Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Οι φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν το site "iefimerida"

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Καταγγελία της ΕΦΕ
κατά της ιστοσελίδας iefimerida

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας (site) iefimerida, για τη σημερινή ανάρτηση φωτογραφικού υλικού από μη επαγγελματία φωτορεπόρτερ, από την χθεσινή (27/6) εκδήλωση του «Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο – ΕΛΠΙΔΑ» στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γρ. Τύπου του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ με την ΕΦΕ (χθες το απόγευμα 27/6), μας απέκλεισαν την κάλυψη του γεγονότος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ιδιωτική εκδήλωση και δεν επιθυμούν την ανάλογη δημοσιότητα που μπορεί να υπάρχει σε άλλες περιπτώσεις.

Η απαγόρευση μάλιστα, ήταν ΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ και η ΕΦΕ σεβάστηκε το δικαίωμα αυτό, παρ’ ότι θεωρούμε ότι ήταν απαράδεκτο το γεγονός να αποκλειστούν επαγγελματίες φωτορεπόρτερ από μία εκδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε με την παρουσία του Π.τ.Δ. αλλά και πολλών άλλων παραγόντων της πολιτικής, κοινωνικής και κοσμικής ζωής του τόπου.

Σημειώνουμε πως η απόφαση αυτή του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ δεν έγινε αποδεκτή από τους συναδέλφους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι δήλωσαν (ως μοναδικό μέσο αντίδρασής τους) ότι δεν θα καταχωρήσουν στο σύστημά τους καμία φωτογραφία που θα διανεμηθεί από το Γρ. Τύπου του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ. Η απόφαση αυτή βρήκε σύμφωνους, τόσο τα πρακτορεία φωτορεπορτάζ όσο και τους freelancers (τους ελεύθερους φωτορεπόρτερ).

Σήμερα, 28/6, αντικρίσαμε στην ιστοσελίδα iefimerida φωτογραφικό υλικό και μάλιστα πλούσιο, με το υδατογράφημα του iefimerida κατά αποκλειστικότητα.

Δεν γνωρίζουμε αν προέρχεται από δημοσιογράφο που παρευρέθη στην εκδήλωση ή από κάποιον καλεσμένο που «εξασκήθηκε» στην τέχνη του φωτορεπορτάζ, υποκαθιστώντας τους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ, τόσο αυτούς που, γνωρίζοντας ότι οι διοργανωτές δεν επιθυμούσαν φωτογραφική κάλυψη, δεν προσήλθαν στην εκδήλωση, όσο και στους λίγους που (ελπίζοντας στο θαύμα) περίμεναν ώρες έξω από την κλειστή πόρτα του Ζαππείου, για την περίπτωση άρσης της απαγόρευσης.

Επισημαίνουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ενημερωτικά site έχουν επιδείξει παρόμοιες πρακτικές. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου δημοσιογράφοι, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων (ρεπορτάζ) που τους έχουν ανατεθεί, «επιδεικνύουν» «αποκλειστικές» φωτογραφίες, για παράδειγμα από τη βουλή, ασκώντας παράλληλα και το επάγγελμα του… φωτορεπόρτερ και εμπλουτίζοντας έτσι με φωτογραφικό υλικό τις ιστοσελίδες στις οποίες εργάζονται, προς ικανοποίηση των εργοδοτών τους και κυρίως σε πλήρη αντίθεση με την επαγγελματική δεοντολογία αλλά και τη συναδελφική αλληλεγγύη.

Η σημερινή στάση λοιπόν του iefimerida όχι μόνο προσβάλλει τους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ, που σημειωτέον πολλοί εξ αυτών είχαν οικονομική ζημία, από τη μη κάλυψη του γεγονότος, αλλά παράλληλα παραβιάζει και την επιθυμία του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, περί μη δημοσίευσης φωτογραφιών στην επικαιρότητα.

Απαιτούμε, ως πρώτη αντίδρασή μας, να «κατεβεί» το φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα iefimerida άμεσα. Η ΕΦΕ δε θα ανεχθεί τις πρακτικές ορισμένων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ανεύθυνα τα εργαλεία δουλειάς των επαγγελματιών φωτορεπόρτερ, προσπαθούν να γίνουν αρεστοί.

Το ΔΣ της ΕΦΕ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου