Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

... η ΕΡΤ των "ενοικιαζόμενων" δημοσιογράφων; ...

*
Σωτήρης Μανιάτης
("Εφημερίδα των Συντακτών")
***
*
Διαγκωνισμοί, παράδοξα
ή μήπως και κάτι άλλο;
Οι γκάφες και τα παράδοξα στην ΕΡΤ συνεχίζονται, λες και ορισμένοι έχουν κόψει «αζιμούθιο» και κάνουν τα πάντα για να ρίξουν το «καράβι» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα βράχια. Και μάλιστα τώρα που σχεδόν το σύνολο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες κρίσης και παραγεμίζουν τα προγράμματά τους με παραγωγές χαμηλού κόστους αλλά και περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας.

Την ίδια ώρα λοιπόν που συνεχίζονται οι περικοπές, υπάρχουν οφειλές σε ρεπό που σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ φτάνουν τα 25.000 στο σύνολό τους και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου -που οι συμβάσεις τους λήγουν στις αρχές Φεβρουαρίου- βρίσκονται στον «αέρα», η διοίκηση της ΕΡΤ συνεχίζει τα σχέδιά της για νέες μεικτές παραγωγές.

«Είναι αδιανόητο -σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ- άνθρωποι που τους έχουμε εκπαιδεύσει, που γνωρίζουν τη λειτουργία της ΕΡΤ, που είναι εξειδικευμένοι για την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος και ειδήσεων, να “πετιούνται” στον δρόμο, η ΕΡΤ να τους έχει μεγάλη ανάγκη και να καλείται εκ νέου να εκπαιδεύσει άλλους σε βάθος χρόνου με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Γι” αυτό και μετά τη χθεσινή στάση εργασίας προχωρά από σήμερα σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Κάτι που θα οδηγήσει και πάλι σε «ρολά» τη δημόσια τηλεόραση η οποία από… αδέξιους χειρισμούς της διοίκησής της έχει ήδη χάσει σε τηλεθέαση και με τα όσα συμβαίνουν πλέον «αιμορραγεί» και σε αξιοπιστία.

Ηδη έχουν αρχίσει να διοχετεύονται πληροφορίες περί γενικότερων αλλαγών στην ΕΡΤ. Από τη μια φαίνεται η επιδίωξη να αναληφθούν πρωτοβουλίες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση από τη Ν.Δ., αλλά οι άλλοι δύο εταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μείνουν εκτός παιχνιδιού.

Σχεδόν σίγουρο πάντως θεωρείται ότι προσεχώς θα φυσήξουν «βοριάδες» στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, καθώς αναζητούνται πρόσωπα που θα έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν σε σωστή λειτουργία τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ο οποίος έχει «πληγωθεί» για τα καλά. Η ΠΟΣΠΕΡΤ τονίζει ότι για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη δεν πρόκειται να κάνει πίσω, επισημαίνοντας ότι αρνητική είναι και η απόφαση της διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Παράλληλα, όμως, τα… παράδοξα στην ΕΡΤ συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται η επόμενη μεικτή παραγωγή που έχει ανατεθεί στις Λιλιάνα Αβρουσίν και Δώρα Αναγνωστοπούλου. Θεωρείται μάλιστα μία από τις προτεραιότητες του διοικητικού επιτελείου της ΕΡΤ, καθώς πρόκειται για πολιτιστικό δίωρο που θα μεταδίδεται καθημερινά από τις 16.00 έως και τις 18.00. Τις δύο παρουσιάστριες θα πλαισιώνει και ο Χρήστος Φερεντίνος, ο οποίος προφανώς θα αμείβεται από την εξωτερική εταιρεία παραγωγής που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη μεικτή παραγωγή.

Το πρώτο παράδοξο είναι ότι την εκπομπή έχουν αναλάβει να παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς τόσο η κ. Αβρουσίν όσο και η κ. Αναγνωστοπούλου ανήκουν στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και η σύμβασή τους λήγει στις αρχές Φεβρουαρίου. Δηλαδή, τους τελευταίους μήνες δεν τις έχει χρησιμοποιήσει η ΕΡΤ ούτε στο ελάχιστο ουσιαστικά και τώρα, ενώ οι συμβάσεις τους λήγουν, η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης τους αναθέτει εκπομπή η οποία προφανώς θα αρχίσει το νωρίτερο στις αρχές της νέας χρονιάς κι ένα μήνα μετά θα πρέπει να σταματήσει, καθώς θα έχουν λήξει οι συμβάσεις τους.

Εκτός… κι αν υπάρχουν άλλα σχέδια για το μέλλον… Και σε αυτό όπως φαίνεται εστιάζουν όσοι γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση, καθώς επισημαίνουν ότι μπορεί να γίνουν επιλεκτικές ανανεώσεις πιθανότατα με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ισως γι” αυτό και η ΠΟΣΠΕΡΤ να κάνει λόγο για εργαζόμενους «τεσσάρων ταχυτήτων».

Το άλλο παράδοξο είναι ότι εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί ένα πολιτιστικό μαγκαζίνο πρέπει να γίνει με μεικτή παραγωγή. Ορισμένοι κάνουν λόγο για εταιρείες παραγωγής που συζητούν ήδη με ορισμένους δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονται είτε στην ανεργία είτε και αυτών λήγουν σύντομα οι συμβάσεις τους.

Οπως λένε, οι προτάσεις που γίνονται είναι για 600 ευρώ μεικτά. Κάτι δηλαδή που μεταφράζεται σε πολύ μικρότερες πραγματικές απολαβές. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά και η ΕΡΤ οδηγεί στη λύση των λεγόμενων «ενοικιαζόμενων» (και κυρίως χαμηλά αμειβόμενων) δημοσιογράφων, αλλά και άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

ΕΤΗΠΤΑ - ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ : Γιατί δύο σωματεία;


                                                                 *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου