Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

... ασφαλιστικό ΜΜΕ - πρόσωπα και προσωπεία ...

*
Από τον Εξώστη
(συνταξιούχοι ΕΣΠΗΤ)
***
*
Ασφαλιστικές κωλοτούμπες εν όψει...

Θ. Μπερεδήμας
Κόφτε την πλάκα και την ειρωνεία, γιαγιάδες μου. Τι θα πει ότι ο πρόεδρός μας ξαναγύρισε τούμπα όλα όσα έλεγε στην πρόσφατη συνάντηση των Ενώσεων για το ασφαλιστικό μας;

Εκεί πριν 20 ημέρες, ανατρέποντας παλιές θέσεις και έσχατες πράξεις του, δήλωσε στους παρόντες προέδρους και μέλη διοικήσεων ότι ο ίδιος είναι:

1ον, κατά του Επαγγελματικού Ταμείου, 2ον υπέρ της ασφαλιστικής ενοποίησης (και με τους Τεχνικούς μέσα), 3ον εξήγγειλε ανένδοτο αγώνα κατά της κυβέρνησης και της ΕΣΗΕΑ (όμως διευκρίνισε αν χρειαστεί -μην το παρατραβάμε κιόλας), 4ον συμφώνησε να δημιουργηθεί επιτροπή για να συντονίσει τις ενέργειες των σωματείων.

Ουσιαστικά εκεί δηλαδή υιοθέτησε «επισήμως» τις προτάσεις της αντιπολίτευσης (Ζαρίφη - Κρίκος - Σταμούλης), ώστε να μην περάσει για τις επικουρικές μας συντάξεις ο κυβερνητικός εκβιασμός (ή φτιάχνουμε επαγγελματικό ταμείο να φάνε τα αποθεματικά μας οι βάσει νόμου υποχρεωτικοί τραπεζικοί διαχειριστές και τα λαμόγια του κλάδου, συνδικαλιστές - επιχειρηματίες - payrolls τραπεζο-ασφαλιστικών ή τα ρίχνουμε στον κουβά των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ). Όμως, άλλο τα λόγια, άλλο η πράξη, φιλενάδες μου...

Το παιδί σε λίγες ημέρες επιβεβαίωσε τον εαυτό του. Έτσι στο σχέδιο ανακοίνωσης που κυκλοφόρησε για τη συνάντηση, φρόντισαν να είναι αόριστες οι όποιες αναφορές αφορούσαν τις αποφάσεις των Ενώσεων της Β΄ και Γ΄ Διεύθυνσης, καθώς και δεν καταγγέλλεται ρητά και κατηγορηματικά το Επαγγελματικό Ταμείο, και η ενοποίηση αναφέρεται με τρόπο… παπατζίδικο (αδιευκρίνιστο με ποιους και πώς και τι ζητάμε να γίνει, παρότι στη συνάντηση κατέληξαν σε πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα: ΟΧΙ σε Επαγγελματικό Ταμείο και Ενοποίηση ΟΛΩΝ εντός του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)

Έτσι, στο επόμενο Δ.Σ., κι αφού είχαν διατυπωθεί γραπτές ενστάσεις από την αντιπολίτευση, και γέλαγε ο κλάδος με τα καμώματα, τα ξαναγύρισε. Δεν έβαλαν -λέει- τέτοιου είδους αναφορές στο σχέδιο ανακοίνωσης - επιστολή, για να έρθουν στη νέα συνάντηση και «οι άλλοι», συνδικαλιστές (λέγε με Αντωνιάδου) που έχουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Επειδή αυτοί, οι… άλλοι, «ψάχνονται» μπας και σωθούν με τα Επαγγελματικά Ταμεία.

Κάπου εδώ «τσίμπησε» και η Φωφώ: «Τι, θα πάνε όλοι μαζί (οι δημοσιογραφικές Ενώσεις εννοούσε) και εμείς θα μείνουμε απ’ έξω;» ρώτησε.

Ας τα δούμε λίγο πιο καθαρά Φωφώ μου και πρόσεχε τους παπατζήδες. Πρώτα το «όλοι μαζί» οι δημοσιογράφοι των ΝΠΙΔ ταμείων σημαίνει περίπου 5.500 μεριδιούχους με αποθεματικά των 15 εκατομμυρίων όλα κι όλα (και το ετήσιο έλλειμμα των 12 εκατ. ευρώ για το 2014). Ακόμα τους άλλους δύο της περιφέρειας (σχεδόν… 300 και 260) που έχουν αποθεματικά κοντά 30.000.000 ευρώ ο καθένας. Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου είναι και τα τρία. Γιατί, ενώ μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στη συγχώνευση, το καθυστερούν; ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ, και νομοθετική πρόβλεψη να μην υπάρχει, μια τροπολογία δίνουν χέρι χέρι στον Βρούτση, την περνά και συγχωνεύονται στο πι και φι, να… δώσουν το καλό παράδειγμα της ενότητας και στους άλλους, όπως εμείς που ακούμε Επαγγελματικό Ταμείο και βγάζουμε σπυράκια…

Ή μήπως υπάρχουν «άλλα» στη μέση; Αυτά τα άλλα ψάχνουμε αλάργα, από τα συνδικαλιστικά λαμόγια. Έτσι κι αλλιώς οι Ενώσεις της Β΄ και της Γ΄ Διεύθυνσης έχουν περιθώριο ως τον Ιούνιο του 2015 για να πάρουν απόφαση. Μέχρι τότε θα γίνει της κακομοίρας!
---
Και… σχέδιο εφεδρείας!

Από την πρώτη συνάντηση των Σωματείων στα γραφεία της ΕΣΠΗΤ, ο πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ, Γιώργος Μυλωνάς, το αμόλησε το… μελάνι:

«Εγώ πιστεύω, παρότι είμαστε όλοι κατά των Επαγγελματικών Ταμείων, πως είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε και το… plan B». Μόνο που αυτό το plan B που… παπαγαλίζει, δεν χωρά τα επικουρικά των ασφαλισμένων της Γ΄ Διεύθυνσης, επειδή είναι χρεοκοπημένα και δίνουν επικουρικές με δάνεια από το Λογαριασμό της Κύριας Σύνταξης. Εκτός κι αν του έχουν τάξει ότι θα τον… βαφτίσουν «καλλιτεχνικό συντάκτη» και θα τον γράψουν στην ΕΣΗΕΑ, οπότε καλά κάνει και… τραγουδάει για plan B.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου