Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Τσερνόμπιλ και ελληνικός Τύπος της εποχής

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η πραγματική ιστορία του Τσερνόμπιλ
μέσα από ελληνικά δημοσιεύματα της εποχής!


26 Απριλίου 1986. Ο αντιδραστήρας Νο 4 του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στην πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, εκρήγνυται. Αρχικά ουδείς είχε κατανοήσει τι ακριβώς είχε γίνει και, σταδιακά, πώς και γιατί ο αντιδραστήρας εξερράγη. 

του Νίκου Μποζιονέλου

Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004, σύμφωνα πάντα με σοβιετικές και ρώσικες αναφορές.

Ανεπίσημες αναφορές όμως ανεβάζουν σε χιλιάδες συνολικά τους νεκρούς, κυρίως όσους έσπευσαν άμεσα ή τους επόμενους μήνες να βοηθήσουν στον περιορισμό της ραδιενέργειας, αλλά υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας αυτής.

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα ελέω της καταπληκτικής μίνι σειράς της ΗΒΟ.

Πώς… αντέδρασαν όμως τότε τα ελληνικά ΜΜΕ; Σημειώστε ότι το 1986 δεν υπήρχε, φυσικά, ακόμη το διαδίκτυο ενώ το μόνο κανάλι ήταν της ΕΡΤ. Την ελληνική επικαιρότητα απασχολούσε, λίγο πριν το Πάσχα, οι φήμες (!) για μεγάλο σεισμό, όπως έγραφε η «Βραδυνή», η αλλαγή στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Μόλις τη Μεγάλη Τρίτη, 29 Απριλίου 1986, οι Ελληνες διαβάζουν για το «νέφος από το Κίεβο που μας απειλεί» και για τη «Χιροσίμα που έγινε κατά λάθος το Κίεβο».

Η «Βραδυνή» έγραφε ότι «οι πρώτες μετρήσεις που έγιναν σε Σουηδία και Φινλανδία, αναφέρουν αύξηση της ραδιενέργειας 50 φορές πάνω από το κανονικό. Για πρώτη φορά η Μόσχα αναγκάσθηκε να ανακοινώσει, χωρίς βέβαια καμία λεπτομέρεια, την ιστορία και να ομολογήσει ότι υπάρχουν πολλά θύματα. Το σοβιετικό πρακτορείο δεν ανέφερε την ημερομηνία του ατυχήματος ενώ Δυτική παρατηρητές και εξόριστοι Σοβιετικοί υποστήριξαν ότι ανάλογο ατύχημα, με εκατοντάδες νεκρούς, είχε γίνει και το 1958 στην περιοχή του Τσέλαμπινσκ στα Ουράλια».

«Αξιωματούχος», έγραφε την ίδια ημέρα η «Μεσημβρινή», δήλωσε ότι «η αυξημένη ραδιενέργεια φαίνεται να προέρχεται από την ΕΣΣΔ και τα φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία. Πιστεύεται ότι μια μορφή διαρροής ραδιενέργειας από κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο της Σοβιετικής Ενωσης έπαιξε ρόλο σε αυτό».

Κοντολογίς, τρία 24ωρα μετά την καταστροφή και η Ελλάδα, όπως και ο κόσμος, βαδίζουν… στα τυφλά.

Μόλις από τη Μεγάλη Τετάρτη, 30 Απριλίου, το θέμα αρχίζει να… στολίζει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με τίτλους όπως «Πυρηνική κόλαση» και «Πυρηνικός συναγερμός», σκορπίζοντας μεν ανησυχία αλλά με καθησυχαστικές αναφορές για την Ελλάδα


«Δεν υπάρχει κίνδυνος για να φτάσει μέχρι τη χώρα μας το ραδιενεργό νέφος που κατευθύνεται προς τις σκανδιναβικές χώρες έπειτα από το ατύχημα που σημειώθηκε σε πυρηνικό εργοστάσιο της Σοβιετικής Ενωσης, στην περιοχή της Ουκρανίας» έγραφε η Κική Παππά για τη «Μεσημβρινή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου