Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

... ένα τηλε-καζίνο η Ελλάς ...

*
Σωτήρης Μανιάτης
("ΕφΣυν")
***
*
Ανατροπή και πέναλτι με τα τηλεπαιχνίδια

Με απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ανατρέπεται πλήρως ο έλεγχος των περιβόητων τηλεπαιχνιδιών αλλά και τα έσοδα που θα πήγαιναν προς τον δημόσιο κορβανά.

Μέχρι τώρα οι εταιρείες ή τα κανάλια που μετέδιδαν τέτοια τυχερά τηλεπαιχνίδια ήταν υποχρεωμένα να ζητούν πρώτα σχετική άδεια από την ΕΕΕΠ μετά και τη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και αφού την εξασφάλιζαν, είχαν τη δυνατότητα να τα προβάλουν.

Εξαιτίας αυτού μάλιστα, καθώς πολλά μεταδίδονταν χωρίς άδεια, το ΕΣΡ είχε επιβάλει σωρεία προστίμων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ για ορισμένα είχε εκδώσει και αποφάσεις οριστικής διακοπής μετάδοσης. Από αυτά τα τηλεπαιχνίδια προβλεπόταν (Ν. 4002/2011) και η καταβολή 30% επί των μεικτών κερδών στο κράτος.

Τώρα όμως φαίνεται ότι με έναν νέο νόμο (4224/13) και μια απόφαση της ΕΕΕΠ (93/28-1-14) που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β205), όχι μόνο «εκτοπίζεται» πλήρως το ΕΣΡ καθώς δεν προβλέπεται καμία γνωμοδότησή του πλέον, αλλά δεν απαιτείται και η σχετική προαναφερόμενη άδεια αφού εταιρείες και κανάλια αρκεί να κάνουν μια απλή δήλωση για κάθε τηλεπαιχνίδι. Με την προαναφέρομενη απόφαση μάλιστα της ΕΕΕΠ αναστέλλεται και η καταβολή του 30% από τα μεικτά κέρδη αυτών στο ελληνικό Δημόσιο μέχρι να υπάρξει νεότερη μεταβατική διάταξη και για όσο χρόνο δεν εκδίδεται ο προβλεπόμενος κανονισμός. Δηλαδή, με λίγα λόγια θα μεταδίδει καθένας ό,τι θέλει, δεν θα καταβάλλει ούτε ευρώ και δεν θα μπορεί να τον ελέγξει και καμία Ανεξάρτητη Αρχή;

Απευθυνθήκαμε για όλα αυτά στον Γιάννη Παπακώστα, καθηγητή Πανεπιστημίου και μέλος του ΕΣΡ, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: «Πρόκειται για μια ανατροπή. Για ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα. Ο ανυποψίαστος πολίτης με τις νέες διατάξεις αφήνεται τελείως ανυπεράσπιστος. Αυτό που το ΕΣΡ προστάτευε επί σειρά ετών χάριν του κοινωνικού συμφέροντος, τώρα με τις νέες διατάξεις ανατρέπεται. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά:

1) Ποιον ενοχλούσε η νομική διάταξη σύμφωνα με την οποία το ΕΣΡ είχε άποψη για το θέμα των τυχερών παιχνιδιών, τα οποία και ήλεγχε, ενώ με τον νέο νόμο αγνοείται παντελώς η ύπαρξή του;

2) Πώς ένα τόσο λεπτό θέμα που η πολιτεία το είχε εμπιστευτεί σε μια Ανεξάρτητη Αρχή που ορίζεται από τη Βουλή, όπως το ΕΣΡ, με τη νέα διάταξη τίθεται στο περιθώριο και ποιοι λόγοι υπαγόρευσαν αυτή τη διάταξη;

3) Ποιος εγκέφαλος επινόησε τη νομική διάταξη σύμφωνα με την οποία οι σταθμοί που θα μεταδίδουν τυχερά παιχνίδια δεν υποχρεώνονται στην καταβολή του 30% των μεικτών κερδών μέχρι νεότερης απόφασης; Ισως τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ο οποίος τόσο ζήλο επιδεικνύει να αναζητεί έσοδα κι εκεί ακόμα που δεν υπάρχουν, θα ήταν σκόπιμο να τον απασχολήσει η περίπτωση…»
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου