Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

... ανασυγκροτημένες ειδήσεις στο τέλος του 2012 ...

*
Τυπολογίες
***
*

Αδέσμευτη δημοσιογραφία
υπό τον έλεγχο του χορηγού…
Έλεγχο και επί των κειμένων που δημοσιεύονται στο Internet επιχειρούν οι διαφημιζόμενοι. Στις συμβάσεις που υπογράφουν με τα site ζητούν εκ των προτέρων να έχουν πρόσβαση στα κείμενα των δημοσιογράφων που τους αφορούν.
***
Σε “βαθιά κατάψυξη” το Euronews
“Δεν πρόκειται για την ώρα να υπάρχει η μετάδοση του  Euronews σε καμία γλώσσα, ήταν το “μήνυμα” που έστειλε στο Γάλλο Πρέσβη η διοίκηση της ΕΡΤ, σε διερευνητικό τηλεφώνημα που έγινε για τη διακοπή του προγράμματος και στη γαλλική γλώσσα. Η ΕΡΤ από τη μεριά της δήλωσε πως θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, αποδίδοντας την απόφαση της στο κενό της ελληνικής νομοθεσίας και τα συνδικάτα ενώ η γαλλική πλευρά κάνει λόγο για πιέσεις που άσκησαν οι Έλληνες επιχειρηματίες των ΜΜΕ.
***
Βραβεία από την Ακαδημία Αθηνών
Με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών τιμήθηκαν 3 άνθρωποι από το χώρο των ΜΜΕ. Ο σκιτσογράφος ΚΥΡ (Γιάννης Κυριακόπουλος) για το σύνολο της προσφοράς του και ο η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για το τηλεοπτικό “Μονόγραμμα”.
***
Χρέη 355 εκατ. ευρώ

των καναλιών στις τράπεζες το 2011
Πόσα χρωστούσαν  το 2011 οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις τράπεζες; Μόλις 355 εκατ. ευρώ, επιπλέον 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από το συνολικό τζίρο του κλάδου.
***
"Εξαϋλώθηκε το 50% του τζίρου

των ιδιωτικών καναλιών μέσα σε 4 χρόνια

Υψηλότερος κύκλος εργασιών της ΕΡΤ από το σύνολο των σταθμών!
«Σοκ και δέος»  από τα οικονομικά της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης πλήττει άμεσα και ευθέως τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι με ευλάβεια την υποστήριξαν τα τελευταία δύο έτη. Μέσα σε 4 χρόνια ο συνολικός κύκλος εργασιών της ιδιωτικής τηλεόρασης, υποχώρησε στα μισά , από τα 648 εκατ. ευρώ το 2008-οπότε και είχε καταργηθεί ο ειδικός φόρος- στα 304 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ έκλεισε και το Alter . Κι ακόμη δεν είδαμε τίποτα διότι η πορεία προς την άβυσσο συνεχίζεται και στο έτος που αποχαιρετάμε και αναπόφευκτα, και την επόμενη χρονιά, με το πρώτο 3μηνο του 2013 να είναι κρίσιμο για την επιβίωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Το 2011 ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής τηλεόρασης ήταν μικρότερος (304) από εκείνον της ΕΡΤ (326) η οποία αν και ακολούθησε πολιτική λιτότητας, μείωσε τα ελλείμματα της και εμφάνισε κέρδη! Τo Mega  Channel όπως προκύπτει από τα στοιχεία μέσα σε 4 χρήσεις έχασε το 50% του κύκλου εργασιών του, ενώ ανάλογες είναι και οι απώλειες για τους περισσότερους σταθμούς, πλην του ΑΝΤENNA. Ο τηλεοπτικός σταθμός του Αμαρουσίου, την τελευταία διετία κατορθώνει να έχει σταθερό κύκλο εργασιών, περνώντας το 2011 στην πρώτη θέση των εσόδων, μειώνοντας τις ζημίες του στα 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνονται πως το 2009 αναθεώρησε τα οικονομικά του, μετά το «σπάσιμο» της δραστηριότητας της τηλεόρασης σε νέα εταιρεία. Τις περισσότερες ζημίες έχει ο Alpha με 39 εκατ. ευρώ το 2011, έχοντας όμως μειώσει το βάρος που είχε το 2009 (ζημίες 108 εκατ. ευρώ!). Ακολουθεί το Mega με 21 εκατ. ευρώ , το  Star με 18 εκατ. ευρώ, ο Σκάι με 6 εκατ. ευρώ και ο ΑΝΤ1 με 2 εκατ. ευρώ, ενώ για το Μακεδονία TV δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η ιδιωτική τηλεόραση, έχοντας απόλυτη εξάρτηση από  τη διαφήμιση, η οποία και μειώθηκε δραματικά, στήριξαν την ανάπτυξη τους στο τραπεζικό δανεισμό. Ταυτόχρονα σε συνεργασία με διαφημιστές και διαφημιζόμενους μια δεύτερη παράλληλη αγορά, αυτή των επιστροφών» που εκτίναξε τους τζίρους και τα κέρδη( πάνω και κάτω από το τραπέζι). Όταν έσκασε η φούσκα αυτή ήταν σχεδόν όλοι εκτεθειμένοι στις τοξικές συμφωνίες που είχαν κάνει με media shops και τράπεζες.  Η πολιτική λιτότητας που ακολούθησαν είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, να μειωθούν κάθετα οι μισθοί και ταυτόχρονα το πρόβλημα τους να παραμένει άλυτο.
---

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου