Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

... ΕΔΟΕΑΠ - άναψε φωτιές η γνωμοδότηση Πετρόπουλου ...

*
Κίνηση
Επαγγελματιών
Δημοσιογράφων
***
*

ΚΕΔ: Bάζει λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ
η διοίκηση Κουμπιά της ΠΟΕΣΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πάνε να δώσουν τα κλειδιά του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και των επικουρικών ταμείων των δημοσιογράφων της περιφέρειας (ΤΕΑΣ), που είναι ιδιωτικού δικαίου, στον  Βρούτση. Το είχαν σχεδιάσει από καιρό και τώρα το βάζουν μπροστά επειδή το θέλουν κάποιοι εργοδότες και έρχεται γάντι στην κυβέρνηση.

Κουμπιάς και Σία λοιπόν, παραδίδουν την επικούρηση των δημοσιογράφων στο Δημόσιο, ενώ σακατεύουν ακόμη και τις περιορισμένες τελευταίες παροχές και ετοιμάζουν περίθαλψη - ράντζο και για τον κλάδο.

Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή αυτές τις μεθοδεύσεις στο δημοσιογραφικό συνέδριο αλλά και στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

Το χαλί όμως στρώνεται από προχθές με γνωμοδότηση που παρήγγειλε αλλά και αποδέχτηκε η Ομοσπονδία και ήδη την έστειλε στις ενώσεις - μέλη της, για να προχωρήσει η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπεται (άρθρου 220 παρ. 6 του ν. 4281/2014) και εκκρεμεί.

Υπάρχει και η άποψη που διατυπώνεται στο έγγραφο που κοινοποιεί η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ στις ενώσεις και την οποία υιοθετεί η πλειοψηφία της, που αναφέρει:

«…Ενόψει των ανωτέρω, και τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης…»

Αρα -λέει η ΠΟΕΣΥ- η ρύθμιση αφορά και στον ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ

Εμείς λέμε ΟΧΙ! Aπό ουδένα νόμο προβλέπεται κάτι τέτοιο…

Ο στόχος, όμως που έχουν τα Κουμπιά με τους συνοδοιπόρους τους όπως φαίνεται είναι διττός:


Ή να ενταχθούν όλοι (οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί Τύπου) στο Ενιαίο Ταμείο του Δημοσίου που υποχρεωτικά το στήνει και το ενοποιεί ο Βρούτσης με το ΙΚΑ.


Ή όλοι μαζί (και οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ) να μπουν σε ένα επαγγελματικό ταμείο που πρόκειται να ιδρυθεί, χωρίς πόρους όμως και δίχως αύριο.


Στην ουσία η «μαγιά» είναι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΕΑΠ και τα ρέστα από την περιουσία του.

Οι παροχές όμως όλων θα καλύπτονται με τα χρήματα από εισφορές εργαζομένων και ό,τι έχει απομείνει από το ήδη αποδεκατισμένο αγγελιόσημο του ΕΔΟΕΑΠ, (λόγω πτώσης της διαφημιστικής δαπάνης, κατάργησης ισολογισμών και της ληστείας των εργοδοτών και των διαφημιστικών εταιριών σε βάρος του ταμείου).

Δηλαδή στους ήδη ασφαλισμένους του Ταμείου έρχονται τώρα να προστεθούν τουλάχιστον άλλες 30.ΟΟΟ  Έτσι με τα λιγότερα χρήματα θα καλύπτονται περισσότεροι αλλά με κολοβές παροχές.

Το κόλπο το είχαν στήσει πριν από τις εκλογές της ΠΟΕΣΥ και τώρα το προχωρούν.

Αυτό επιδιώκεται επειδή οι τεχνικοί και οι εργαζόμενοι στο περιοδικό Τύπο, χωρίς να ανοίξει μύτη, μεταφέρθηκαν πέρυσι από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για περίθαλψη στον ΕΟΠΠΥ

Και τώρα τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΠΥ τους τσουβαλιάζουν για επικούρηση και πρόνοια ή στο Δημόσιο ή σε ένα επαγγελματικό ταμείο με αμφίβολους πόρους,

Οι Κουμπιάδες λοιπόν ανέλαβαν να μας βουλιάξουν αντί να σώσουμε αυτούς που κινδυνεύουν, επειδή αυτό βολεύει τους εργοδότες που δεκάρα δεν θα πληρώνουν και την κυβέρνηση που παίρνει τα λεφτά μας για να φτιάχνει πλεόνασμα – μαξιλάρι στον προϋπολογισμό ή γα τις Τράπεζες…

Στήνουν δηλαδή κάτι ανάλογο με το Μαύρο στην ΕΡΤ και οι πλειοψηφίες στην ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ τα δίνουν όλα με την προθυμία που τους διακρίνει.

Έτσι σπρώχνουν κάμποσες χιλιάδες στο ενιαίο επικουρικό του Δημοσίου, στέλνουν μαζί τους και τον ΕΔΟΕΑΠ με ο,τι έχει απομείνει από τα οικονομικά του… Και όλοι και όλα μαζί πάμε στον πάτο.

Άλλωστε εξομοίωση των παροχών θα γίνει προς τα κάτω για όλους, αφού τα λεφτά, εάν τελικά υπάρχουν, δεν θα φτάνουν. Ούτε για δείγμα….

Το σίγουρο είναι πως από το σχέδιο αυτό, Κουμπιά και Σία στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι μόνοι χαμένοι είναι:

# οι μέχρι σήμερα σφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ (τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, τα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ , της ΕΠΗΕΑ και της ΕΠΗΕΘ).

# οι ασφαλισμένοι δημοσιογράφοι στα ΤΕΑΣ της περιφέρειας (Πάτρα, Κρήτη και άλλα νησιά, Βόλος, Λάρισα κλπ)

# οι δημοσιογράφοι του περιοδικού Τύπου, πού πάνε ακόμη πιο κάτω…

Οι μόνοι διπλά κερδισμένοι είναι οι εργοδότες, που ούτε δεκαράκι τσακιστό θα πληρώνουν, επειδή με αυτό που γίνεται δεν θα υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές.

Έτσι αφού τελειώνουν με τον ΕΔΟΕΑΠ, ποιος θα τους ζητήσει να πληρώσουν τα φέσια;

Αυτό που έρχεται με το λουκέτο και την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στο Δημόσιο είναι:

- νέες μειώσεις μισθών για όσους ακόμη εργάζονται, αφού αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων αυτών που έχουν ακόμη δουλειά.

- φονικές περικοπές στις μηνιαίες επικουρήσεις των δημοσιογράφων

- ανατροπή στον υπολογισμό του εφάπαξ, που ισοδυναμεί με δήμευση των καταθέσεων, από χιλιάδες συναδέλφους ηλικίας 30-50 ετών.

- αλλαγή στα όρια ηλικίας

- και η ασπιρίνη να κόβεται στα τέσσερα.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου