Κυριακή 29 Απριλίου 2018

ΕΤΗΠΤΑ - "Γιατί φτάσαμε έως εδώ;"

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Τι συμβαίνει
στην Ένωση Τεχνικών Ημερήσιου και
Περιοδικού Τύπου Αθηνών (ΕΤΗΠΤΑ);


Αυτή τη στιγμή οι Τεχνικοί Τύπου δεν έχουν διοίκηση και είμαστε σε αναμονή απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο...

Το κυρίαρχο ερώτημα όλων των Τεχνικών Τύπου φυσικά και είναι το "γιατί φτάσαμε έως εδώ;"

Να δώσουμε, λοιπόν, μια συνοπτική περιγραφή όλων όσα έχουν διαδραματιστεί τους τελευταίους δέκα μήνες στον δεύτερο όροφο της Αριστείδου 10-12.

Εν αρχή ην οι διαδοχικές εκθέσεις της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ύστερα από τον έλεγχο του καθολικού βιβλίου Εσόδων - Εξόδων (Ιούνιος - Δεκέμβριος 2017 και προηγουμένων).

Οι εν λόγω εκθέσεις καταγράφουν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως:
α) Ο έλεγχος των βιβλίων (έσοδα - έξοδα) γίνεται με έως και έξι μήνες καθυστέρηση, με υπεύθυνους Προέδρο και Γ. Γραμματέα. Π.χ. ο έλεγχος του Ιουνίου 2017 έγινε τον Νοέμβριο 2017...
β) Έχουν γίνει εκταμιεύσεις ικανών (για τα οικονομικά μεγέθη της Ένωσης) χρηματικών ποσών ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με μοναδικούς εντολείς τον Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα. Σημ. "Α": άξιο αναφοράς, μεταξύ των άλλων, είναι και το ότι δόθηκαν παράτυπα "οικονομικές διευκολύνσεις" σε ΝΠΙΔ, στο οποίο τη θέση του αναπλ. Γενικού Γραμματέα κατέχει ο... Γενικός Γραμματέας της ΕΤΗΠΤΑ!
γ) Τα βοηθήματα σε μέλη δεν εξυπηρετούνται κανονικά και υπάρχει περίπτωση βοηθήματος σε πρώην μέλος του Δ.Σ., το οποίο δεν είχε εγκριθεί από το ΔΣ, αλλά εισπράχθηκε...
δ) Υπερβολικές μηνιαίες δαπάνες (έως και 500 ευρώ ημερησίως, περίπτωση Εφορευτικής Επιτροπής) και μόνον για Κυλικείο...
ε) Ο έλεγχος για το ποσοστό του Αγγελιοσήμου, που έχει εισπραχθεί από την Επαγγελματική Οργάνωση, χρήζει ελέγχου σε βάθος χρόνου σχετικά με την ύπαρξη των σχετικών παραστατικών (Έσοδα - Έξοδα).
στ) Διάφορες άλλες οικονομικές εκκρεμότητες και παρατυπίες, όπως π.χ. ταμειακό έλλειμμα που δεν έχει εξυπηρετηθεί, έτερο ταμειακό έλλειμμα σε δικαστική εκκρεμότητα, μη τακτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. κ.ά. 
Μετά την παρέλευση ικανού χρόνου -πέραν του μηνός- χωρίς καμία απάντηση εκ μέρους του προέδρου (Γ. Μυλωνά) και του γενικού γραμματέα (Α. Θεοφανίδη), στις 25 Ιανουαρίου 2018, οι πέντε σύμβουλοι που προέρχονταν από το συνδυασμό “Συνεργαζόμενες Δυνάμεις για την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ των Τεχνικών  Τύπου της ΕΤΗΠΤΑ”, κατέθεσαν αίτημα προς το ΔΣ της ΕΤΗΠΤΑ, με το οποίο ζητούσαν να διενεργηθεί έλεγχος των οικονομικών από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών.

Μετά από άλλο έναν χαμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου 2018, η Εξελεγκτική Επιτροπή της Ένωσης κατέθεσε αίτημα προς το ΔΣ για σύγκληση Έκτακτου ΔΣ την 1η Μαρτίου 2018.

Τελικά, αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί, με υπευθυνότητα προέδρου (Γ. Μυλωνά) και γενικού γραμματέα (Α. Θεοφανίδη), ύστερα από τέσσερις (4) μήνες (από Νοέμβριο 2017) την... Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή η Εξελεγκτική Επιτροπή έθεσε το αίτημα σύγκλησης Έκτακτης Γεν. Συνέλευσης του κλάδου, επειδή στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα στο Τακτικό ΔΣ της 25ης Ιανουαρίου 2018, ακυρώθηκε η Εκτακτη Γεν. Συνέλευση που είχε ορισθεί για την 28η Ιανουαρίου 2018, όπου η Εξελεγκτική Επιτροπή είχε απαιτήσει να τεθεί και το ζήτημα που είχε προκύψει μετά την έκθεσή της για τα πεπραγμένα του μηνός Ιουνίου 2017.

Αντί εξηγήσεων και πιθανόν διευκρινίσεων για όλα όσα έγραψε στις εκθέσεις της η Εξελεγκτική Επιτροπή, ο πρόεδρος (Γ. Μυλωνάς) και ο γενικός γραμματέας (Α. Θεοφανίδης) υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, συμπαρασύροντας και την πλειοψηφία του συνδυασμού τους, υποστηρίζοντας ότι "... είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας από το Δ.Σ. διότι τέθηκαν ζητήματα ηθικής, διαφάνειας και νομιμότητας για τα οποία ένας συνδικαλιστής απολογείται μόνο στο εκλογικό σώμα που τον εξέλεξε..."

Αποτέλεσμα αυτής της εν πολλοίς αδικαιολόγητης παραίτησης, ήταν η προσφυγή για διορισμό προσωρινής διοίκησης. Το δικαστήριο, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης και έως την τελική εκδίκασή της - 23/4/2018 - διόρισε το ίδιο ΔΣ και Ε.Ε.

Με πρωτοβουλία Προέδρου και Γ. Γραμματέα, η διορισμένη πλειοψηφία του Δ.Σ. έκανε μια δική της "ερμηνεία" της εντολής του δικαστηρίου και προσπάθησε να προχωρήσει εσπευσμένα σε Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες.

Η αυθαίρετη αυτή ερμηνεία καθώς και τα όποια "επιχειρήματα" ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας -23/4/2018- ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία Εκουσίας Δικαιοδοσίας), από την πλευρά της διορισμένης πλειοψηφίας, σχετικά με τις καταγραφές των εκθέσεων της Εξελεγκτικής Επιτροπής, προκάλεσαν την απόφαση του δικαστηρίου να ανακαλέσει την χορηγηθείσα προσωρινή διαταγή.

Επομένως, ελλείψει νόμιμης Διοίκησης και εν αναμονή της Απόφασης του Δικαστηρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία δραστηριότητα (π.χ. εκλογοαπολογιστική συνέλευση) που είχε δρομολογηθεί...

Εδώ είμαστε, λοιπόν, συνάδελφοι...

Στο σημείο μηδέν της Επαγγελματικής μας Οργάνωσης...

Στο σημείο όπου ο έως χθες πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ (Γ. Μυλωνάς) δεν στέργει σε μια συναινετική υπογραφή, ελλείψει διοίκησης, για να πάρουν ένα χρηματικό βοήθημα οι απλήρωτοι και άνεργοι του ΔΟΛ...

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, τα συμπεράσματα δικά σας...
---
*

3 σχόλια:

  1. Εάν το χρηματικό βοήθημα ήταν για τους απλήρωτους και άνεργους της ΕΞΠΡΕΣ ο έως χθες πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ ΔΕΝ θα συναινούσε να δοθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηταν ζητημα χρονου. Θεωρουσαν την ΕΤΗΠΤΑ τσιφλικι τους. Για να καλυψουν δικα τους σφαλματα δεν διστασαν να συρουν το Σωματειο στις δικαστικες αιθουσες. Οπως φαινεται ομως, βγαλανε τα ματια τους με τα ιδια τους τα χερια. Ετσι καταληγουν οσοι γραφουν στα παλια τους παπουτσια, τους συναδελφους που τους εμπιστευτηκαν με την ψηφο τους. Παραιτημενοι και λιποτακτες στα δυσκολα, εκφραστες του εργοδοτικου συνδικαλισμου παντα, οδηγησαν την ΕΤΗΠΤΑ σε σκοτεινα μονοπατια...
    Ντροπη τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να λαμβάνω e-mail των συνελεύσεων και όλων των δρώμενων στο σωματείο μας εφόσον είμαι μέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή