Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

... ΓΕΜΗ - το μεγάλο "κόλπο" αδιαφάνειας ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μόνο το 1/3 των επιχειρήσεων
έχει δημοσιεύσει
οικονομικά στοιχεία στο ΓΕΜΗ



Πέπλο αδιαφάνειας υπέρ των επιχειρήσεων δημιούργησε η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών τους στον Τύπο. Και το σχέδιο να καταργηθεί και η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στο ΦΕΚ, υπέρ του ΓΕΜΗ, έρχεται να ολοκληρώσει το… έργο.

Δυστυχώς, η ΕΙΗΕΑ και η ΕΣΗΕΑ, παρά την αποτυχία του μέτρου, δεν ασκούν καμία πίεση για την αποκατάσταση της διαφάνειας και την επιστροφή της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, με χαμηλό αντίτιμο.

Η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την υποχρέωση δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ ή στην ιστοσελίδα τους. Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, είπε ότι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) έχουν απογραφεί 33.507 Ανώνυμες Επιχειρήσεις και 23.589 Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Στην ιστοσελίδα, όμως, έχουν καταχωριστεί οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις μόλις 9.701 ΑΕ και 7.633 ΕΠΕ. Ταυτόχρονα, μόλις οι 14.975 ΑΕ και οι 4.564 ΕΠΕ δηλώνουν ότι έχουν δική τους ιστοσελίδα. Ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς δήλωσε πως μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα καταργηθεί και η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών στο ΦΕΚ, υπέρ του ΓΕΜΗ, επικαλούμενος το κόστος.

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου