Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Πήγαινέ τους κόντρα για να πάει αλλιώς!

*
Πρωτοβουλία
για την Ανατροπή
***
*

Εκλογές ΕΣΗΕΑ 12-13 Ιουνίου 2019


Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

«Το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τις ιδέες (…) περιγράφει την αποστολή των δημοσιογράφων. Η ευθύνη των δημοσιογράφων απέναντι στην κοινή γνώμη υπερβαίνει όποια άλλη ευθύνη, ιδιαίτερα απέναντι σε εργοδότες και δημόσιες αρχές».

Πώς μπορεί κανείς να μην συμφωνήσει με τα όσα γράφει ο νέος και αναθεωρημένος Χάρτης της Παγκόσμιας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που εγκρίθηκε πρόσφατα; Πολύ περισσότερο όταν στη συνέχεια σημειώνει πως «οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αποφεύγουν κάθε σύγχυση της δραστηριότητάς τους με τη διαφήμιση ή την προπαγάνδα (…) Να μην αναλαμβάνουν δραστηριότητες ή εργασίες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους». Πόσο σχέση έχουν, όμως, όλα αυτά με την αμείλικτη πραγματικότητα; Πρακτικά καμία! Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη γαλέρα των ελληνικών ΜΜΕ και κυρίως των νέων συναδέλφων, ελάχιστα περιθώρια έχουν να τηρήσουν τους παραπάνω κανόνες και να προασπίσουν την επαγγελματική τους ακεραιότητα και την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Διότι εάν το κάνουν, κινδυνεύουν άμεσα όχι απλώς να απολυθούν, αλλά και να δουν το όνομά τους να μπαίνει στη μαύρη λίστα και να υφίσταται τις συνέπειες του «ιδιώνυμου» που εφαρμόζουν εκδότες και καναλάρχες, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στον δημόσιο. Ας είμαστε καθαροί: Εργαζόμενοι χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα και συλλογική σύμβαση, κακοπληρωμένοι και αναγκασμένοι να εργάζονται με ελαστικά και εξοντωτικά ωράρια, με ασφάλιση και παροχές υγείας που διαρκώς υποβαθμίζονται, δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να τηρήσουν την όποια δεοντολογία.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ «σκοτώνει» τις συμβάσεις

Κι ας μην έχει καμία και κανείς αμφιβολία: Σε αυτό φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ενώσεων και ειδικά η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ. Οι γραφειοκράτες της Ακαδημίας 20 που λυμαίνονται την Ένωση εδώ και δεκαετίες, μετατρέποντάς την σε μια ανώνυμη εταιρία και σε μηχανισμό εξυπηρέτησης πολιτικών, παραταξιακών και προσωπικών ρουσφετιών.

Είναι αυτοί, άλλωστε, που προσπαθούν να βάλουν ταφόπλακα στο δικαίωμα της ενιαίας και καθολικής (για όλα και για όλους) συλλογικής σύμβασης, με πειραματόζωο τα δημόσια ΜΜΕ. Είναι αυτοί που, παζαρεύοντας εν κρυπτώ και υπογράφοντας τον διαχωρισμό των «θεσμικών» από τα «μισθολογικά», με τη δήθεν συλλογική σύμβαση και την ΚΥΑ για το δημόσιο, ανοίγουν τον δρόμο οι αμοιβές μας να καθορίζονται αποκλειστικά με υπουργικές αποφάσεις, επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις και να αλλάζουν κατά βούληση και όποτε οι εργοδότες και το κράτος κρίνουν ότι τους συμφέρει. Νομιμοποιώντας, παράλληλα, το απαράδεκτο καθεστώς των «συμβούλων», των αναθέσεων και των υπεργολαβιών για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ – μια έμμεση διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με τη βοήθεια «συνεργείων» και εταιριών των οποίων οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται ούτως ή άλλως από καμία σύμβαση. Είναι, επίσης, αυτοί που συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα για τον Μεσαίωνα ο οποίος επικρατεί σε ολοένα περισσότερα Μέσα, ειδικά τα ηλεκτρονικά (αλλά όχι μόνο αυτά). Για την αντικατάσταση έμπειρων, αλλά «ακριβών» δημοσιογράφων με νέους, «φτηνούς» και σαφώς ευκολότερα διαχειρίσιμους. Για τους μισθούς πείνας στους οποίους είναι καταδικασμένη η πλειοψηφία, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοί μας να αναζητούν απεγνωσμένα δεύτερη και τρίτη δουλειά για να τα φέρουν βόλτα, δουλεύοντας σαν σύγχρονοι δούλοι, ήλιο με ήλιο. Αντί, όπως θα ήταν το φυσιολογικό στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει, να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν μια πιο ανθρώπινη ζωή.

