Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

... γνωμοδότηση για τα ΝΠΙΔ στα ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σε κίνδυνο και τα Ν.Π.Ι.Δ.
επικουρικά ταμεία των ΜΜΕ!


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, μετά από πρόταση του μέλους Γιάννη Μπαζαίου, με ομόφωνη απόφασή του (6/11/2014), ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ, Τάσο Πετρόπουλο, να γνωμοδοτήσει για το ποια είναι η προοπτική των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης μετά την απόφαση της κυβέρνησης, ότι όσοι δεν αποφασίσουν να δημιουργήσουν δικό τους Ταμείο μέχρι τον Ιούνιο, θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Το ίδιο ερώτημα είχε κατατεθεί προς την ΠΟΕΣΥ με επιστολή των εκλεγμένων μελών της ΔΑΕΚΔ, την 1η Σεπτεμβρίου 2014, προκαλώντας… φυγόκεντρες αντιδράσεις - οι τότε εκπρόσωποι της ΕΣΠΗΤ στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ δεν θεώρησαν σκόπιμη μια τέτοια γνωμοδότηση.

Με το από 19/11/2014 γνωμοδοτικό σημείωμα, αναφορικά με το ζήτημα υπαγωγής των ταμείων επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 220 παρ. 6 του ν. 4281/2014, ο Τάσος Πετρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «και τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης», εξηγώντας ότι από τη γενικότητα της διατύπωσης αλλά και από το γεγονός ότι αναφέρεται ότι θα ληφθούν υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ελεύθερων επαγγελματιών προκύπτει με σαφήνεια το συμπέρασμα ότι με την υπόψη διάταξη ο νομοθέτης επιδιώκει την ένταξη στο ΕΤΕΑ (ή τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ κατά τους ειδικότερους ορισμούς) όλων των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης, όχι μόνο μισθωτών αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν κατά το χρόνο έκδοσης. Τούτο δε ώστε να εξαλείψει σε κάθε περίπτωση τους μη ανταποδοτικούς – κοινωνικούς πόρους των ταμείων και να εισαγάγει και σε αυτά το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών και την αυστηρή διασύνδεση εισφορών – παροχών.

Είναι πλέον φανερό ότι δεν κινδυνεύουν μόνον τα επικουρικά της Β” και Γ” Διεύθυνσης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αλλά όλα τα επικουρικά του κλάδου, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους – δηλαδή και τα Ιδιωτικού Δικαίου ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ κινδυνεύουν να απορροφηθούν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) την 1η Ιουλίου 2015 (Τα ΤΕΑΣ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόρους από 1/1/2015 αφού δεν είναι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ, ως βαριά ελλειμματικός και με σχεδόν ανύπαρκτα αποθεματικά, δεν έχει καν τη δυνατότητα μετάλλαξής του σε Επαγγελματικό Ταμείο).

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΠΗΤ για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είχαμε επισημάνει από τον περασμένο Αύγουστο ότι σε αυτή τη συγκυρία σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται και ο ΕΔΟΕΑΠ και μόνη λύση απέναντι σε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη –εάν φυσικά ο κλάδος ενδιαφέρεται- είναι η προσπάθεια συνολικού ανασχεδιασμού του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, με γοργές και διαφανείς διαδικασίες, ειλικρινή διάθεση για διάλογο και όρους ισοτιμίας.

Μόνο μια πραγματική ενοποίηση μέσα στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με ενιαίες εισφορές και ενιαίες παροχές για κάθε εργαζόμενο στα έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ φαίνεται πλέον ότι μπορεί να προστατεύσει μακροχρόνια κάποιες από τις παροχές των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Δηλαδή ενοποίηση σε μία Διεύθυνση, με ενιαίο καταστατικό, ένα κλάδο επικούρησης, ένα κλάδο ανεργίας, ένα κλάδο πρόνοιας, ένα κλάδο περίθαλψης και ένα κλάδο σύνταξης, για όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Διαβάστε το γνωμοδοτικό σημείωμα:

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

αναφορικά με το ζήτημα υπαγωγής των ταμείων επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 220 παρ. 6 του ν. 4281/2014


Ήδη με τη δημοσίευση του ιδρυτικού του ΕΤΕΑ νόμου 4052/2012 είχε αποτυπωθεί στην οικεία αιτιολογική έκθεση η βούληση του νομοθέτη για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης – καταρχήν μισθωτών – το οποίο λειτουργεί με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Σκοπός, όπως ρητά μνημονεύεται, η αυστηρή διασύνδεση εισφορών – παροχών ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ελλειμμάτων και η θεσμοθέτηση συντελεστή βιωσιμότητας για μηδενικά ελλείμματα.

Έως τη δημοσίευση του ν. 4281/2014, στο ΕΤΕΑ είχαν ενταχθεί τα ταμεία και λοιποί κλάδοι επικουρικής ασφάλισης μισθωτών με το μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων, όπως το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ, οι τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΑΙΤ κα.

Με το άρθρο 220 του ν. 4281/2014 προβλέφθηκε η ένταξη στο ΕΤΕΑ και άλλων φορέων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης (μισθωτών και πάλι), τα οποία δεν είχαν ήδη υπαχθεί στο ενιαίο ταμείο έως τότε.

Με τροπολογία που κατατέθηκε τελευταία στιγμή όμως, προστέθηκε παράγραφος 6 στο ως άνω άρθρο 220, ως εξής: « 6. Οι κλάδοι και τομείς επικουρικής ασφάλισης, που δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), δύνανται να μετατρέπονται μέχρι 30.6.2015 μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εκτός Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 549/2013 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002, άλλως από 1.7.2015, εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, λαμβάνοντας υπ` όψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επικουρικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται όλα τα σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας. Για τους προαναφερόμενους τομείς και κλάδους, καθώς και για τα αναφερόμενα ταμεία και τομείς της παραγράφου 1 του παρόντος, που μετατρέπονται σε Ν.Π.Ι.Δ., το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη Γενική Κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων».

Από τη γενικότητα της διατύπωσης αλλά και από το γεγονός ότι αναφέρεται ότι θα ληφθούν υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ελεύθερων επαγγελματιών προκύπτει με σαφήνεια το συμπέρασμα ότι με την υπόψη διάταξη ο νομοθέτης επιδιώκει την ένταξη στο ΕΤΕΑ (ή τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ κατά τους ειδικότερους ορισμούς) όλων των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης, όχι μόνο μισθωτών αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν κατά το χρόνο έκδοσης. Τούτο δε ώστε να εξαλείψει σε κάθε περίπτωση τους μη ανταποδοτικούς – κοινωνικούς πόρους των ταμείων και να εισαγάγει και σε αυτά το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών και την αυστηρή διασύνδεση εισφορών – παροχών.

Ενόψει των ανωτέρω, και τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης.

Αθήνα, 19-11-2014

Ο γνωμοδοτών Δικηγόρος

---
---
*

2 σχόλια:

  1. Εντάξτε τα μπλοκάκια τώρα και αφήστε τις κομματικές τζιριτζάντζουλες. Χάνονται έσοδα και οι συνάδελφοι ταλανίζονται απο εισφορές σε Ταμεία που δεν έχουν σχέση με το επάγγελμά τους. Εντάξετε τώρα και μήν τους θυμάστε μόνο όταν γίνονται, όπως γίνονται, απεργίες στους κλάδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ανώνυμος 9:05 - ... σωστή απαίτηση ... ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ με όλους τους εργαζόμενους για όλους τους εργαζόμενους ... η μόνη διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα ...

      Διαγραφή