Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

... εργαζόμενοι "Ελευθεροτυπίας" - τι μέλλει γενέσθαι Χάρη; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Ανακοίνωση
εργαζομένων στην "Ε" και την "Κ.Ε"
προς τη διοίκηση


1. Παρά τη ρητή δέσμευση της εργοδοσίας ότι οι πρόσφατες μειώσεις μισθών έγιναν για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε το αντίθετο. Συνάδελφοι που κατέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα απολύονται αν και κάποιοι από αυτούς έχουν υπογράψει τη νέα σύμβαση με τους μειωμένους μισθούς. Ζητάμε πλήρη εξήγηση για την αιτία αυτών των σποραδικών απολύσεων, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν καθώς και το αν πράγματι συνδέονται με την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων εκ μέρους των εργαζομένων.

2. Οσον αφορά την υπόθεση της συναδέλφου Ολυμπίας Λιάτσου, απαιτούμε για λόγους ηθικής τάξης, την άμεση, χωρίς καμία χρονοτριβή, αποπληρωμή των δεδουλευμένων της, όπως και στους υπόλοιπους εργαζομένους. Δεν αποδεχόμαστε δε, ούτε σαν σκέψη το ενδεχόμενο της απόλυσής της, μετά από 25 χρόνια συνεχούς εργασίας και προσφοράς της στην εφημερίδα.

3. Ζητάμε από την εργοδοσία, να ενημερώσει τους εργαζόμενους μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, για όλα τα σχέδια που τυχόν έχει καταστρώσει για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εφημερίδας, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας.

4. Ζητάμε επίσης να εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους ενώ οι εργαζόμενοι συναίνεσαν στο σχέδιο της εταιρείας, η διοίκηση δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Και βεβαίως τι προτίθεται να κάνει με όσους συναδέλφους δεν έχουν υπογράψει τη νέα σύμβαση. Επιπλέον πρέπει να μας δοθούν σαφείς, υπεύθυνες και αναλυτικές εξηγήσεις, χωρίς υπεκφυγές και αοριστολογίες, για τα οικονομικά της επιχείρησης, τα σχέδια του εκδότη και το τρόπο υλοποίησής τους. Διαφορετικά δεν μπορεί να αποκατασταθεί κλίμα αξιοπιστίας στις σχέσεις εργοδοσίας-εργαζομένων.

5. Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε ειδικότερα από την εργοδοσία, πλήρη ενημέρωση για το τι έχει συμβεί με τα “μπλοκάκια” των συνεργατών, και αυτών που έχουν αποχωρήσει και αυτών που παραμένουν, εάν και πως έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα και τι σχεδιάζεται για την περίπτωσή τους.

6. Απαιτούμε επίσης να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, ο μηχανισμός σταδιακής αποπληρωμής των δεδουλευμένων των προηγούμενων τριών μηνών, μέσω της αποδέσμευσης μέρους των διαφημιστικών εσόδων. Κάτι που μέχρι σήμερα επίσης δεν έχει τηρηθεί με ευθύνη της εργοδοσίας.

7. Η στάση των εργαζομένων θα εξαρτηθεί από τις γραπτές απαντήσεις της διοίκησης σε συνέλευση που θα γίνει μέσα στην επόμενη βδομάδα.

8. Δηλώνουμε προς την εργοδοσία αλλά προς κάθε κατεύθυνση ότι εμείς εδώ “Είμαστε μια εφημερίδα με παράδοση, ιστορία και αρχές”. Και θα παραμείνουμε έτσι. Γι αυτό άλλωστε συναινέσαμε και εργασθήκαμε στην επανέκδοση της “Ελευθεροτυπίας”. Για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της ταχύτερης αποπληρωμής των οφειλομένων της Χ.Κ. Τεγόπουλος προς όλους τους εργαζόμενούς της. Για να διατηρηθούν θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας. Και για να υπηρετήσουμε τις αξίες της αδέσμευτης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφικής έρευνας, της διαφάνειας στο δημόσιο βίο και της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, απέναντι σε κάθε μορφή πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής.

Είμαστε και θα παραμείνουμε μια εφημερίδα ανοικτή στη κοινωνία, ευαίσθητη στα προβλήματα των πολιτών, πιστή στον πλουραλισμό ιδεών και τη δημοκρατική προοδευτική μας παράδοση. Τηρούμε και θα τηρούμε, χωρίς καμία εξαίρεση ή παρέκκλιση, τη δέσμευσή μας για αυστηρό έλεγχο κάθε μορφής εξουσίας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου