Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ο "κλεφτοπόλεμος" Λιακουνάκου...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

...στην Axon,
το fund Meridian
και τα Paradise Papers


Οι προσφορές Meridian-Carlton και τα ερώτημα proof of funds, δεσμευτικότητας και σχέσης της Meridian με το Καζακστάν και τα Paradise Papers

Την τακτική κλεφτοπολέμου έχει επιλέξει ο επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της Axon κ. Θωμάς Λιακουνάκος επιχειρώντας να μπλοκάρει την αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς για υπαγωγή της εταιρίας σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης.
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η εντός τριμήνου αύξηση κεφαλαίου έως και 14 εκ ευρώ σε επίπεδο ονομαστικής αξίας που ουδείς γνωρίζει πόσο μπορεί να φτάσει καθώς την υπέρ το άρτιο τιμή μπορεί να καθορίσει το ΔΣ.
Η «έκπληξη» ήταν η ενημέρωση της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας «για το κείμενο επιστολής που έλαβε η εταιρεία από το fund Meridian Asset Management που δρα σε συνεργασία με την Carlton Group, και σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο Fund θα ήταν διατεθειμένο να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί η Εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και θα επιτευχθεί συμφωνία με τις πιστώτριες της Εταιρείας Τράπεζες ως προς τη ρύθμιση του δανεισμού της (πώληση δανείων)»
Δηλαδή στην ουσία η εταιρία αποφασίζει μια αύξηση κεφαλαίου κλείνοντας το μάτι στα δικαστήρια ότι μπορεί να σωθεί αν δεν μπει στην ειδική διαχείριση και αν βρεθεί επενδυτής.
Το ζήτημα όμως είναι ότι όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι ότι οι όποιες επιστολές θα πρέπει να συνοδεύονται από δεσμευτική προσφορά και ταυτόχρονα proof of fund (αποδείξεις δηλαδή ότι υπάρχουν τα λεφτά για την προσφορά) αλλά και τους όρους βάσει των οποίων ισχύει η προσφορά.
Και μέχρι στιγμής τέτοιου είδους αποδείξεις δεν υπάρχουν.
Σε αντίθετη περίπτωση είναι προφανές ότι ο μέτοχος της Axon επιχειρεί να εμφανίσει ότι η εταιρία δεν βρίσκεται σε στάση πληρωμών προκειμένου να ακυρώσει τη διαδικασία υπαγωγής σε ειδική εκκαθάριση που έχουν εκκινήσει οι τράπεζες.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το σχήμα Meridian Asset Management και Carlton Group εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό ως υποψήφιος διασώστης του ομίλου Axon ευρισκόμενο σε εναρμόνιση με το βασικό μέτοχο οποίος πριν κινήσουν τις διαδικασίες ξεκαθαρίσματος οι τράπεζες δεν έδειχνε καμία απολύτως διάθεση συνεργασίας ή διευθέτησης της κατάστασης.
Στην περίπτωση της πώλησης των δανείων της Euromedica εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής και ήλθε σε επαφή με τη Deutsche bank που ήταν σύμβουλος των τραπεζών Eurobank, Alpha και ΕΤΕ που πουλούσαν τα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σύμβουλος τους απέκλεισε από τη διαδικασία καθώς δεν ήταν πελάτες του ενώ ταυτόχρονα δεν είχε αποδεικτικά στοιχεία της δυνατότητας να αγοράσουν τα δάνεια, της τυχόν προέλευσης των κεφαλαίων αλλά και γραπτή δέσμευση ότι δεν υπήρχε καμία σχέση ή συναλλαγή με τον εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με το κ. Θωμά Λιακουνάκο.
Ωστόσο το σχήμα την τελευταία ημέρα του διαγωνισμού εμφανίστηκε με προσφορά εκτός διαδικασίας αναφέροντας θα προσφέρει περισσότερα από τους άλλους υποψηφίους αλλά χωρίς καμία δέσμευση.
Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια αποφασίστηκε να πουληθούν στη Farallon και μάλιστα με σωρεία γραπτών δεσμεύσεων για μη ύπαρξη σχέση με συγκεκριμένα νομικά και φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με την οικογένεια Λιακουνάκου αλλά και χρονικό περιορισμό μην μεταβίβασης δανείων στα πρόσωπα αυτά.
Η τακτική αυτή ουσιαστικά επαναλάμβάνεται και στην περίπτωση της μητρικής της Euromedica της Axon καθώς στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας δηλώνεται πρόθεση για συμμετοχών των Carlton-meridian με προϋπόθεση κατά τη Γενική Συνέλευση που ελέγχεται από την οικογένεια Λιακουνάκου τη ματαίωση ή αναβολή της δρομολογημένης διαδικασίας ειδικής διαχείρισης.
Βεβαίως και στην πρόθεση αυτή δεν υπάρχει καμία απόδειξη του λεγόμενου proof of funds.
Φυσικά το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι αν το ενδιαφέρον προέρχεται από τρίτο επενδυτή από εμφανίζεται το σχήμα Carlton-Meridian ή αν ο επενδυτής αυτός λειτουργεί ως μηχανισμός ώστε ο βασικός μέτοχος της εταιρίας να αποκτήσει κουρεμένα τα δάνεια και να διατηρήσει μέσω παρένθετων προσώπων την εταιρία.
Προς το παρόν ουδείς μπορεί να απαντήσει καταφατικά σε ένα τέτοιο ερώτημα.
Όμως αν προκύψει καταφατική απάντηση τότε θα πρόκειται για μια σκανδαλώδη πρακτική εξαπάτησης και των μετόχων μειοψηφίας των Axon Euromedica αλλά και των δανειστριών τραπεζών.
Επιπλέον το ερώτημα είναι αν οι μέτοχοι και ελέγχοντες την Meridian κατάγονται από το Καζακστάν και αν έχουν σχέση με τα περίφημα Paradise papers και αν αυτό έχει σχέση με την τακτική που ακολούθησε απέναντί τους ο σύμβουλος πώλησης των δανείων της Euromedica η Deutsche bank.
---
Νίκος Καρούτζος/www.bankingnews.gr
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου