Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Μπόμπολας - στελέχη: "Δωρεάν εργασία όσο χρειαστεί..."

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εκδόσεις "Πήγασος"
Εργασία, η ατιμολόγητη υπεραξία
(για λεπτομέρειες θα μιλάμε τώρα;)


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι εργαζόμενοι στον “Πήγασο”, οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας τους. Συγκεντρώνονται σε πηγαδάκια. Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλούν για το αμφίβολο μέλλον της εφημερίδας “Έθνος”. Αν είσαι εργαζόμενος στο μίντια - Μήδεια ενβάιρομεντ του Μπόμπολα, εκτός των άλλων, είσαι καλά προπονημένος στη συμβίωση με το τρίπτυχο “ψίθυρος” – “αβεβαιότητα” – “ανασφάλεια”. Σήμερα τα ψιθυριστά νέα στο μίντια - Μήδεια συγκρότημα της Μεταμόρφωσης Χαλανδρίου έγιναν είδηση. Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια που είχαν παραχωρήσει στο πρώην πανίσχυρο εκδοτικό όμιλο.


Το σάιτ newmoney.gr υποστηρίζει, και η πληροφορία του δεν πρέπει να απέχει της πραγματικότητας, πως το σύνολο των οφειλών του Πήγασου στο τέλος του Οκτώβρη του 2016 ανέρχονταν σε 161,9 εκατομμύρια ευρώ. Το πήγαινε – έλα των εκατομμυρίων μπορεί να εντυπωσιάζει. Και μια χρεοκοπία, ακόμα και αν αυτή ονομαστεί “ελεγχόμενη” μπορεί να φτιάξει καλούς πηχυαίους τίτλους. Αλλά στο φόντο όλων αυτών υπάρχει κατατεθειμένη εργασία των εργαζομένων. Από ποτέ αυτή μπορεί να θεωρηθεί ατιμολόγητη υπεραξία; Σήμερα Πέμπτη, 1η Ιουνίου στη, νέα, συνέλευση των εργαζομένων της εταιρείας θα υπάρξουν εξηγήσεις, θα ακουστούν ιδέες, ίσως παρθούν αποφάσεις γύρω από τις επόμενες δράσεις τους.

- Αλλά ας επιστρέψουμε στους εργαζόμενους. Είναι σε αναταραχή. Μετά της πληροφορίες για τις καταγγελίες των δανείων που προχώρησαν οι πιστώτριες τράπεζες, η επόμενη πίστα λέει πως μετά από περίοδο 30 ημερών τα δάνεια καθίστανται άμεσα απαιτητά, οι εργαζόμενοι ζήτησαν ενημέρωση από τον εκδότη. Ο Φώτης Μπόμπολας δέχτηκε μόνο τους εκπροσώπους τους. Θα ακολουθήσει μασαζάκι στα αυτιά τους που θα λέει πως η ελπίδα δεν χάθηκε και πως η εφημερίδα μπορεί να συνεχίσει αν, για μια ακόμα φορά, οι πάντες βάλουν πλάτη. Το βάζω “πλάτη” στην γλώσσα της επιχειρηματικότητας είναι μια αγαπημένη συνήθεια. Οι μπίζνεσμαν ντιλάρουν. Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν. Γνωρίζουν πως “πλάτη” σημαίνει πως δεν θα πληρωθούν, δεν θα ξεχρεωθούν, πως θα κληθούν να κάνουν κουράγιο για ώρες – μέρες – μήνες δωρεάν εργασίας.

- Το αρνητικό κλήμα που επικρατεί στο κτήριο του “Έθνους” τονίζει και το διευθυντικό περιβάλλον της εταιρείας. Μια νέα αποστολή της έχει ανατεθεί. Λέει: “ας δουλέψουμε όλοι μαζί για όσο χρειαστεί για δύο, για τρεις μήνες, έστω και δωρεάν μπας και βρεθεί ο επενδυτής – σε πλειστηριασμό – που θα αγοράσει το μαγαζί.”

- Το μαγαζί μπορεί ν’ αγοραστεί, οι εργαζόμενοι όμως; Τα καλά παιδιά στον Πήγασο ποτέ δεν έμειναν χωρίς δουλειά. Μερικές φορές σε εκπλήσσουν. Ακόμα και τώρα τώρα που ο αρραβώνας Σαββίδης – Πήγασος μοιάζει να έχει ακυρωμένος παίζουν τα ρέστα τους στην επιλογή του συμβιβασμού εργοδότη – εργαζομένων, προς όφελος του πρώτου φυσικά.

- Οι εργαζόμενοι στο Έθνος θέλουν τα δεδουλευμένα τους αλλιώς θα σταματήσουν να δουλεύουν λένε. Έχουν άδικο; Το ερώτημα ρητορικό. Δεν έχουν. Όμως ποιος θα νοιαστεί για εκείνους…;
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου