Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΕΔΟΕΑΠ - η έλλειψη χρημάτων πάει πίσω τις εκλογές;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κάτι τρέχει στον ΕΔΟΕΑΠ...


Η τελευταία, αγωνιώδης επιστολή της ηγεσίας του ΕΔΟΕΑΠ, με τις υπογραφές των Νίκου Καρούτζου (προέδρου του ΔΣ) και της Άντζυ Σταθάτου (γενικής γραμματέως του Ταμείου), βγάζει στην επιφάνεια δημόσια πλέον το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νέο Ταμείο των ΜΜΕ μετά την ψήφιση του νόμου 4498/2017, με τον οποίο οι ασφαλισμένοι έπαψαν να είναι μέτοχοι.

Η επιστολή, που εστάλη στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, περιέχει σοβαρές κατηγορίες για τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο.

Συγκεκριμένα, του καταλογίζεται ότι παρά τις επίσημες δηλώσεις του δεν έχει βγάλει την υπουργική απόφαση για τον Νέο Κανονισμό Είσπραξης Εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται από τα ΜΜΕ, παραδοσιακά και ηλεκτρονικά, με εξώδικα, η πληρωμή του ποσοστού 2%.

Επιπλέον, καταλογίζονται ευθύνες στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, καθώς ο Οργανισμός συνεχίζει να εισπράττει τις εισφορές των ασφαλισμένων και δεν έχει διευρύνει τη βάση των ΜΜΕ και των εργοδοτών, όπως ο νέος νόμος ορίζει. Παράλληλα ο ΕΦΚΑ δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια για την ασφάλιση των εργαζομένων που αμείβονται στα ΜΜΕ με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, είναι ότι στο Ταμείο δεν μπορούν να ασφαλιστούν οι νέες κατηγορίες εργαζομένων, όπως ο νόμος ορίζει.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι και τα 100 και πλέον νέα μέλη της ΕΣΗΕΑ από τα sites που εγγράφηκαν πρόσφατα στην Ένωση Συντακτών δεν μπορούν ακόμη να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ.

Στην επιστολή αναφέρεται πως ο ΕΦΚΑ αυθαίρετα έχει υπολογίσει τα ΜΜΕ στα οποία αναφέρεται ο νόμος σε 225, ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ έχει πιστοποιήσει 250 επιχειρήσεις ΜΜΕ. Επιπλέον, καταλογίζεται στον ΕΦΚΑ πως δεν έχει αποδώσει το ποσό των 550.000 ευρώ από εισφορές του Δεκεμβρίου 2017, όπως επίσης και το ποσό των 700.000 ευρώ από το αγγελιόσημο των τελευταίων μηνών, πριν την κατάργησή του.

Η δημοσιοποίηση των σοβαρών αυτών καταγγελιών για το πρόσωπο του Τάσου Πετρόπουλου καταδεικνύει πως πίσω από τον καβγά για την είσπραξη των εσόδων κρύβεται το σοβαρό διακύβευμα για τον ΕΔΟΕΑΠ. Αν, δηλαδή, το νέο ταμείο υγείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ θα λειτουργεί ως μια απλή, αυτόνομη υπηρεσία υγείας με δικό της διοικητικό συμβούλιο, ενώ την οικονομική λειτουργία του, τη διαχείριση των εσόδων δηλαδή, θα την έχει κεντρικά ο ΕΦΚΑ.

Το ζήτημα αυτό είχε προκαλέσει πριν από λίγο καιρό σύγκρουση και σε επίπεδο ηγεσίας, με τους εκπροσώπους της κυβερνητικής παράταξης να πιέζουν τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να υπογράψει το σχέδιο εσόδων που είχε αποστείλει ο ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του ΔΣ, απορρίφθηκε το σχέδιο ΕΦΚΑ.

Μετά από αυτό, το μέτωπο συνεργασίας των εκπροσώπων της δεξιάς παράταξης και της κυβερνητικής παράταξης στην ΕΣΗΕΑ, που έχουν και την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, έσπασε. Μέλη της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να υπογράψουν αυτά που ζητά ο ΕΦΚΑ γιατί είναι παντελώς παράνομο.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ζητά ουσιαστικά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, όπως και στο παρελθόν, ώστε να έχει και τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης των εσόδων του Ταμείου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, ως τις 15 Μαΐου θα έπρεπε να προκηρυχθούν εκλογές για την εκλογή νέας διοίκησης στο νέο Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκλογές θα αναβληθούν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

---
---
*

2 σχόλια:

  1. Ποιά παρέμβαση του πρωθυπουργού. Παρέμβαση των πεφωτισμένων ανδρών -λέμε τώρα- που έστησαν το μηχανισμό είσπραξης του αγγελιοσήμου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ χρειάζεστε στον ΕΔΟΕΑΠ. Να στήσουν ένα αντίστοιχο τμήμα στον ΕΔΟΕΑΠ για την είσπραξη του πόρου 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ. Βέβαια τα ποσά είναι μη συγρκρίσιμα οπότε δεν ....αξίζει τον κόπο το εγχείρημα. Από τα δισεκατομμύρια του πόρου του αγγελιοσήμου να κάτσεις να ασχοληθείς με τα ψωροχιλιάρικα του 2% επί του τζίρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Χα'ι'καλης οταν ηταν υπουργος τους ειχε παρει χαμπαρι. Ο Πετροπουλος που ηταν και νομικος συμβουλος της ΠΟΕΣΥ λετε να μην ξερει τι κουμάσια ειναι;
    Ακουστε το ηχητικο αποσπασμα.

    https://drive.google.com/file/d/0B4IWqtTpd7yjczlwc2JuOU9yMTdzSDhmalozOXZ6ckVfTDAw/view?usp=sharing_eid&ts=56963d9d

    ΑπάντησηΔιαγραφή