Ευνούχισαν και τον ΕΔΟΕΑΠ

Είναι οι ίδιοι που – παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και καταγγελίες μας – διαλύουν βήμα-βήμα τον ΕΔΟΕΑΠ, ευνουχίζοντας τον ρόλο και τις παροχές του και ιδιωτικοποιώντας τη μία μετά την άλλη τις λειτουργίες του. Που εξαφάνισαν τον χαρακτήρα της αλληλεγγύης και της πρόνοιας που είχε το Ταμείο από την ίδρυσή του. Που έχουν μετατρέψει τους έμπειρους εργαζόμενους του μικροβιολογικού (πρωτίστως, αλλά όχι μόνο) σε «ρεσεψιονίστ» των διάφορων ιδιωτικών κέντρων. Που νομιμοποίησαν το βέτο των καναλαρχών και ετοιμάζονται για κύμα απολύσεων και περικοπών, για να βγαίνουν τα νούμερα, χαρίζοντας ουσιαστικά σε κράτος και εργοδότες τα κλεμμένα. Που προχωρούν μεθοδικά στην μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε υβρίδιο επαγγελματικού Ταμείου, υπό την ευθύνη ενός μάνατζερ, με τους εργαζόμενους-ασφαλισμένους μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων που αφορούν στη ζωή και την υγεία τους.

Είναι δε τόσο αδίστακτοι και ξεδιάντροποι ώστε μία ομάδα εκ των πρωταγωνιστών αυτής της πορείας διάλυσης, που στον δρόμο έχασε την... καρέκλα, τώρα κατηγορεί τους πρώην συνεργάτες της, για να «ξεπλυθεί» από τις δικές της ευθύνες. Επιδιώκει να κρυφτεί πίσω από το όνομα μιας νεόκοπης ακροδεξιάς παράταξης, ελπίζοντας να πάρει το «χρίσμα» από την ΝΔ του Μητσοτάκη.

Μην τους εμπιστεύεσαι, μην τους ψηφίσεις

Αυτοί ακριβώς σου ζητούν τώρα να τους ξαναψηφίσεις, στις εκλογές για το νέο ΔΣ. Με ποιο επιχείρημα; Γιατί, όπως σου λένε, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η μοναδική σου ελπίδα είναι να τα έχεις καλά μαζί τους, μήπως και μιλήσουν στα φιλαράκια τους, τους εργοδότες, για να σου βρουν καμιά ψευτοδουλίτσα – ή για να μην σε διώξουν από εκεί που είσαι όταν έρθει η ώρα των περικοπών. Για να σε βάλουν σε κανένα σεμινάριο, έναντι φιλοδωρήματος, όταν βγεις στην ανεργία. Για να σου εγκρίνουν κάποια έξτρα παροχή υγείας εάν βρεθείς σε ανάγκη. Γιατί – αυτό θέλουν να μας πείσουν τελικά όλους – δεν γίνεται διαφορετικά, δεν μπορεί να πάει αλλιώς.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή σε καλεί να μην τους πιστέψεις, να μην τους εμπιστευτείς, να μην τους ψηφίσεις. Να τους πας κόντρα και στην κάλπη και, κυρίως, πριν και μετά από αυτήν. Να μην υποκύψεις στην περιχαράκωση και τον ατομισμό, το δέλεαρ και την απάτη των ρουσφετιών.

Είναι αλήθεια ότι το παρόν μας σε κάθε μορφής αντίσταση και αγώνα και η παρουσία μας στο ΔΣ τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφερε να αποτρέψει τον Αρμαγεδώνα στον κλάδο. Ούτε να σώσει θέσεις εργασίας, ούτε να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές, ούτε να σταματήσει το άθλιο παζάρι ανάμεσα στην πλειοψηφία και το σύστημα εργοδοτών, κράτους, επιχειρηματικών κέντρων. Μα είναι εξίσου αλήθεια ότι αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει καμία παράταξη. Αυτό είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, δική σου και δική μας. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, ΓΙΑΤΙ:

Εμείς ζητάμε τη στήριξη και την ψήφο σου για πολύ απλούς, μα και πολύ σημαντικούς λόγους:
  • Για να μην μένει τίποτα κρυφό, για να μην αποφασίζουν άλλοι για σένα, να μην σε κοροϊδεύουν και να μην σε εκβιάζουν.
  • Για να έχεις διαρκώς μια δυνατή και ασυμβίβαστη φωνή και μέσα στο ΔΣ, που θα σου λέει πάντα την αλήθεια.
  • Για να έχουν ένα αγκάθι μπηγμένο στο πλευρό τους και να μην μένουν στιγμή ήσυχοι για τα «εγκλήματά» τους.
  • Για να δώσουμε δύναμη στους αγώνες μας και να μην περάσει τίποτα χωρίς αντίσταση, χωρίς κόστος για εργοδότες και κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.
  • Για το δικαίωμα της κοινωνίας στην ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση, χωρίς κομματικές παρωπίδες και «ενσωματωμένους» στα διάφορα συμφέροντα δημοσιογράφους.
  • Για να διεκδικήσουμε μια ολοκληρωμένη και καθολική συλλογική σύμβαση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά, θεσμικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες δουλειάς.
  • Για να κάνουμε ένα βήμα και να δείξουμε ότι μπορεί να πάει αλλιώς, για να βρεθούν στο επίκεντρο τα δικά μας συμφέροντα και όχι το κέρδος τους και η διαπλοκή τους.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου