Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

... οι απλήρωτοι της "4π" - ανακοίνωση ...


*
Ανασυγκρότηση
***
*
Να "σωθεί" το National Geographic,
να "πεθάνουν" οι εργαζόμενοι
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
εργαζομένων στην "4π"

Η 4π ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ είναι η εταιρεία που εξέδιδε τα μηνιαία περιοδικά RAM, HiTECH και National Geographic, καθώς και σειρά εβδομαδιαίων εκδόσεων (Κ. Παπαρρηγόπουλου - Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Κλασική Λογοτεχνία, Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς, Το Ανθρώπινο Σώμα, Jazz Masters, Λαϊκό Τραγούδι κ.ά.), οι περισσότερες από τις οποίες είχαν την "μπράντα" της National Geographic Society. Η εταιρεία σήμερα έχει σταματήσει όλες τις προαναφερόμενες εκδόσεις, ενώ ήδη από το καλοκαίρι του 2012 είχε προβλήματα και η τακτική κυκλοφορία του National Geographic.

Από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 οι εργαζόμενοι υπέστησαν δύο μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία (τετραήμερο, ή τριήμερο), με την απειλή ότι θα απολύονταν, ή ότι θα έκλεινε η επιχείρηση και θα έμεναν άνεργοι, εάν δεν συμμορφώνονταν. Από τα μέσα του 2011 άρχισε η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών, πάντα με τη δικαιολογία ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Τον Ιούνιο του 2012 η μισθοδοσία διακόπηκε. Αντί για μισθό, δινόταν ένα «έναντι» της τάξεως των 100-200 ευρώ κάθε 15ήθερο, ή ορισμένες βδομάδες.

Σήμερα, εμείς οι εργαζόμενοι της "4π" είμαστε απλήρωτοι πάνω από 8 μήνες και οι περισσότεροι από εμάς έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας από τα τέλη του Νοεμβρίου.

Η εταιρεία, η οποία στο μεταξύ έχει κάνει αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, μας καλεί τώρα να υπογράψουμε συμφωνητικό, με το οποίο θα πάρουμε μέρος των δεδουλευμένων και σε αντάλλαγμα θα παραιτηθούμε από κάθε άλλη απαίτηση (υπόλοιπα δεδουλευμένα και αποζημίωση), λύνοντας έτσι τη σύμβαση εργασίας. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις ώστε το National Geographic και οι εκδόσεις κάτω από αυτή την μπράντα να “μετακομίσουν” σε άλλον εκδότη, έτσι ώστε ο τίτλος να είναι απαλλαγμένος από οφειλές και οι εργαζόμενοι της 4π να μείνουν απλήρωτοι. Μια τέτοια κίνηση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της National Geographic Society, η οποία ίσως αγνοεί το τι συμβαίνει.

Εμείς, οι εργαζόμενοι της εταιρείας, με την πολύτιμη στήριξη της ΕΣΠΗΤ, έχουμε κινηθεί δικαστικά κατά της 4π και έχουμε πετύχει:

- Να εξαιρεθούμε ρητά από τους δανειστές, από τους οποίους η "4π" προστατεύεται όσο εκκρεμεί η συζήτηση της αίτησης για το άρθρο 99.

- Να μην μεταβληθεί η περιουσία και η νομική υπόσταση της "4π", έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουμε καταθέσει.

Ζητάμε είτε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, αμειβόμενοι κανονικά, είτε να δοθεί ένα τέλος στην ιδιόμορφη αυτή «ομηρεία», με τη λύση της σχέσης εργασίας μας όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή με την καταβολή των δεδουλευμένων και την αποζημίωση.
---
Πηγή: greektv.com
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

ΕΤΗΠΤΑ - ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ : Γιατί δύο σωματεία;

                                                                 *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου