Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Επαγγελματικά ταμεία - ένα "προφητικό" δημοσίευμα - 4/11/2012

*
Ανασυγκρότηση
***
*
        Για να μην ξεχνάμε τι προηγήθηκε...
Επικίνδυνη πρόταση
για «επαγγελματικά ταμεία»
...και τι μας ξημερώνει


Επικίνδυνη χαρακτηρίζει ο Κυριακάτικος Ριζοσπάστης (4.11.2012), την πρόταση μετατροπής του κλάδου περίθαλψης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σε Ν.Π.Ι.Δ. ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΑΕ), σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ν.3029/2002, σημειώνοντας ότι πλέον θα βασίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας (κεφαλαιοποιητικό σύστημα) και θα χάσει κάθε στοιχείο κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης.
Ριζοσπάστης: Επικίνδυνη πρόταση για επαγγελματικά ταμεία
Παράλληλα προσθέτει ότι «είτε στον ΕΟΠΥΥ, είτε σε επαγγελματικά Ταμεία, οι σίγουρα χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι σε αυτά τα Ταμεία».

Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε σχέδια για «ένα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για τις συντάξεις και ένας ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ για την περίθαλψη» και τονίζεται ότι «τα ΤΑΕ -όπως και ο ΕΟΠΥΥ- έρχονται να απαλλάξουν το κράτος από την υποχρέωσή του να στηρίζει δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας και περίθαλψης για όλους».

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Στην καταστροφική λογική της εξαίρεσης και της εξασφάλισης μικρής χρονικής παράτασης σε ό,τι αφορά στην ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του κλάδου Υγείας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (ο ΕΔΟΕΑΠ ως αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο προς το παρόν τουλάχιστον μένει εκτός) κινούνται οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζόμενων στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Μετά την «αιφνιδιαστική» προσθήκη και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην τροπολογία που αφορούσε στην ένταξη ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΕΤΑΑ, την κήρυξη της απεργίας στα ΜΜΕ και την απόρριψη της τροπολογίας την επομένη στη Βουλή, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η ρύθμιση θα ενταχθεί στο πακέτο με τα «προαπαιτούμενα» για τη δόση, που κατατίθεται πιθανότατα αύριο Δευτέρα στη Βουλή, ώστε να διασφαλιστεί η υπερψήφισή της.

Σε αυτό το σκηνικό και αντί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου να πάρουν αποφάσεις για την οργάνωση του αγώνα ενάντια συνολικά στην πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια και θέλει τους εργαζόμενους σκλάβους των 400 ευρώ χωρίς δικαιώματα, ανέργους και μισοάνεργους – μισοεργαζόμενους, επιδιώκουν να υπονομεύσουν τους αγώνες και να αποπροσανατολίσουν. Ετσι, μπροστά στην επιδίωξη της κυβέρνησης να εντάξει και τα δημοσιογραφικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καλλιεργούν αυταπάτες ότι ο κλάδος μπορεί να γλιτώσει από τη θύελλα, ότι τα Ταμεία τους μπορούν να εξαιρεθούν από τις γενικότερες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και ότι τα προβλήματα αυτά είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται από τη «συντεχνία» και τη «δύναμή της» με επαφές με τους κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες.

Κινούμενοι σε αυτήν τη ρότα, αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες «αιφνιδιάστηκαν» από την τροπολογία και αντέδρασαν. Κήρυξαν μεν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ζητώντας την άμεση απόσυρση της τροπολογίας Στουρνάρα, αλλά επιδόθηκαν αμέσως σε ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες για να πετύχουν την εξαίρεση, ή μετάθεση της ημερομηνίας ένταξης. Αλλά ταυτόχρονα, επιδόθηκαν και σε έναν αγώνα δρόμου για να καταθέσουν το φάκελλο με όλα όσα αυτός πρέπει να περιέχει ως αίτηση προς το υπουργείο, για την μετατροπή του κλάδου Υγείας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΑΕ), σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ.

Μεθοδεύσεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού

Το δρόμο βέβαια τον έχει ανοίξει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομο Δίκτυο»/ΣΥΡΙΖΑ) που αποφάσισαν (19 Οκτώβρη) να καταθέσουν αίτηση για τη δημιουργία Ταμείου Υγείας που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ως επαγγελματικό Ταμείο, προβάλλοντας αυτήν την απόφαση ως καλύτερη εναλλακτική λύση αντί της ένταξης του κλάδου Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ (την απόφαση αυτή καταψήφισαν οι ταξικές δυνάμεις).

Στον ίδιο δρόμο και με βάση τους φακέλους που προετοίμασε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας για τους τραπεζοϋπάληλλους, σε συνεννοήσεις μεταξύ αυτού του δικηγορικού γραφείου με τη διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και των ηγεσιών της ΠΟΕΣΥ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΣΠΗΤ και της Ενωσης Εφημεριδοπωλών (όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα), κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι διαδικασίες για να κατατεθεί η σχετική αίτηση. Και βέβαια, φρόντισαν οι κινήσεις τους να μη γίνουν αντιληπτές από τις δύο ταξικές ενώσεις στο χώρο, την Πανελλαδικη Ενωση Λιθογράφων, τα μέλη της οποίας είναι ασφαλισμένοι στην Γ΄ Διεύθυνση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ μαζί με αυτά της ΕΤΗΠΤΑ, αλλά και της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων, με μέλη ασφαλισμένα στη Δ΄ Διεύθυνση, μαζί με τους εφημεριδοπώλες.

Τα ΤΑΕ, σύμφωνα με το νόμο 3029/2002 είναι Ταμεία που λειτουργούν με την αρχή της ανταποδοτικότητας και με ατομικές μερίδες που σημαίνει ότι ο κάθε ασφαλισμένος λαμβάνει παροχές ανάλογα με το ύψος των εισφορών που μπορεί να καταβάλει. Δηλαδή, η ποιότητα των παροχών εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε μέλους, αλλά και από τη συνολική οικονομική κατάσταση του Ταμείου. Είναι ο δεύτερος από τους «τρεις πυλώνες ασφάλισης» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρώτος, το βασικό ελάχιστο πακέτο παροχών για όλους, δεύτερος τα ΤΑΕ, με παροχές ανάλογες με την εισφοροδοτική δυνατότητα του καθενός και τρίτος οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Δηλωμένη πρόθεση της ΟΤΟΕ είναι η δημιουργία ενός ταμείου Υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων που θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, δηλαδή ως ΤΑΕ και προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι διοικήσεις, τόσο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ, όσο και των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ηδη, οι διοικήσεις των δύο «δημοσιογραφικών» Ταμείων κινούνται στην κατεύθυνση «ένα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για τις συντάξεις κι ένας ΕΔΟΕΑΠ-ΜΜΕ για την περίθαλψη», με το δεύτερο προφανώς να παίρνει γρήγορα το δρόμο για λειτουργία ανάλογη αυτής των ΤΑΕ, δηλαδή με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με την αρχή της ανταποδοτικότητας (...).
---
Ολόκληρο το δημοσίευμα ΕΔΩ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου