Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ
έχουν παγώσει, καθώς όλες οι πλευρές προετοιμάζονται για... εκλογές! 


Ενώ το νέο Ταμείο Υγείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις και οι εργοδότες δεν πληρώνουν το 2% της νέας εισφοράς, τύπου αγγελιοσήμου, οι συνδικαλιστές των παρατάξεων που πρωτοστάτησαν στη μετάλλαξη του ΕΔΟΕΑΠ έχουν ριχτεί στην προεκλογική προετοιμασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η ΕΡΤ, που είχε εκδώσει ένταλμα πληρωμής του 2% για τον Δεκέμβριο του 2017, με εξώδικό της ενημέρωσε τη διοίκηση ότι δεν θα πληρώσει την εισφορά πριν ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Σημαντικότερο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συνδρομητική τηλεόραση με τον συγκεκριμένο «φόρο» – εισφορά. Τόσο στην περίπτωση της Cosmote TV όσο και της Nova, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τις συνδρομές και όχι από τις διαφημίσεις, όπως στα ελεύθερα κανάλια. Και οι φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης σημειώνουν ότι δεν λειτουργούν όπως ένας δημοσιογραφικός οργανισμός.

Για παράδειγμα, από το σύνολο των εργαζομένων στην Cosmote TV που απασχολούνται στον τομέα της τηλεόρασης λιγότερο από το 20% είναι δημοσιογράφοι. Είναι, δηλαδή, σαν να καλείται μια επιχείρηση να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές άλλου κλάδου, και μάλιστα με βαρύτερο τρόπο υπολογισμού σε σχέση με τις επιχειρήσεις του κλάδου. Δεν υπάρχει, δηλαδή, αναλογικότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τουλάχιστον η Cosmote TV εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της διάταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ακόμη εκδοτικός οργανισμός κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου