Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

... εκδότες - εργολάβοι: τα "ξένα χέρια είναι μαχαίρια" ...

*
Αγγέλα Νταρζάνου
***
*
Με την πλάτη στον τοίχο η διαπλοκή



Στον κίνδυνο να μείνουν έξω από το φαγοπότι των ιδιωτικοποιήσεων,
υπερασπίζονται τώρα την "ελληνικότητα" των επιχειρήσεων,
ενώ έβαλαν πλάτη για τα μνημόνια που οδήγησαν σε "λουκέτο" 70.000 εξίσου "ελληνικές" επιχειρήσεις

Έξω από τους σχεδιασμούς για την "επόμενη μέρα", αφήνει η τρόικα τους εκδότες- επιχειρηματίες (μεγαλο-προμηθευτές και κατασκευαστές του δημοσίου), αποκλείοντάς τους από την "ανασυγκρότηση" που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα: τα μεγάλα έργα, τις προμήθειες και το φαγοπότι των ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου πλούτου, μετά τη μνημονιακή ισοπέδωση της χώρας.

Οι εκδότες- εργολάβοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πλέον ότι απέναντι στους σχεδιασμούς της τρόικας για τη νομή του δημόσιου πλούτου, είναι εξίσου αναλώσιμοι όσο αποδείχθηκε αναλώσιμο και το πολιτικό προσωπικό της χώρας που υπηρέτησε τους σκοπούς της. Νέοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλοι και Λοβέρδοι (αυτός ο τελευταίος δεν το έχει καταλάβει κάν) προορίζονται να γίνουν στο μιντιακό πεδίο ο Ψυχάρης, ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης, ο Κυριακού: ανύπαρκτοι. Οι εταιρείες τους χρωστάνε και της Μιχαλούς - σε έρευνά της η "Εφημερίδα των Συντακτών" υπολόγισε σε 1,3 δις τα χρέη συνολικά των επιχειρήσεων μίντια - και οι ίδιοι δεν είναι διατεθημένοι να τις στηρίξουν, καθώς είναι καλομαθημένοι σε "θαλασσοδάνεια". Κι αυτά, κόβονται μαχαίρι όπως φαίνεται, τουλάχιστον λόγω του διορισμού επιτρόπων στις τράπεζες.

Το επιχειρηματικό "παιχνίδι" φαίνεται πως το μοιράζει πλέον η κ. Μέρκελ. Η Γερμανία πληρώνει, η Γερμανία μοιράζει το φύλλο. Κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα το φθινόπωρο, η Α. Μέρκελ είχε ευρεία συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες και με εκπροσώπους εταιρειών γερμανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Από τον ΟΤΕ και τον Κοπελούζο, μέχρι τον Λάτση, την Εθνική και τη Eurobank. Από τη συνάντηση ήταν κραυγαλέα η απουσία της "παραδοσιακής διαπλοκής" της χώρας, μιντιακής, τραπεζικής, πετρελαϊκής, των εθνικών κατασκευαστών και προμηθευτών.

Ακόμα χειρότερα: σχεδιάζεται η ίδρυση επενδυτικής τράπεζας, με κυρίαρχη τη γερμανική επιρροή η οποία θα χρηματοδοτήσει όλα τα νέα, μεγάλα έργα, από τους αυτοκινητόδρομους μέχρι σκουπίδια και από το χρυσό της Χαλκιδικής μέχρι τις επενδύσεις στην ενέργεια.

Τα ξένα χέρια είναι... μαχαίρια

Το "κλίμα" που διαμορφώνεται ερήμην τους, χωρίς να τους περιλαμβάνει, έχουν αρχίσει πλέον να πολεμούν ανοικτά, με δημοσιεύματά τους, στα οποία "τα στρίβουν" πλέον φανερά. Επιπλέον, με προσωπικές παρεμβάσεις ή κατευθυνόμενα ρεπορτάζ, δίνουν το ακριβές στίγμα τους: τον κίνδυνο "αφελληνισμού" των ελληνικών επιχειρήσεων, που με άλλα λόγια σημαίνει "μας αφήνουν στην απέξω".

* Την αρχή έκανε ο Στ. Ψυχάρης από το "Βήμα της Κυριακής", ο οποίος θορυβημένος στα μέσα Νοεμβρίου δημοσιεύει κύριο άρθρο με θέμα «Η Ελλάδα δεν είναι αποικία». Με αφορμή την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κάνει λόγο για «σχέδιο ελέγχου των τραπεζών από την τρόικα και τις παραφυάδες της» αλλά και ότι «είναι καταφανές ότι αν δεν σκοπείται, πάντως μπορεί να επιχειρηθεί η λειτουργία ενός σχεδίου που θα σημάνει αφελληνισμό των τραπεζών και καταστροφή του κορμού της Ελληνικής οικονομίας». Ο ίδιος απαντάει σε αυτα τα σχέδια, λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι «οι εφημερίδες αυτής της χώρας μπορεί να εκδοθούν ακόμα και τετρασέλιδες- αλλά θα εκδοθούν και θα κυκλοφορήσουν, έστω χέρι με χέρι».

* Τη σκυτάλη πήρε μερικές μέρες αργότερα ο Γ. Μπόμπολας από το "Έθνος" με δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Η πέμπτη φάλαγγα της τρόικας στην Αθήνα". Όπως αναφέρει "στρατιές ξένων που εξειδικεύονται στο λόμπινγκ" έχουν έρθει στην Ελλάδα με στόχο "να επηρεάσουν δραστικά τις αποφάσεις στην Ελλάδα, να χειραγωγήσουν την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά, να συκοφαντήσουν την εγχώρια επιχειρηματική τάξη και σταδιακά να περάσουν τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και τα φιλέτα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε ξένα χέρια, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος."

Λέξη -κλειδί τα "ξένα" χέρια, διότι αν είναι τα δικά μας τα χέρια, δικαιολογείται το όποιο "εξευτελιστικό" τίμημα για τα φιλέτα.

Σε επόμενο δημοσίευμά του το "Έθνος" τα βάζει και με το πρακτορείο Reuters, με αφορμή ερωτηματολόγιο που έλαβε στο πλαίσιο έρευνας του για το "σύστημα διαπλοκής της χώρας". Το "Έθνος" απαντά ότι το Reuters βάζει "στο στόχαστρο τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα".Το πρακτορείο απαντά ότι δεν εκπροσωπεί συμφέροντα, αλλά με τα ρεπορτάζ του υποστηρίζει το δημόσιο συμφέρον στην Ελλάδα.

* Η δίωξη του Θέμου Αναστασιάδη, εκδότη του Πρώτου Θέματος σε βαθμό κακουργήματος από τη δικαιοσύνη, συμπίπτει με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το καλλιεργεί. Ο Αναστασιάδης, από "αδήλωτες" καταθέσεις ύψους 5,5 εκ. ευρώ δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει τα 3,5 εκ, μετά από έρευνα της Εισαγγελίας. Η περίπτωση αυτή όμως, ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο για τον πλουτισμό των εκδοτών, που δεν σχετίζεται πλέον με την παραδοσιακή "διαπλοκή" τους με το πολιτικό σύστημα και το δημόσιο πλούτο, αλλά με άλλου είδους εγκληματική δράση, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση και στην οποία ο Αναστασιάδης καλείται τώρα να αποδείξει ότι δεν συμμετέχει.

Από θύτες... θύματα

Η "στροφή" της διαπλοκής στην υπεράσπιση της "ελληνικότητας" των επιχειρήσεων έρχεται μετά από τρία χρόνια επικοινωνιακών υπηρεσιών στην τρόικα και τις κυβερνήσεις και τρία χρόνια μαύρης προπαγάνδας, κατά τη διάρκεια των οποίων 70.000 ελληνικότατες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Τα ελληνικά μίντια σ' αυτά τα τρία χρόνια δεν έκαναν άλλο απ' ό,τι τους υπαγόρευαν από κοινού τρόικα και κυβέρνηση:

* Έσπειραν το φόβο και τον πανικό στον ελληνικό λαό: πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; έρχεται η δραχμή, κίνδυνος πτώχευσης.

* Εκβίαζαν: ή περνάει το νομοσχέδιο ή δεν έρχεται η δόση. Ή υπογράφουμε ή μένουμε με άδεια ταμεία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

* Ενοχοποίησαν όλους συλλήβδην: Όλοι σχεδόν είναι υπεύθυνοι, είτε με την υιοθέτηση καταναλωτικών τρόπων ζωής, επειδή δανείστηκαν, επειδή φοροδιαφεύγουν, λαδώνουν, κ.λπ. Και γι αυτό φταίμε όλοι το ίδιο. Όσο μεταφέρεται η εικόνα μιας διεφθαρμένης κοινωνίας στο σύνολό της, χάνονται ή υποβαθμίζονται τα πραγματικά μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα. "Μαζί τα φάγαμε".

* Επιχείρησαν να διαρρήξουν την κοινωνική συνοχή: Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρέθηκαν στο στόχαστρο, με συνεχή και συστηματική δυσφήμιση, μαζί με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες: γιατροί, φαρμακοποιοί, φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες, έγιναν αίφνης η "πληγή" της ελληνικής οικονομίας. Η τακτική αυτή της στοχοποίησης, είχε ως αποτέλεσμα την παρουσία των νεοναζί στη Βουλή - την εκπροσώπιση του μίσους και του ρατσισμού.
---
Πηγή: themediaproject
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση

*


ΕΤΗΠΤΑ - ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ : Γιατί δύο σωματεία;

                                                                 * 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου