Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

... ο Αυγ. Ζενάκος για "ΕφΣυν" και Δερβενιώτη ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Συνάδελφοι της ΕφΣυν, είστε λογοκριτές





Του Αυγουστίνου Ζενάκου

Η μεθόδευση με την οποία διέκοψε η Εφημερίδα των Συντακτών τη συνεργασία της με τον Σπύρο Δερβενιώτη είναι απαράδεκτη. Ακόμη πιο απαράδεκτη ήταν η απόφασή τους να μην τυπώσουν το ένθετο «Καρέ Καρέ» το περασμένο Σάββατο επειδή κατέγραφε την υποστήριξη των συναδέλφων του σκιτσογράφων και τη διαφωνία τους με την πράξη της εφημερίδας. Κι αν η εκδίωξη του Σπ. Δερβενιώτη θα μπορούσε, με μεγάλη γενναιοδωρία, να γίνει αντιληπτή ως κακός χειρισμός, το κόψιμο του ενθέτου είναι σκέτη λογοκρισία.

Είναι λυπηρό να πρέπει να ειπωθεί κάτι τέτοιο για την Εφημερίδα των Συντακτών, στις τάξεις της οποίας βρίσκονται δημοσιογράφοι που εκτιμώ, αλλά δεν μπορεί να αποφευχθεί: Συνάδελφοι, είστε λογοκριτές. Η μεθόδευση με την οποία διακόψατε τη συνεργασία σας με τον Σπύρο Δερβενιώτη είναι απαράδεκτη. Ακόμη πιο απαράδεκτη ήταν η απόφασή σας να μην τυπώσετε το ένθετο «Καρέ Καρέ» το περασμένο Σάββατο επειδή κατέγραφε την υποστήριξη των συναδέλφων του σκιτσογράφων και τη διαφωνία τους με την πράξη σας. Κι αν η εκδίωξη του Σπ. Δερβενιώτη θα μπορούσε, με μεγάλη γενναιοδωρία, να γίνει αντιληπτή ως κακός χειρισμός εξαιτίας της τσαντίλας που σας προκάλεσε η κριτική του προς την εφημερίδα σας, το κόψιμο του ενθέτου είναι σκέτη λογοκρισία.

Έχετε, προφανώς, το δικαίωμα να συνεργάζεστε με όποιον θέλετε και να μην συνεργάζεστε με όποιον δεν θέλετε. Αλλά το να λέτε ψέματα για τους λόγους και να στρεψοδικείτε όταν συνεργάτες, αναγνώστες και φίλοι της εφημερίδας σας σάς εκφράζουν την ανησυχία τους, είναι πρόβλημα. Όπως πρόβλημα είναι και να λέτε ψέματα ότι οι υπεύθυνοι του «Καρέ Καρέ» δεν παρέδωσαν ύλη και γι’ αυτό δεν κυκλοφόρησε το Σάββατο. Η αλήθεια είναι ότι παρέδωσαν αλλά μέσα στην ύλη που παρέδωσαν υπήρχε ένα κείμενο ήπιας διαμαρτυρίας και κάποια σκίτσα που σχολίαζαν το συμβάν. Δεν βγάλατε το ένθετο επειδή δεν θέλατε να δώσετε βήμα σε διαφωνούντες συνεργάτες σας. Αυτό λέγεται λογοκρισία (...) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου