Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

... άδειες και ΕΣΡ - δύο μιντιακοί ρεπόρτερ σχολιάζουν ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τηλεοπτικές άδειες και ΕΣΡ:
Σχόλια για την επόμενη μέρα


Από τα βοσκοτόπια στην αντισυνταγματικότητα
Του Νίκου Μποζιονέλου
(Sportday, Sport24.gr)

Κέρδισε ή έχασε η κυβέρνηση με όλη την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών; Δεδομένα ηττήθηκε.

- Το περιβόητο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας εισηγήθηκε 4 πανελλαδικές άδειες ενημερωτικού περιεχομένου, η κυβέρνηση το αποδέχθηκε αλλά ουδέποτε έπεισε για την ορθότητά του πέρα από το (απλοϊκό) επιχείρημα «200 εκατ. τον χρόνο φέρνει η διαφήμιση, 50 μύρια τον χρόνο θέλει ένα κανάλι για να είναι κερδοφόρο, άρα 4».

- Δημόσια υπόσχεση ήταν η πραγματοποίηση και δημοπρασίας για άδειες θεματικού περιεχομένου. Επίσης πανελλαδικές! Μια υπόσχεση που καταργήθηκε μετά τη δημοπρασία, όταν οι τέσσερις υπερθεματιστές άρχισαν να γκρινιάζουν με το (δίκαιο) επιχείρημα ότι είχαν σκάσει ένα κάρο χρήματα και δεν επιθυμούσαν περαιτέρω ανταγωνισμό.

- Η «υπόθεση Καλογρίτσα» εξέθεσε την κυβέρνηση στο έπακρον. Αρχικά οι κουμπαριές και τα… κονέ του επιχειρηματία, κατόπιν η ανάδειξή του ως υπερθεματιστή, με εγγύηση… ένα διαβόητο βοσκοτόπι στην Ιθάκη και εντέλει η αποχώρησή του επειδή, ως αποδείχθηκε, δεν είχε… σάλιο (και δεν κατέβαλε την πρώτη δόση).

- Η διαδικασία της δημοπρασίας εξελίχθηκε σε παρωδία, σε… ρουλέτα. Οκτώ επιχειρηματίες κλείστηκαν σε ένα κτίριο για τρεις ημέρες με… στρατιωτικούς κανόνες και, αφότου ολοκληρώθηκε, ήταν σοβαρότατες οι καταγγελίες για κάμερες που δεν κατέγραψαν τίποτε, για αστυνομικούς που έμπαιναν στις ίδιες τουαλέτες με καναλάρχες, ακόμη και για ένα drone που εμφανίστηκε έξω από το κτίριο.

- Οι υπερθεματιστές της δημοπρασίας είχαν ζητήσει, ορθώς, στις συναντήσεις τους με Τσίπρα-Παππά στου Μαξίμου να μην καταβληθεί η πρώτη δόση αν δεν υπήρχε πρώτα η έγκριση ή απόρριψη της διαδικασίας από το ΣτΕ. Δεν εισακούστηκαν, πλήρωσαν και τώρα περιμένουν την… επιστροφή.

- Το (καταργημένο πρακτικά, από τον Αύγουστο του 2015) ΕΣΡ δεν είχε κανέναν λόγο στην όλη διαδικασία, κάτι που έφερε την αντιπολίτευση στη θέση να μη συναινεί στη συγκρότησή του και να περιμένει τη σειρά της: να κερδίσει τις εκλογές, να το συγκροτήσει και το ΕΣΡ να ακυρώσει ό,τι έχει να κάνει με τις άδειες.

Εντέλει η κυβέρνηση όχι μόνο χρήματα, για τα οποία πανηγύριζε στη ΔΕΘ, δεν πήρε, αλλά με τις ενέργειές της έφερε «απέναντί» της δύο κανάλια (Alpha και Star) που η «γραμμή» τους ήταν ουδέτερη έως ήπια προς την ίδια.

Εννοείται ότι το τηλεοπτικό status quo παραμένει «νομικώς μη τακτοποιημένο» και εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει κυβερνητική μέριμνα. Ωστόσο χωρίς περιορισμό στον αριθμό των αδειών, χωρίς διαδικασίες ρουλέτας, με διαφάνεια και με διαβούλευση των εμπλεκομένων και κατόπιν με νόμο που θα είναι αντάξιος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και όχι αντισυνταγματικός και προς το συμφέρον κυβέρνησης και ημετέρων.
---
Δέκα πράγματα που (δεν;) έμαθα από τις τηλεοπτικές άδειες
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
(Εφημερίδα των Συντακτών, e-tetradio.gr)

1) Η ΝΔ κωλυσιεργεί και λειτουργεί 100% αντιθεσμικά μόνο και μόνο προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

2) Η κυβέρνηση έκανε το τελευταίο διάστημα τόσα πολλά λάθη μαζεμένα που δείχνουν πως βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης και πανικού. Φταίει και το ΣτΕ...

3) Δύο αποφάσεις εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη το ΣτΕ. Έκρινε συνταγματικό το ξεπούλημα των αεροδρομίων και αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. Κάποιοι έκαναν λόγο για (παρα)κράτος δικαστών.

4) Η επιλογή «Βύρων Πολύδωρας» είναι προσωπική επιλογή Αλέξη Τσίπρα και αποδεικνύεται, όπως βλέπετε κι εσείς, μεγαλοφυής. Γελάνε και οι πέτρες.

5) Όπως και να έχει η δημοπρασία (ο τριήμερος... εγκλεισμός στη ΓΓΕΕ) όρισε μία συγκεκριμένη τιμή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ξέρουμε πια που κινούνται πάνω-κάτω. Δεν είναι λίγο αυτό...

6) Οι Ανεξάρτητες Αρχές που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ούτε καν στις εκλεγμένες από το λαό κυβερνήσεις, αποτελούν πληγή για τη δημοκρατία.

7) Από τη στιγμή που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά και εφόσον ο Νίκος Παππάς δεν υπέγραψε πέρυσι, 31/12, την παράταση των προσωρινών τηλεοπτικών αδειών (όπως έκαναν για δεκαετίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), τα κανάλια είναι εντελώς στον αέρα. Με απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει πως ένας εισαγγελέας τα κλείνει αν θέλει σε μία ώρα μέσα. Όπως οποιοδήποτε μαγαζί δεν διαθέτει άδεια.

8) Στην πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας που κατατέθηκε σήμερα λείπει ένα άρθρο: αυτό που λέει πότε χτυπάμε φιλικά τους καναλάρχες στην πλάτη με αγάπη και συμπάθεια (και... τσάι).

9) Η κατάσταση ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο συνεχίζεται.

10) Ο αριθμός 4 (τέσσερα) για τα κανάλια ήταν ευθύς εξαρχής λάθος. Ο Νίκος Παππάς επέμενε και την πλήρωσε τώρα.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου