Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΕΔΟΕΑΠ υπό ομηρεία (λέγε με Eurostat)

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Επιστολή του ΔΣ του Οργανισμού 
στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου


Επιστολή για τον ΕΔΟΕΑΠ προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου -με κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά- έστειλαν την Δευτέρα 23/4 ο πρόεδρος και η ΓΓ του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος και Αντζυ Σταθάτου.

Στην επιστολή αναφέρεται πως πέντε μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου 4498/2017 ακόμη αυτός δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, στερώντας από χιλιάδες νέους ασφαλισμένους την δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών που δικαιούνται.

Καρούτζος και Σταθάτου αναφέρουν πως ο ΕΔΟΕΑΠ έχει τρομακτική απώλεια εσόδων από τη μη καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών των ΜΜΕ καθότι οι εργοδότες (ακόμη και η ΕΡΤ) αρνούνται την καταβολή, λόγω της μη δημοσίευσης του Κανονισμού Εσόδων.
Μάλιστα στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται δικαίως και εντόνως, διότι ενώ τους γίνονται κρατήσεις υπέρ ΕΔΟΕΑΠ δεν έχουν υπαχθεί ακόμη στην περίθαλψη του. Επίσης υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚΑ παρακρατά χωρίς κανένα νομικό έρεισμα Αγγελιόσημο άνω των 700.000 Ευρώ το οποίο όφειλε να έχει αποδώσει στον ΕΔΟΕΑΠ.

To ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είχε στείλει παρόμοια επιστολή και στον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο (ΕΔΩ).

Αναλυτικά η επιστολή στην Εφη Αχτσιόγλου:
Αξιότιμη Κύρια Υπουργέ,Γνωρίζοντας την σημαντική συμβολή σας στην εξεύρεση νομοθετικής λύσης για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ, θα θέλαμε με την παρούσα να σας εκφράσουμε την αγωνία του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ , καθώς πέντε μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου 4498/2017 ακόμη αυτός δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού και στερώντας από χιλιάδες νέους ασφαλισμένους μας την δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών που δικαιούνται.
Ήδη από την 19η Ιανουαρίου έχουμε αποστείλει το Σχέδιο Κανονισμού Είσπραξης Εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ στον Υφυπουργό Εργασίας κο Πετρόπουλο προκειμένου να αποτελέσει Υπουργική Απόφαση όπως προβλέπει ο νέος Νόμος 4498/2017. Μετά από συνεννοήσεις επί των παρατηρήσεων καταλήξαμε στο κείμενο του Κανονισμού, ενώ λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι έχει ήδη σταλεί εδώ και τρεις εβδομάδες προς δημοσίευση, πλην όμως ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί.Την ίδια ώρα, ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να εισπράττει χωρίς εξουσιοδότηση από το Νόμο τις κρατήσεις υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και μάλιστα ο υφυπουργός Εργασίας κος Πετρόπουλος με εγκύκλιό του (από την 20η Φεβρουαρίου 2018) επικρότησε την συνέχιση της παράδοξης αυτής διαδικασίας, αφαιρώντας μάλιστα από τα έσοδα του Οργανισμού τις κρατήσεις υπέρ Υγείας, παρά το γεγονός ότι ο Νόμος 4498/2017 ρητώς προβλέπει ότι οι νέοι ασφαλισμένοι μας ασφαλίζονται από 1/12/2017 και το ότι αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν περίθαλψη από τον ΕΔΟΕΑΠ δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα. Άλλωστε, για όλους τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ δημιουργείται δικαίωμα ασφάλισης για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά την διακοπή της ασφάλισής τους, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν έτσι κι αλλιώς υποχρεωμένος να τους καλύπτει για το χρονικό διάστημα αυτό, χωρίς να λαμβάνει άλλη χρηματοδότηση.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι ότι παρά το γεγονός ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2017, ασφαλισμένοι του Οργανισμού είναι πλέον όλοι οι απασχολούμενοι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μ.Μ.Ε. και λοιπά πρόσωπα που αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο 20 του νόμου, εντούτοις ο Οργανισμός δεν γνωρίζει τα ασφαλισμένα σε αυτόν πρόσωπα, με συνέπεια να μην έχει τη δυνατότητα, άνευ δικής του υπαιτιότητας, ούτε καν να διεξάγει αρχαιρεσίες εντός της εξάμηνης προθεσμίας που έχει ορίσει ο Ν.4498/2017, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας εφαρμογής των συνταγματικώς κατοχυρωμένων κανόνων του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Επιπλέον ο Ε.Φ.Κ.Α. δεν μας αποδίδει, (πλην της περίπτωσης του ποσού των 550.000 ευρώ που αφορούν σε εισφορές μηνός Δεκεμβρίου 2017) τις αποδοθείσες σε αυτόν (δυνάμει του ως άνω αναφερόμενου υπ’αριθμ.πρωτ. 328/20-2-2018 εγγράφου του Υφυπουργού Εργασίας) εισφορές, ούτε μας έχει γνωστοποιήσει τους υπόχρεους εργοδότες και δεν μας έχει παράσχει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το ληφθέν ποσό των 550.000 ευρώ, σε τι δηλαδή αντιστοιχεί και σε ποιους (εργοδότες και εργαζόμενους) αφορά, καίτοι έχουμε ζητήσει εγγράφως την πληροφόρηση αυτή. Περαιτέρω, ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταργήσει τα πακέτα κάλυψης για τους ασφαλισμένους που υπάγονται πλέον σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία στον ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου αυτοί να καλυφθούν από τον Οργανισμό, ενώ και πάλι εντελώς αυθαίρετα προσδιορίζει τον αριθμό των εργοδοτών των οποίων το προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού σύμφωνα με το Ν.4498/2017, σε 225, τη στιγμή που ο Οργανισμός μας μέχρι τη θέσπιση του προαναφερόμενου νόμου ασφάλιζε εργαζομένους σε 250 επιχειρήσεις ημερήσιου τύπου Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που διαθέτει ο Οργανισμός μας, ο αριθμός των επιχειρήσεων των οποίων το προσωπικό υπάγεται πλέον στην ασφάλιση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. είναι άνω των 1000 (sites/internet, επαρχιακός τύπος , επαρχιακά ραδιοτηλεοπτικά μέσα κλπ.). Ειδικά για τους εργαζόμενους του διαδικτύου των οποίων την ένταξη έχει κατ επανάληψη υποστηρίξει ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς ο ΕΦΚΑ δεν φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει καμία απολύτως ενέργεια.
Πέραν όλων αυτών, ο Οργανισμός δέχεται καθημερινά καταιγισμό εξωδίκων δηλώσεων από εργοδότες που αρνούνται την καταβολή των εισφορών τους ή επιφυλάσσονται για τα ποσά που έχουν καταβάλλει καθώς η μη έγκριση του Κανονισμού Εσόδων, έδωσε σε αυτούς έναυσμα ώστε να μην αποδίδουν την εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεών τους, με την αιτιολογία ότι ρητώς προβλέπεται από το νόμο (άρθρο 6 παρ.2 εδαφ.γ΄ του Α.Ν.248/1967 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 παρ.3 του Ν.4498/2017) ότι ο προσδιορισμός και η απόδοση της εισφοράς αυτής θα γίνει με τη διαδικασία που θα οριστεί από τον ως άνω Κανονισμό Εσόδων.
Εξ αιτίας της μη εισέτι έγκρισης του Κανονισμού Εσόδων – πέραν των παραπάνω – ο Ε.Φ.Κ.Α. δεν μας δίνει πρόσβαση στις υποδομές του, παρότι έχει συνυπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, καθ’ ότι θεωρεί την έκδοση του εν λόγω Κανονισμού πρώτιστης προτεραιότητας για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία.
Επίσης, ο Οργανισμός μας έχει τρομακτική απώλεια εσόδων για να επιτελέσει τον κοινωνικοασφαλιστικό του σκοπό, από τη μη καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών των ΜΜΕ καθότι οι εργοδότες (ακόμη και η ΕΡΤ) αρνούνται την καταβολή, λόγω της μη δημοσίευσης του Κανονισμού Εσόδων
Και το πλέον σημαντικό, οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται δικαίως και εντόνως, διότι ενώ τους γίνονται κρατήσεις υπέρ ΕΔΟΕΑΠ δεν έχουν υπαχθεί ακόμη στην περίθαλψη του. Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο ΕΦΚΑ παρακρατά χωρίς κανένα νομικό έρεισμα Αγγελιόσημο άνω των 700.000 Ευρώ το οποίο όφειλε να έχει αποδώσει στον ΕΔΟΕΑΠ ενώ μετά την κατάργηση του μηχανισμού είσπραξης Αγγελιοσήμου του τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ουδεμία γνώση έχουμε για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την καταχώρηση και επιδίωξη είσπραξης απαιτήσεων εκ των οποίων νομίμως έχουμε λαμβάνειν μερίδιο.
Κυρία Υπουργέ,
Υπό αυτά τα δεδομένα καθίσταται αντιληπτό πως παρά την ψήφιση του Νόμου 4498/2017 ο ΕΔΟΕΑΠ στραγγαλίζεται οικονομικά, πιστεύουμε χωρίς αυτό να αποτελεί πολιτική απόφαση, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη λειτουργία του.
Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις αιτούμαστε της άμεσης παρέμβασής σας ώστε να επιλυθούν άμεσα τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν προκύψει. Άλλωστε κατ επανάληψη έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς τον ΕΦΚΑ προς επίλυση των προβλημάτων, οι οποίες δεν εισακούστηκαν και βρίσκονται στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νίκος Καρούτζος              Αγγελική Σταθάτου
---
*

2 σχόλια:

  1. Ενας ασφαλιστικος φορεας για ολους τους ασφαλισμενους στην Ελλαδα, ειναι η γραμμη ΣΥΡΙΖΑ και Κανά. Τα υπολοιπα ειναι για να ξεγελουν τα προβατα μεχρι το Πασχα. Α, τι γινεται στην ΕΤΗΠΤΑ, πόσο κρατησε η δικαιωση του θιασου των θιγμενων υποληψεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζει πιασμένους προέδρους;

    ΑΡΑΠΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή