Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

"Σημίτες" και "Αντισημίτες" στην ΕφΣυν...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Παρέμβαση της πρεσβείας του Ισραήλ

Μύλος στην πολυφωνική
Εφημερίδα των Συντακτών...

Δ. Ψαρράς, Μ. Κουντούρης
...με αφορμή τα σκίτσα του Μιχάλη Κουντούρη 

Με τον τίτλο «Τρεις μέρες απουσία ή εξ οικείων τα βέλη», ο σκιτσογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Μιχάλης Κουντούρης αναλύει τη θέση του σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην ισραηλινή πρεσβεία δύο σκίτσα του στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας στις 10 και 11 Απριλίου. Συγκεκριμένα η ΕφΣυν έλαβε προς δημοσίευση δύο επιστολές από τον πρέσβη του Ισραήλ και μια επιστολή-άρθρο του δημοσιογράφου Βίκτωρος Ισαάκ Ελιέζερ.


Την ίδια μέρα που δημοσιεύεται η επιστολή Ελιέζερ, ο συνάδελφος του Μ. Κουντούρη στην ΕφΣυν, Δημήτρης Ψαρράς, σε άρθρο του με τίτλο «Δεν ξεχνούμε το Ολοκαύτωμα» εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του με τα σκίτσα και δεν διστάζει να στοχοποιήσει τον σκιτσογράφο ως αντισημίτη.

Ο Μ. Κουντούρης, απαντώντας στην τελευταία σελίδα της ΕφΣυν, γράφει μεταξύ άλλων για το συγκεκριμένο:

«(...) Δεν επιτρέπω σε κανέναν να επικαλείται την «ποικιλομορφία απόψεων» και διαφωνώντας μαζί μου «ρητά ή υπόρρητα από τις στήλες της» (sic), να με εξομοιώνει με κάθε είδους Πλεύρη και να υπονοεί ρατσιστικές θέσεις και συμπεριφορές εκ μέρους μου.
(...) Θεωρούσα ανέκαθεν καθήκον, υποχρέωση και τιμή μου η δουλειά μου να στρατεύεται εναντια στις εξουσίες, τους φανατισμούς, την αδικία. Απέναντι στις γενοκτονίες, στα καθεστώτα που φυλακίζουν ανήλικους και δολοφονούν αθώους, απέναντι στους ελεύθερους σκοπευτές.Ομως δεν θεωρώ καθήκον μου να λογοδοτήσω σε κανέναν άλλο πέρα από τη συνείδησή μου και τους αναγνώστες μου».
Για το θέμα έγραψε στην ΕΦΣΥΝ και ο «Μετέωρος», Μιχάλης Νανούρης που ανέφερε μεταξύ άλλων:
Απρίλιος 2018. Στο youtube προβάλλεται ανατριχιαστικό βίντεο, στο οποίο Ισραηλινοί στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση διασκεδάζουν σημαδεύοντας στο δοξαπατρί άοπλους, ανήλικους Παλαιστίνιους. Στην τελευταία σελίδα της «Εφ.Συν.» δημοσιεύονται δύο, προδήλως εννοούμενα περιέργως, έργα του Μιχάλη Κουντούρη. Το πρώτο: Στο πέτο του κρατούμενου μέσα απ’ το συρματόπλεγμα στρατοπέδου που παραπέμπει στο Νταχάου υπάρχει η ένδειξη «Λωρίδα της Γάζας» στη θέση του κίτρινου αστεριού. Πάνοπλος φαντάρος, στο άλλο, ματώνει το Τείχος των Δακρύων με το αποτύπωμα της παλάμης του. Ακολουθούν επικρίσεις από θιασώτες της σάτιρας α λα καρτ. Το ξεχασμένο πηγάδι του τάχατες πολιτικώς ορθού καραδοκεί να καταπιεί το επόμενο θύμα του. Το θέμα σχολίασε και ο Στάθης (Σταυρόπουλος) στο ΠΟΝΤΙΚΙ σε κείμενό του με τον τίτλο «Ιαβέρηδες της ελεεινής μορφής»
ΥΓ1 Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως αν μη τι άλλο η Εφημερίδα των Συντακτών είναι ανεξάρτητη και πολυφωνική και δίνει βήμα σε όλους να γράψουν και να δημοσιοποιήσουν την αποψή τους. Πάντως για το συγκεκριμένο στα γραφεία της Κολοκοτρώνη 8 πρέπει να έγινε ένας μικρός χαμός, μέχρι να βρεθεί η συμβιβαστική φόρμουλα: λέμε και γράφουμε όλοι για όλους και για όλα.

ΥΓ2 Το σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη απουσίαζε επί τρεις ημέρες από την τελευταία σελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών. Οι περισσότεροι υπέθεσαν πως ο σκιτσογραφος μάλλον ήταν σε άδεια. Το παρακάτω σημείωμα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.


---
zoornalistas
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου