Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

... το Πρωτοδικείο Αθηνών για την εκ περιτροπής απασχόληση ...


*
Τζώρτζης Ρούσσος
("Εφημερίδα των Συντακτών")
***
*
Καταχρηστική
η υποχρεωτική εκ περιτροπής απασχόληση

Τον δρόμο των διεκδικήσεων και της καταβολής χιλιάδων ευρώ σε εργαζομένους δείχνει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε καταχρηστική την επιβολή εργασίας μιας ημέρας ανά εβδομάδα μέσω της υποχρεωτικής εκ περιτροπής απασχόλησης.

Με την απόφασή του αυτήν, το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους εργαζομένους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά θεωρώντας καταχρηστική την εκ περιτροπής απασχόληση μιας ημέρας ανά εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή γέμισε αισιοδοξία τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, που με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την ευαρέσκειά τους για την απόφαση και θεωρούν ότι τέτοιου είδους εργοδοτικές αποφάσεις κρατούν στην ουσία ομήρους τους εργαζομένους οι οποίοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

«Η ΓΣΕΕ αναμένει την ίδια δίκαιη αντιμετώπιση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή της Συνομοσπονδίας για την ακύρωση της εργατοκτόνου 6ης/2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αποδοχές πάνω από το επίδομα ανεργίας

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η μονομερώς επιβαλλόμενη εκ περιτροπής εργασία δεν μπορεί να περικόπτει το εισόδημα των εργαζομένων κάτω από το ποσό που εκείνοι θα ελάμβαναν αν απολύονταν και τους καταβαλλόταν το επίδομα ανεργίας.

«Η εν λόγω λύση (σ.σ.: συρρίκνωση αποδοχών κάτω από το ποσό του επιδόματος ανεργίας) αντιβαίνει στον σκοπό της εκ περιτροπής απασχόλησης, ο οποίος είναι η προστασία των εργαζομένων από την ανεργία και συγκεκριμένα η προστασία των θέσεων εργασίας, διά της προστασίας των επιχειρήσεων με την αποφυγή του ύστατου μέσου των απολύσεων, στις περιπτώσεις περιορισμού των δραστηριοτήτων της επιχείρησης».

Η πρακτική συνέπεια αυτής της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων (διατάσσει την επιχείρηση να καταβάλει στους εργαζομένους το ½ των αποδοχών τους για το διάστημα από τον Αύγουστο 2012 έως Οκτώβριο 2012) είναι ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν υποστεί υποχρεωτική εκ περιτροπής εργασία και οι αποδοχές τους υπολείπονται του επιδόματος ανεργίας (σήμερα 360 ευρώ), τότε μπορούν να ζητήσουν από τα δικαστήρια το σύνολο του μισθού τους παρότι δεν εργάζονταν αφού η απόφαση του εργοδότη είναι άκυρη.

Εκτόξευση της εκ περιτροπής εργασίας

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το πρώτο εξάμηνο του 2012 σημειώθηκε εκτίναξη της υποχρεωτικής εκ περιτροπής απασχόλησης.

Ετσι η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2012 είναι αυξημένες κατά 14,66% για την κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους εκ περιτροπής απασχόληση και 117,9% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2011.

Σε απόλυτους αριθμούς, μόνο το πρώτο 6μηνο του 2012 άλλαξαν 7.350 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζομένου, όταν για όλο το 2011 είχαν αλλάξει 3.373 συμβάσεις και το 2010 μόλις 60!
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


ΕΤΗΠΤΑ - ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ : Γιατί δύο σωματεία;

                                                                 *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου