Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

... ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ - ραγδαία πτώση αξιοπιστίας ...

*
Σωτήρης Μανιάτης
("Εφημερίδα των Συντακτών")
***
*
Βλέπουν, ακούν αλλά δεν τα πιστεύουν

Metron Analysis: Ερευνα για τα ΜΜΕ
(μέγεθος δείγματος 2.000  άτομα)

Ραγδαία πτώση στην αξιοπιστία ιδίως των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ εντοπίζει έρευνα της Metron Analysis, ενώ πολύ μικρή είναι η μείωση στην καθημερινή τους χρήση.

 Οσο μικρή είναι η πτώση που εμφανίζεται στη χρήση μέσων μαζικής ενημέρωσης από τους πολίτες τόσο ιδιαίτερα υψηλή είναι η μείωση της αξιοπιστίας τους.

Αυτό τουλάχιστον καταγράφει η πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis (Metron Forum) για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η μεγαλύτερη πτώση αξιοπιστίας εμφανίζεται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που χάνουν μέχρι και ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις μετρήσεις του Απριλίου 2012.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ καθημερινά την τηλεόρασή του χρησιμοποιεί το 85% των ερωτηθέντων (από 86% τον περασμένο Απρίλιο), την ίδια ώρα, μόλις το 28% θεωρεί αξιόπιστη τη μικρή οθόνη, από 38% τον Απρίλιο, κατατάσσοντάς την έτσι στην τελευταία θέση αξιοπιστίας των ΜΜΕ.

Μικρή ουσιαστικά είναι η πτώση της χρήσης του ραδιοφώνου, από 41% τον Απρίλιο σε 39% τώρα. Και η αξιοπιστία όμως των ραδιοφωνικών σταθμών καταποντίζεται, καθώς από το 56% του περασμένου Απριλίου πέφτει στο 47%.

Αντίθετα, οι εφημερίδες χάνουν μόλις 1% ως προς τη χρήση τους από τους πολίτες, καθώς από 8% που διέθεταν πριν από οκτώ μήνες πέφτουν στο 7% τώρα. Διατηρούν, πάντως, σχετικά υψηλά την αξιοπιστία, αφού από το 37% που καταγράφονταν στο προηγούμενο ερευνητικό κύμα, τώρα διατηρούν ποσοστό 33%.

Ανοδική τάση στην καθημερινή χρήση του εμφανίζει το Διαδίκτυο, καθώς από το 36% τον περασμένο Απρίλιο τώρα το ποσοστό του καταγράφεται στο 38%, ενώ εμφανίζει ουσιαστικά οριακή μείωση (1%) ως προς την αξιοπιστία του, από το 44% πριν από οκτώ μήνες σε 43% το διάστημα που έγινε η τωρινή έρευνα (15/11-3/12/12).

Ολα, πάντως, τα ΜΜΕ φαίνεται να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα αξιοπιστίας από τον Ιούλιο του 2002, ενώ παρόμοιες χαμηλές πτήσεις εντοπίζονται από το 2009 και μετά, με εξαίρεση τον Δεκέμβριο του 2010 που εμφάνισαν σημαντική άνοδο.

Η διείσδυση του Ιντερνετ παραμένει σταθερή στο 54% και, σύμφωνα με την Metron Analysis, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 18 χρόνων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εκτιμάται ότι αγγίζει πλέον τα 4.800.000 άτομα. Η άνοδος που εμφανίζεται την τελευταία δεκαετία στη χρήση του Ιντερνετ φθάνει τις 37 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το Ιούλιο του 2002 ήταν μόλις στο 17%.

Διαχρονικά, η διείσδυση στο Διαδίκτυο είναι αυξημένη στους νέους 18-24 ετών (95%), στους απόφοιτους Ανώτατων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ/ΤΕΙ 85%), στους άνδρες (που φθάνει το 60% έναντι 47% των γυναικών), τους φοιτητές (99%), ενώ αυξητική τάση καταγράφεται όσο μετακινούμαστε προς ανώτερα κοινωνικά στρώματα, με τη διείσδυση του Ιντερνετ να ανέρχεται στο 70% στη μεσαία και την ανώτερη τάξη.

Με βάση τους 1.052 χρήστες του Διαδικτύου, το 93% το χρησιμοποιεί στο σπίτι, με το 22% να δηλώνει ότι κάνει χρήση και στην εργασία. Το 9% φαίνεται να χρησιμοποιεί το Ιντερνετ και σε φιλικά σπίτια, το 7% σε καφέ και το 4% στο Πανεπιστήμιο.
---
*

ΕΤΗΠΤΑ - ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ : Γιατί δύο σωματεία;

                                                                 *



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου