Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

... ΝΕΡΙΤ - αμνήστευση: το τερμάτισαν ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αυτοαμνηστεύονται
και για το έγκλημα της ΕΡΤ


Των Νίκου Μιχαλίτση
και Κώστα Εφήμερου

Με τροπολογία 17 σελίδων σε νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον Γκίκα Χαρδούβελη, τον Ανδρέα Λοβέρδο κ.ά. (στο πρωτότυπο) η κυβέρνηση επιδίδεται στο αγαπημένο της χόμπι, αυτό της αυτοαμνήστευσης των αυτουργών των οικονομικών εγκλημάτων από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται σκανδαλωδώς.

Η τροπολογία που θα επέκτεινε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ήταν αναμενόμενη αφού οι ήδη ανανεωμένες συμβάσεις των εργαζομένων στη ΔΤ (δανεισμένοι στη ΝΕΡΙΤ) είχαν αρχίσει να λήγουν από τις 19 Νοεμβρίου. Αυτή τη φορά όμως ο Γκίκας Χαρδούβελης φρόντισε και για μερικά ακόμα ζητήματα... Ζητήματα που ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, αμνηστεύοντας όσους συνέβαλαν στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από το μαύρο της ΕΡΤ και μέχρι τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

Ένα από τα σημαντικότερα νέα ήθη που προσφέρει αυτή η τροπολογία είναι το δια νόμου κουρέλιασμα της Διαύγειας, αφού για πρώτη φορά σε ένα νομοσχέδιο προβλέπεται η αναδρομική έγκριση αποφάσεων που δεν έχουν αναρτηθεί (και άρα σύμφωνα με το νόμο δεν είναι εκτελεστές) και μάλιστα δίνεται και περιθώριο ακόμα δύο μηνών για την ανάρτησή τους.

Ανάμεσα στις γραμμές αυτών των αποφάσεων κρύβονται εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και όχι από το ανταποδοτικό τέλος. Πρόκειται δηλαδή για πρόσθετα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

Αμνηστεύοντας τους εαυτούς τους

Στην τροπολογία με «τίτλο Ρυθμίσεις για τη ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε.» διαβάζουμε χαρακτηριστικά «Το σύνολο των πράξεων καθώς και οι δαπάνες που διενεργήθηκαν από τον ειδικό διαχειριστή [...]θεωρούνται νόμιμες, […] στο πλαίσιο εκτέλεσης των κάθε είδους συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών, προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων που έχουν συναφθεί μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος νόμου». Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρονται και μερικές από αυτές, μάλλον όχι εντελώς τυχαία, όπως η Μίσθωση κυκλωμάτων (χρήματα για OTE, NOVA, DIGEA), φύλαξης (μίσθωση security που ανέλαβαν να κρατήσουν τον κόσμο έξω από το προαύλιο της ΕΡΤ) και εστίασης (η διοίκηση ελέγχεται ήδη νομικά για την απομάκρυνση του εστιατορίου των εργαζομένων του συνεταιρισμού της ΕΡΤ), παροχή τεχνικών διευκολύνσεων στην εκπομπή προγράμματος και την παροχή υπηρεσιών για την παραγωγή, μαγνητοσκόπηση και εκπομπή προγράμματος (Τα studio Παιανίας των Μπόμπολα / Ψυχάρη που αμείφθησαν με 600.000 ευρώ για υπηρεσίες που παρείχαν για 8 ημέρες ) συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς (πληρωμές προς EBU), παροχή νομικών, λογιστικών, γραμματειακών και λοιπών υποστηρικτικών υπηρεσιών (έχουν προσλάβει σχεδόν όποιο πρόθυμο νομικό γραφείο βρέθηκε), προμήθεια και εγκατάσταση απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (Telmaco , Ελληνική Προεδρία κ.λπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τροπολογία αυτή προσπαθούν να καλυφθούν και από τον νομικό έλεγχο που θα μπορούσε να τους ασκηθεί εξαιτίας της μη ετοιμότητάς τους να εκπέμψουν ψηφιακά που οδήγησε στην πληρωμή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα προς την DIGEA των καναλαρχών.

Η σκανδαλώδης Αμνήστευση
και το κουρέλιασμα της Διαύγειας

Πριν από τρείς εβδομάδες η κυβέρνηση προσπάθησε να ακυρώσει τη Διαύγεια αλλά βρήκε ισχυρές αντιστάσεις και αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία που είχε καταθέσει. Ωστόσο αυτή τη φορά αποφασίστηκε κάτι πραγματικά ευρηματικό: Η κατ’ αποκοπήν αναστολή της ισχύος του νόμου με την παρακάτω παράγραφο:

«Και οι οικείες πληρωμές εκτελούνται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης εφόσον: Ο ειδικός διαχειριστής διαπιστώσει με σχετική απόφασή του την εκτέλεση της προμήθειας έργου, υπηρεσίας καθώς και το ύψος της σχετικής δαπάνης», δηλαδή εφόσον ο ίδιος που αποφάσισε και πραγματοποίησε τη σκανδαλώδη πράξη την… εγκρίνει και επίσης «εφόσον αναρτηθούν το αργότερο εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου οι 
αναρτητέες στο δικτυακό τόπο του προγράμματος Διαύγεια, πράξεις της παρούσας». Δηλαδή κάτι που έχει γίνει πριν από ένα χρόνο και δεν έχει αναρτηθεί μέχρι και τη δημοσίευση της παρούσης τροπολογίας γίνεται εκτελεστό κατά παράβαση του νόμου 3861/10 για τη Διαύγεια (που προβλέπει ότι κάθε απόφαση είναι μη εκτελεστή μέχρι τη δημοσίευσή της), και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και μετά από δύο μήνες από τη δημοσίευση της τροπολογίας σε ΦΕΚ» (...) Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου