Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Όταν ο Δημήτρης Ψαθάς πήγε από τον ΔΟΛ στην Ελευθεροτυπία

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Έφυγε από τον ΔΟΛ
χωρίς να αναφέρει
μια φορά τη λέξη «Νέα»



Η ΗΧΗΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ – «Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΟΣ ΤΟΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΤΟ ΛΕΝΕ ΚΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ»

Οι πιο εμβληματικός (και ο πιο εμπορικός, βέβαια) δημοσιογράφος στην ιστορία των Νέων –αν όχι και ολόκληρου του ΔΟΛ– ήταν ο Δημήτρης Ψαθάς, για δεκαετίες χρονογράφος, και ευθυμογράφος, της εφημερίδας. Τα κείμενά του δημοσιεύονταν καθημερινά στην πρώτη σελίδα και έδιναν τα δικά τους ποσοστά ώθησης στις εκπληκτικές κυκλοφορίες του κορυφαίου εντύπου της χώρας. Παλιοί δημοσιογράφοι έλεγαν –κι αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα– ότι στις καλοκαιρινές άδειες του Ψαθά η πτώση της κυκλοφορίας των Νέων ήταν κατακόρυφη και κατά δεκάδες χιλιάδες φύλλα.

Το 1976 ο Δημήτρης Ψαθάς έκανε μια από τις μεγάλες δημοσιογραφικές εκπλήξεις. Πήγε στη νεοεκδοθείσα δυναμική εφημερίδα του δημοκρατικού χώρου που έφερνε νέο αέρα στον Τύπο –κι αυτό το «νέος αέρας» δεν αποτελεί σχήμα λόγου: στην Ελευθεροτυπία. Για τον δημοσιογραφικό κόσμο ήταν Γεγονός, με το «γ» κεφαλαίο! Η πιάτσα ψαχνόταν και αναρωτιόταν.

- Ήταν τόσα πολλά τα λεφτά;
- Είχε κάποια δυσαρέσκεια ο Ψαθάς με τον ΔΟΛ;
- Ποια ανάγκη τον έκανε να αλλάξει «μαγαζί» στα 69 του χρόνια και μάλιστα αφήνοντας, όπως έγραφε, την «άλλη γειτονιά» όπου «είχα κόσμο και ντουνιά γνωστό μου, τους ήξερα, με ήξεραν, τα λέγαμε καθημερινά – πότε διαφωνούσαμε, πότε συμφωνούσαμε – άλλοι μου λέγαν μπράβο και τους έλεγα ευχαριστώ κι άλλοι, καμιά φορά, με βρίζαν και τους έβριζα κι εγώ».
- Μήπως ο ΔΟΛ τον ώθησε στην έξοδο επειδή μπορεί να είχε χάσει σε κάποιο βαθμό την απήχησή του;

«Λόγοι καθαρά προσωπικοί»

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, στο πρώτο του χρονογράφημα στην Ελευθεροτυπία με τίτλο «Πρεμιέρα» δεν ανέφερε, έστω μια φορά, την ονομασία των Νέων! Μόνο για «άλλη γειτονιά» έκανε λόγο όταν έπρεπε να αναφέρει την προηγούμενη επαγγελματική του στέγη.

Για ποιους λόγους μετακινήθηκε το πιο δυνατό όνομα του Λαμπράκη εκείνα τα χρόνια; «Είναι λόγοι καθαρά προσωπικοί που ανάγονται στο δικαίωμα που έχει κάθε εργαζόμενος να διαθέτη τον εαυτό του όπου θέλει» (κρατάμε την ορθογραφία του κειμένου και της εποχής), έγραψε στο πρώτο κείμενό του για την Ε. Άλλος λόγος ήταν «για να αλλάξω επιτέλους τον αέρα μου, η αλλαγή αέρος τονώνει τον οργανισμό και τον ανανεώνει, το λένε κι οι γιατροί».

Ο Δημήτρης Ψαθάς έγραφε στην Ελευθεροτυπία εναλλάξ με τον Φρέντυ Γερμανό, άλλη μεγάλη μεταγραφή της νέας εφημερίδας – από την Απογευματινή εκείνος. Αργότερα πήγε στην Ε ένα ακόμα πολύ μεγάλο όνομα του ΔΟΛ: ο Παύλος Παλαιολόγος που είχε καθημερινή πρωτοσέλιδη παρουσία στο, ημερήσιο τότε, Βήμα.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου