Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Καλώς ήρθατε στον καινούργιο θαυμαστό κόσμο των ΜΜΕ

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Αποστολή εξετελέσθη


Του Δήμου Κυνικού

«Αποστολή εξετελέσθη» έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» μετά την κατακύρωση των τίτλων του ΔΟΛ στον Β. Μαρινάκη. Η αποστολή στην οποία αναφέρονταν ήταν η με κάθε μέσο προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτά τα Μέσα της επιχείρησης, ώστε να παραχωρηθούν στο νέο επενδυτή με το υψηλότερο δυνατό τίμημα. Απ’ αυτή την άποψη, όντως, η αποστολή εξετελέσθη.

Αλλά η δημοπρασία για τον ΔΟΛ αποτελεί μόνο ένα επεισόδιο μιας πολύ γενικότερης διεργασίας αναδιανομής ισχύος στα ΜΜΕ. Το σίριαλ θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να φανούν οι προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη όσον αφορά το πρόσφατο απόκτημά του. Θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό του τέσσερις ανταγωνιστικούς τίτλους εφημερίδων (ημερήσια και κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου, Βήμα και Νέα) δύο ενημερωτικά ραδιόφωνα (Παραπολιτικά και Βήμα FM); Δεν υπάρχουν πολλοί που να ποντάρουν σ’ αυτό το σενάριο. Ούτε καν η ΕΣΗΕΑ που όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε στους εργαζόμενους πως το συμφέρον τους είναι να «μείνουν ανοικτά τα μαγαζιά», έστω και αν αυτοί παρέμεναν απλήρωτοι, και τώρα, σε ανακοίνωσή της καλεί τον Μαρινάκη να σεβαστεί την «κουλτούρα» του ΔΟΛ.

Εν αναμονή του περιεχομένου

Το πετράδι του στέμματος του ΔΟΛ είναι προφανώς το μερίδιο στο Mega. Δίνοντας 22,9 εκατ. ευρώ ο Μαρινάκης απέκτησε το 22,1% ενός έτοιμου τηλεοπτικού σταθμού. Πολύ λιγότερα από τα 75,9 εκατ. ευρώ τα οποία είχε αναγκαστεί να δώσει για να αποκτήσει μία από τις τέσσερις άδειες στον ακυρωθέντα διαγωνισμό. Και φυσικά το κόστος της άδειας είναι μόνο ένα τμήμα του κόστους που απαιτείται για να στηθεί και να εκπέμψει ένα τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Το μόνο που έχει να κάνει τώρα είναι να συνεννοηθεί με τον άλλο ισχυρό μέτοχο που κατέχει το 35% των μετοχών. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή η συνεννόηση έχει ήδη γίνει. Μένει να δούμε το περιεχόμενό της.

Στο μεταξύ όλα δείχνουν πως το σενάριο ΔΟΛ (η «αποστολή» που γράψαμε την αρχή του κειμένου) θεωρήθηκε τόσο επιτυχής, ώστε θα επαναληφθεί αυτούσια και στην περίπτωση του «Πήγασου». Παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις της εταιρείας, φαίνεται πως και εκεί θα διοριστεί ειδικός διαχειριστής (πιθανότατα ο ίδιος που ανέλαβε και την ειδική εκκαθάριση του ΔΟΛ), ο οποίος θα οδηγήσει και αυτό τον μιντιακό όμιλο σε δημοπρασία. Σε αυτή, πιθανόν, ο Ιβάν Σαββίδης να έχει μια δεύτερη ευκαιρία να αποκτήσει την πρόσβαση στα ΜΜΕ, πρόσβαση που όπως δήλωσε είναι προϋπόθεση για να κάνεις δουλειές στην Ελλάδα.

Παράκαμψη νόμου

Κοντολογίς νικητές και χαμένοι του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες βρήκαν από μόνοι τους λύση για τη μοιρασιά, μόλις ξεφορτώθηκαν το νόμο Παππά. Αλαφούζος, Κοντομηνάς, Κυριακού, Βαρδινογιάννης και Μαρινάκης θα έχουν ο καθένας από ένα τουλάχιστον κανάλι. Ο Αλαφούζος τον Σκάϊ, ο Κοντομηνάς τον Alpha, ο Κυριακού τον Ant1, ο Βαρδινογιάννης το Star και ο Μαρινάκης το Mega (πιθανόν ολόκληρο αν αγοράσει το μερίδιο Βαρδινογιάννη). Αυτό μας κάνει αμέσως πέντε άδειες με πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που προέβλεπε ο νόμος Παππά και χωρίς άλλες «περιττές» ρυθμίσεις για αριθμό εργαζομένων, τήρηση συμβάσεων και άλλα βορειοκορεάτικα. Ιδού μια καθόλου συνωμοσιολογική εξήγηση για την κωλυσιεργία του ΕΣΡ, για την οποία υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες.

Δύο ειδών θύματα

Στην εξέλιξη αυτή υπάρχουν δύο ειδών θύματα: από τη μια οι εργαζόμενοι των Μέσων οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν αιχμάλωτοι των επιλογών των εργοδοτών τους. Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ θα περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη για να μάθουν ποιοι απ’ αυτούς θα είναι οι «εκλεκτοί» που θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον νέο ιδιοκτήτη. Οι εργαζόμενοι στον Πήγασο και στο Mega δεν θα δουν το χρώμα του χρήματος πριν το φθινόπωρο.

Από την άλλη, στο βωμό της αναδιανομής ισχύος «θυσιάστηκαν» δύο εμβληματικά πρόσωπα του ancient regime: Στ. Ψυχάρης και Φ. Μπόμπολας. Έχασαν τις επιχειρήσεις τους, αλλά δεν τα έχασαν όλα. Έφυγαν απλώς από το κάδρο. Ο ένας (Ψυχάρης) δεν διώκεται για το φέσι των έξι μηνών στους εργαζόμενους, ούτε κινδυνεύει το σπίτι του, επειδή κοκκίνισε το δάνειό του. Ο άλλος μάλλον θα συνεχίσει σε άλλους τομείς την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Καλώς ήρθατε στον καινούργιο θαυμαστό κόσμο των ΜΜΕ.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου