Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

... συντάξεις - άλλα λένε, άλλα ετοιμάζουν ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το «άκρως εμπιστευτικό»
σχέδιο για τις συντάξεις

Στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μείωσης των συντάξεων συμφωνούν κυβέρνηση και τρόικα σύμφωνα με το «άκρως εμπιστευτικό» τελικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας προς τους δανειστές, το οποίο δημοσιεύει η «Αυγή της Κυριακής».

Στο νέο σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο νέο μεσοπρόθεσμο και θα ισχύσει από το 2015, προβλέπεται η υπαγωγή όλων των ταμείων στο ΙΚΑ με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Η ενοποίηση αφορά τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές και το εφάπαξ. Το σχέδιο προβλέπει ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών, δεδομένο που ανοίγει τον δρόμο για νέες μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις. Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και με τις πληρωμές του Δημοσίου και συγκρότηση ενιαίου κέντρου συντάξεων και παροχών.

Στα εργασιακά η συμφωνία Βρούτση – τρόικας προβλέπει την κήρυξη απεργίας με απόλυτη πλειοψηφία, την κατάργηση των πρωτοβάθμιων οργανώσεων και Εργατικών Κέντρων, καθώς και την επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας από την εργοδοσία.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το σχέδιο για το ασφαλιστικό στηρίζεται στο τρίτο σενάριο μελέτης του ΚΕΠΕ και προβλέπει τη συγχώνευση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ. Δημιουργείται έτσι ένα ταμείο-μαμούθ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ταμεία, όπως το ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ, το ΤΑΥΤΕΚΟ και το ΤΠΔΥ. Το μοναδικό ταμείο που δεν θα μπει στο ΙΚΑ είναι εκείνο του ΟΓΑ.

Στο σχέδιο, σύμφωνα με την «Αυγή», διευκρινίζεται ότι παρά την ενοποίηση διατηρείται η «οικονομική αυτονομία για τους λογαριασμούς της επικουρικής ασφάλισης». Ωστόσο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σημείωση που τονίζει ότι «από 1/7/2015 όλα τα απομείναντα ταμεία θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ, υπό τον όρο ότι δεν έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ».

Αναφορικά με τα ταμεία ΕΤΕΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΚΕΑΝ, διευκρινίζεται ότι «η συμπερίληψη των προαναφερθέντων ταμείων θα οδηγήσει στην κατάργηση της οικονομικής αυτονομίας των ξεχωριστών λογαριασμών για εισφορές και παροχές των ταμείων αυτών».

Η συγκεκριμένη αναφορά ενδεχομένως να κρύβει την ενιαιοποίηση εισφορών και παροχών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των συντάξεων για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων και ασφαλισμένων, ενώ επικουρικές και εφάπαξ ίσως μειωθούν δραματικά.

Συμψηφισμός οφειλών

Στο σχέδιο προβλέπεται, ακόμη, συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και με τις πληρωμές του Δημοσίου και συγκρότηση ενιαίου κέντρου συντάξεων και παροχών.

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές:
  • Δύο ταμεία, ΙΚΑ και ΟΓΑ
  • Ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης
  • Ενταξη όλων των επικουρικών ταμείων και ταμείων πρόνοιας στο ΙΚΑ
  • Ενταξη στο ΙΚΑ των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΟ, ΤΠΔΥ
  • Ενιαίοι κανόνες εισφορών-παροχών
  • Εθνικό κέντρο συντάξεων και παροχών
  • Συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και πληρωμών από το Δημόσιο
* Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι θεωρεί ανεπίτρεπτα τα όσα γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι είναι ανυπόστατα και άφησε αιχμές για τη διαρροή, υπογραμμίζοντας: «Δεν ξέρω αν είναι δημοσιογραφική επιτυχία το να δημοσιοποιεί κάποιος δημόσια εθνικά έγγραφα. Αυτό ας το κρίνει ο καθένας».

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου