Σάββατο 14 Απριλίου 2018

"Δεν είναι σωστό να μιλάμε για πόλεμο", κύριε Κοττάκη

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Γιατί μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι
«έκοψε» τον Μανώλη Κοττάκη



ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Τηλεοπτικό κανάλι που είχε καλέσει τον Μανώλη Κοττάκη για να συμμετάσχει σε εκπομπή του, προφανώς σε σχέση με τα εθνικά θέματα, τελικά τον έκοψε επειδή «δεν είναι σωστό να μιλάμε για πόλεμο». Αφορμή για τον αποκλεισμό ήταν δημοσίευμα της Εστίας στην έκδοση της Μεγάλης Τρίτης για συναγερμό στο Καστελλόριζο.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της εφημερίδας, τη Μεγάλη Δευτέρα βρέθηκε σε δίλημμα αν έπρεπε να δημοσιεύσει όλες τις πληροφορίες που του έρχονταν από στρατιωτικές πηγές της Δωδεκανήσου για την κατάσταση που επικρατεί στο Καστελλόριζο. «Διαφωτίζεις ή δημιουργείς πανικό; Ιδού το δίλημμα» γράφει. Και τελικά; «Αποφάσισα, με την ενθάρρυνση του εκδότη μου Ιω. Φιλιππάκη, το πρώτο. Να πούμε την αλήθεια». Αλλά όπως αποδείχτηκε αυτό «δεν ήταν τόσο εύκολο όσο φαίνεται», αναφέρει ο Μανώλης Κοττάκης και εξηγεί: «Την επομένη της δημοσίευσης μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός ακύρωσε την πρόσκλησή του να εμφανιστώ σε εκπομπή του "γιατί δεν είναι σωστό να μιλάμε για πόλεμο"». 

Ο αρθρογράφος αναφέρει και σχόλιο γνωστού αναλυτή που «καλούσε τους αναγνώστες του "να μη δίνουν σημασία στις πληροφορίες για το Καστελόριζο"» αλλά τελικά η απόφαση της εφημερίδας για τη δημοσίευση αποδείχθηκε σωστή. Γράφει σχετικά ο Μανώλης Κοττάκης: «Σήμερα, μια εβδομάδα μετά νιώθω, νιώθουμε, ανακουφισμένοι που τολμήσαμε. Διότι όπως αποδεικνύεται από νεώτερα γεγονότα, στόχος της γείτονος είναι η αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου».

Απόβαση στο Καστελλόριζο!

Το ρεπορτάζ της Εστίας τη Μεγάλη Τρίτη φιλοξενήθηκε στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα της και είχε τον εντυπωσιακό τίτλο «Συναγερμός στο Πεντάγωνο για απόβαση στον Καστελλόριζο» με υπότιτλο «"Αστακός" το νησί από άνδρες του Στρατού και του Ναυτικού». Στο κείμενο αναφερόταν η ανησυχία των κατοίκων του νησιού που «νιώθουν ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του "μετώπου"». Στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά για πληροφορίες από έγκυρες στρατιωτικές πηγές:

«Ανώτερες πηγές του ΓΕΕΘΑ οι οποίες επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το νησί μεταδίδουν την πληροφορία ότι αυτό δεν δίδει ακριβώς την εικόνα ενός τουριστικού γραφικού νησιού το οποίο προσελκύει όπως τα προηγούμενα χρόνια ποιοτικό τουρισμό αλλά την εικόνα μιας στρατοκρατούμενης περιοχής, ενός οχυρού, του οποίου η κυριαρχία πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία». 
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου