παρασκευή 28/2 η επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλει και τον μισθό Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα έχει πεί η ίδια η Σουλοπούλου, τόσο στην ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους μέσα Δεκεμβρίου, όσο και στη συνάντηση με το διοικητικό στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτή ήταν που είπε και δεσμεύτηκε ότι ο μισθός θα καταβάλεται στο τέλος του επόμενου, τώρα που η επιχείρηση πήρε το κρατικό πρόγραμμα χρηματοδότησης!

Η ίδια μάλιστα υποσχέθηκε, αφού επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και δεδομένα που διαμορφώνονται τώρα με την ανασυγκρότηση, να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της προς την Ένωση έως τις αρχές Μαρτίου. Πρώτα για όλους αυτούς στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα, ενώ έχουν φύγει από την εφημερίδα - είτε οι εθελούσιοι είτε οι απολυμένοι (οι 13 εκ των 20 που δεν υπέγραψαν ατομικές, μόνο που οι 3 εξ αυτών δικαιώθηκαν στο δικαστήριο, επέστρεψαν και τους ξαναπέλυσε η Σουλοπούλου!). Όπως επίσης και να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της ως προς τη συνέχεια των εφημερίδων, τι σχεδιάζει, αν θα υπάρξει εξομάλυνση στις πληρωμές και όλα αυτά που σχετίζονται με τη λειτουργία των εφημερίδων… Και όχι τα τρομολαγνικά κάποιων, που δεν βλέπουν τα συντρίμμια ενός σχεδίου σφαγής που εφαρμόστηκε, αλλά σφυρίζουν αδιάφορα!

- Ως προς τη δικαστική συνδρομή που ζητάνε συνάδελφοι που διεκδικούν δεδουλευμένα ή έχουν απολυθεί, το προεδρείο… γυρίζει την πλάτη. Το ζήτημα επανέρχεται συνεχώς, αφού πληθαίνουν και οι καθυστερήσεις και οι απολύσεις, και φυσικά οι αγωγές που ακολουθούν. 

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου