Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

... ΠΟΕΣΥ - τα "σώψυχα" ενός Συνεδρίου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Να θυμηθούμε τι (δεν) έγινε
στο 7ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Ώδινεν ΠΟΕΣΥ και έτεκεν…
άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Γράφει ο "Εξώστης"

Σε καλό να μας βγει το 7ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Πέρα από τις… συγκλονιστικές αλλαγές κορυφής, με τις τούμπαλιν μετακομίσεις γραφείων και τίτλων (Κουμπιάς στη θέση του Σαββίδη και αντιστρόφως), είχαμε τα εξής ενδιαφέροντα μηνύματα:

Η πλειοψηφία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Γιατί μπορεί ο Δ. Κουμπιάς να εκλέχτηκε οριακά πρόεδρος (με 6 υπέρ - 5 κατά ψήφους), και με μεγαλύτερη άνεση στη συνέχεια ο Γ. Σαββίδης (γραμματέας), η Ν. Κατσαμά (έφορος) και οι Ν. Καρράς - Γ. Τσιγκλιφύσης  (αντιπρόεδροι), αλλά οι προτάσεις Κουμπιά για τη Νέλλη Σπηλιοπούλου (ταμία) και τον Θ. Συνοδινό (ειδικό γραμματέα) καταψηφίστηκαν στην 1η ψηφοφορία. Χρειάστηκε -μετά από μια εβδομάδα- νέα ψηφοφορία και ειδική, στο μεταξύ χρονικό διάστημα, εντατική υπόγεια διαβούλευση, για την εκλογή τους.

Με αρκετή βεβαιότητα προκύπτει ότι η οριακή ψήφος, που έκανε το 5-6, 6-5, δόθηκε και στις δύο περιπτώσεις από τη Νέλλη Κατσαμά μετά από σχετική εκτίμηση της κατάστασης και την ανάλογη «προτροπή - πίεση» του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ. Πάντως το 6-5 μέλη του ΔΣ υπέρ Κουμπιά διαμορφώθηκε νωρίτερα στην διαδικασία εκλογής των μελών του ΔΣ δια χειρός δυο συνέδρων, που αντί να στηρίξουν τον υποψήφιο υπέρ Σαββίδη που έμεινε εκτός ΔΣ για μια ψήφο, προτίμησαν το λευκό της περιστεράς, διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή των υποψηφίων της συμμαχίας Συσπείρωση - ΔΑΕΚΔ - Μαχόμενη.

Από την ΕΣΠΗΤ στο Δ.Σ. μετέχει ακόμα ο Γιάννης Μπαζαίος, με αναπληρωματική τη Μαρία Κεφαλά, ενώ η «ανεξάρτητη» Νέλλη Σπηλιοπούλου δεν έχει αναπληρωματικό καθώς η παράταξη Μπερεδήμα που στήριξε Αντωνιάδου - Κουμπιά δεν έβαλε -γιατί άραγε;- άλλον υποψήφιο. Στο Γενικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν η δική μας Αθηνά Μος και ο Δ. Αλεξάκης του Μπερεδήμα (με το ψηφοδέλτιο Κουμπιά).

Στο συνέδριο αποφασίστηκαν:

Να ασχοληθούν (εν καιρώ) με την πρόταση που κατέθεσαν η ΠΟΕΠΤΥΜ (ομοσπονδία των υπαλλήλων) και ΕΤΗΠΤΑ (τεχνικοί Τύπου), για να ενταχθούν στην ΠΟΕΣΥ. Να «εντάξουν/μη εντάξουν» (κατά το πυθικό «ήξεις αφίξεις ου»), την ΕΦΕ (φωτορεπόρτερ), καθώς ναι μεν πλειοψήφησε η… πολιτική απόφαση για την ένταξή της, αλλά καταστατική (!!!) λύση δεν υπάρχει για να ενταχθεί! Βέβαια, παρότι η ΔΑΕΚΔ στήριξε την απόφαση ένταξης της ΕΦΕ στην ΠΟΕΣΥ, μεγάλο πρόβλημα παραμένει πως αρκετά μέλη της ΕΦΕ είναι ταυτόχρονα και μέλη στην ΕΣΗΕΑ, ενώ είναι αδιευκρίνιστο πόσοι από αυτούς κάνουν δημοσιογραφική δουλειά και πόσοι ασχολούνται με «γάμους - βαπτίσεις»  κ.λπ. Το καταστατικό συνέδριο πάει αργότερα (μέσα στο 2015). Θα φτιάξουν ένα ψήφισμα - σούπα για το Ασφαλιστικό, μήπως το ψηφίσουν όλοι και θα στηρίξουν τον αγώνα της ΕΡΤ open oικονομικά και τους ανέργους της.

Από την ΕΣΠΗΤ γραπτές προτάσεις για πολλά από τα παραπάνω κατέθεσαν και η ΔΑΕΚΔ και το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ και η ΔΑΣ - ΠΑΜΕ. Η… προεδρική Νέα Κίνηση
Δημοσιογράφων,
ως συνήθως, απολύτως τίποτε - μη δεσμευόμαστε κιόλας, για να μην υπάρχουν έγγραφες μαρτυρίες, για να μπορούνε να τάζουμε σε όλους… όλα, «βρε αδελφέ μου, ξέρεις πόσο σε εκτιμώ»!

Το νέο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ έχει δύσκολη και επικίνδυνη εργασία, με πολλά «υπόγεια ρεύματα» και μεγάλες αντιθέσεις και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στον κλάδο. Αναμένονται θυελλώδεις βροχές και καταιγίδες, με έντονες εκπλήξεις δεξιά κι αριστερά...

Η πρώτη ήρθε με τη γνωμοδότηση Πετρόπουλου που, διαψεύδοντας τα
πανηγύρια, αποφάνθηκε πως τίποτα δεν εμποδίζει τα αποθεματικά ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ να καταλήξουν στον κουβά των ελλειμμάτων.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

2 σχόλια:

  1. @ Ανώνυμος 12:17 - ... έχω την εδραία πεποίθηση ότι τώρα ξεκινάνε τα ζόρια ... πολλές οι ανοιχτές πληγές ... καταστατικό συνέδριο, διαδίκτυο, μπλοκάκια, ΕΔΟΕΑΠ, ελλείμματα, αγγελιόσημο και πάει λέγοντας ... άρα, τίποτα δεν πάει καλά, λοιπόν ... και φυσικά η Ομοσπονδία δεν είναι για να εκδίδει αγωνιστικές ανακοινώσεις και μόνον ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή