Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

... το μνημόνιο της Μίνωος ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
«Βαγγέλης Παναγόπουλος: Ιδού
η Ελευθεροτυπία που θα βγάλουμε!»
Οι δηλώσεις του τ. Διευθυντή της Ελευθεροτυπίας είναι άκρως αποκαλυπτικές για τον τρόπο που πρόκειται να ξετυλιχτεί το νέο “project” επαναλειτουργίας της Ε αφήνοντας και πάλι στην απέξω τα μόνιμα θύματα, δηλαδή τους απλήρωτους εργαζόμενους. Ας δούμε λίγο αυτές τις δηλώσεις και υπό το πρίσμα των διαφωτιστικών παρεμβάσεων των νομικών συμβούλων των απολυμένων ή μη εργαζομένων της Ε.

Αραγε όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Β. Παναγόπουλος είχε υπόψη του  τη νέα εξωφρενική σύμβαση που καλείται να υπογράψει ο κάθε εργαζόμενος που θα επαναπροσληφθεί (απλήρωτος και χωρίς αποζημίωση) στη “νέα” Ελευθεροτυπία;
Αντιγράφουμε ενδεικτικό κομμάτι από τη νέα σύμβαση: "... ο εργαζόμενος υποχρεούται να επιδεικνύει κάθε επιμέλεια στην εκτέλεση της ανατιθεμένης σ’ αυτόν υπηρεσίας, να συμμορφώνεται προς τις οδηγίες και εντολές των προϊσταμένων του, να περιφρουρεί και προάγει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του Εργοδότη και της Ελευθεροτυπίας και να αφιερώνει την πείρα και τις γνώσεις του για την ευόδωση των εργασιών του Εργοδότη". Σημειώνουμε εδώ ότι στη σύμβαση δεν υπάρχει καν η επωνυμία της εταιρείας και δεν θα είναι παράξενο αν αποδειχτεί ότι δεν έχει καν συσταθεί ακόμα ή ότι αυτό θα γίνει νύχτα και μέσα σε λίγες ώρες.


«Το πλάνο επιστροφής του ιστορικού τίτλου της Ελευθεροτυπίας στα περίπτερα αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παναγόπουλος που προορίζεται -εκτός απροόπτου- για διευθυντής της εφημερίδας» γράφει το blog της Ανασυγκρότησης.

 
Ο συνταξιούχος διευθυντής της παλιάς Ελευθεροτυπίας με την οποία είχε και εταιρική σχέση (λόγω συνταξιοδότησης) διαδραμάτισε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην χειρότερη και τελευταία φάση της ιστορικής εφημερίδας, στη φάση που η ιδιοκτήτρια πέταξε έξω πολλά στελέχη της Ε χωρίς ο ίδιος να διατυπώσει δημόσια την παραμικρή αντίρρηση. Στη φάση που εκτός από την πολύμηνη απεργία λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων για πάνω από τρεις μήνες, άρχισαν οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις. Τώρα λοιπόν με τις δηλώσεις του διαβεβαιώνει ότι :  «Η ραχοκοκαλιά των δημοσιογράφων και στελεχών είναι εδώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα ονόματα των Συρίγου (συνταξιούχος με εταιρική σχέση όπως και ο Β. Παναγόπουλος), Δεληπέτρου, Ζέρβα, Σώκου, της Σίσσυς Αλωνιστιώτη, Μαρνέλλου και του Κυριακόπουλου». Είναι βέβαια κι αυτή μια άποψη περί ραχοκοκαλιάς. Είναι αυτή ακριβώς η ραχοκοκαλιά  που θα συναινέσει τελικά στην εκδίωξη όσων είναι «περιττοί» όπως συναίνεσε και σε όλα τα κατά καιρούς καπρίτσια της ιδιοκτήτριας μη διστάζοντας να αντιπαρατεθεί με την πλειοψηφία των απεργών, απολυμένων πια, εργαζόμενων ακόμα και στο θέμα της προσφυγής της εταιρείας στο αρ. 99.


«Το “πλάνο” επιστροφής του ιστορικού τίτλου της Ελευθεροτυπίας στα περίπτερα αποκάλυψε ο Β.Π.  που προορίζεται -εκτός απροόπτου- για διευθυντής της εφημερίδας», συνεχίζει η Ανασυγκρότηση. Λίγες μέρες πριν το είχε αποκαλύψει μέσα στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος Χρήστος Ζέρβας ως μάρτυρας που υποδείχτηκε από την ιδιοκτησία.

«Ο Β. Παναγόπουλος υπογράμμισε πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε η ιδιόκτητη εκτυπωτική μονάδα της εφημερίδας, να λειτουργήσει το ταχύτερο. Σε περίπτωση μάλιστα που αυτό δεν καταστεί δυνατό άμεσα οι άνθρωποι της εφημερίδας έχουν ήδη έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο με έτερο πιεστήριο». Ίσως έτσι εξηγείται το ότι στον πλειστηριασμό ενός μηχανήματος της εκτυπωτικής, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εταιρείας με κοινή  έδρα με τον συνήγορο και αγοραστή μετοχών της Χ.Κ. Τεγόπουλος κ. Χ. Οικονομόπουλο «χτύπησε» και πήρε ένα μηχάνημα.  Οι ίδιοι δηλαδή οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας αγοράζουν φτηνά τα δικά της μηχανήματα αφήνοντας πάντα απέξω τα χρέη προς τους εργαζόμενους. Τι πιο ηθικός και νόμιμος τρόπος να γλυτώνει έτσι μια εταιρεία τις εργοδοτικές της υποχρεώσεις στήνοντας ένα παραμάγαζο με τα ξεπουλημένα σε αγνώστους περιουσιακά της στοιχεία.

«H εφημερίδα βρίσκεται σε στάδιο συγκρότησης, ωστόσο οι συντάκτες αναμένεται να αγγίξουν τους 120, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων στο ατελιέ και τη διόρθωση και από κει και πέρα υπάρχει ένα τμήμα τεχνικών και ένα τμήμα διοίκησης, μικρό σχήμα» συνεχίζει ο Β. Παναγόπουλος.


Η νέα σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι συνάδελφοι που θα επιλεγούν αφορά σε μια αγνώστων στοιχείων εταιρεία που δεν θα σέβεται συλλογικές συμβάσεις και που θα νοικιάζει τους εργαζόμενους στην Χ.Κ. Τεγόπουλος, η οποία και θα συνεχίσει ανενόχλητη να έχει 850 απλήρωτους εργαζόμενους χωρίς να εμποδίζει αυτό την έκδοση του υβρίδιου. Μάλιστα μαθαίνουμε από τις ιστοσελίδες ότι ακόμα και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών καλούν τους συναδέλφους να συμφωνήσουν είτε στην απομάκρυνσή τους (απλήρωτοι) είτε στην υπογραφή τους σε μια κατάπτυστη μνημονιακή σύμβαση (δημοσιεύεται στο blog της Aνασυγκρότησης) που θα ζήλευε όλη η τρόικα.

 
Αναφορικά με την πολιτική κατεύθυνση της εφημερίδας ο
B. Παναγόπουλος δηλώνει πως «η νέα προσπάθεια πρόκειται να είναι πολιτικά ανεξάρτητη και δεν διστάζει να τονίσει πως δεν θα γλιτώνει κανείς». Αυτό είναι το σημείο για τα πολλά γέλια αν δεν προκαλεί εκρήξεις θυμού και οργής σε όλους εκείνους που δούλεψαν στην αντιμνημονιακή Ελευθεροτυπία και παραμένουν μέχρι τώρα άνεργοι, απλήρωτοι και χωρίς τις νόμιμες αποζημιώσεις.


Η Χ.Κ. Τεγόπουλος χάρη και στα υπολείμματα  στελεχών που παραμένουν πιστά στις ορέξεις των μετόχων της κατάφερε: να προσπεράσει τις φιλοεργατικές δικαστικές αποφάσεις με το έτσι θέλω, να μη βάλει το χέρι στην τσέπη παρά μόνο για τις πληρωμές των δικηγόρων και νυν συνιδιοκτητών, να διασπάσει με τα παπαγαλάκια της τους εργαζόμενους, να αρχίσει την αγορά των δικών της μηχανημάτων για ένα κομμάτι ψωμί και κυρίως «ξεπλυμμένα» από τα χρέη στους πιστωτές, να μην πληρώσει ούτε δεκάρα από τα χρέη  στους 850 εργαζόμενους και τώρα θα βγάλει και την ανεξάρτητη εφημερίδα των φιλοεργοδοτικών διευθυντών της.


Όσο για τα δημοσιογραφικά ονόματα ποιος έχασε τη τιμή του για να τη βρούνε αυτοί!


Πράγματι: Ιδού η Ελευθεροτυπία που θα βγάλετε!

Υπογραφή « …… » *

*κατά το πρότυπο της συνταγής των νέων εταιριών αγνώστων λοιπών στοιχείων

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*
  
ΕΤΗΠΤΑ - ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ : Γιατί δύο σωματεία;


*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου