Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

... "Μακεδονία" - και πήρε 10 εκ. ευρώ και το παίζει πτωχή !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Πήρε 10 εκατ. κρατική επιχορήγηση
και τώρα ζητάει
να μπεί σε πτωχευτική διαδικασία!



Σήμερα Δευτέρα συζητείται στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης η έφεση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής (εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη») για την ένταξή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Κι αυτό ενώ η εταιρεία πριν λίγους μήνες χρηματοδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με 10 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτό το πρόγραμμα κρατικής αναδιάρθρωσης και επιδότησης εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Ανάπτυξης (κρατική ενίσχυση SA.33741, 2011/N), με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεπληρώσει τις οφειλές της προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, διεκδίκησε και πήρε δάνειο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα εξακολουθεί να χρωστάει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε πρώην και νυν εργαζόμενους, καθώς και 2,5 εκατ. ευρώ σε ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.

Ταυτόχρονα, συνέστησε από κοινού με το έτερο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (“Εκδοτική Βορείου Ελλάδος” της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», Μπακατσέλος, Μπόμπολας, Ψυχάρης) την εταιρεία “Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις ΑΕ”. Μια κίνηση μονοπωλιακού χαρακτήρα που αντιβαίνει σαφέστατα τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού και δεν ήταν γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενέκρινε τη χρηματοδότηση. Τα αντισταθμιστικά μέτρα που παρουσιάστηκαν για την αποτροπή αδικαιολόγητης στρέβλωσης του ανταγωνισμού, αποδείχθηκαν ότι ήταν προσχηματικά.

Τον Οκτώβριο του 2014 προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 99 πτωχευτικού κώδικα! –Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα ένταξης στο άρθρο 99 (απόφαση 20486/2014) με το επιχείρημα ότι την τελευταία τριετία η επιχείρηση εμφάνισε έντονα προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν σε συνδυασμό και με την κακοδιαχείριση της διοίκησης, αν και επιδοτήθηκε με το υπέρογκο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, όταν άλλες επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν με αποκλειστικά ίδια μέσα”. Στο δικαστήριο φάνηκε ότι οι παρουσιαζόμενοι ως πιστωτές που συμφωνούσαν με την ένταξη στο 99, ήταν μεταξύ άλλων μικρο-ομολογιούχοι (4.000.000 ευρώ) δυο εξωχώριων εταιριών συμφερόντων του ίδιου του μεγαλομετόχου Γιάννη Ρήγα, προς τον οποίον επίσης εμφανιζόταν ένα χρέος 400.000 ευρώ. Έχουμε δηλαδή, μία πλασματική συγκατάθεση των… πιστωτών!

Η “Μακεδονία” διά μέσου της δικηγόρου Βίκης Σουλοπούλου, που εκπροσωπεί τον Γιάννη Ρήγα (και στην ουσία διοικεί την εφημερίδα), καταθέτει έφεση ζητώντας εκ νέου να τεθεί υπό την προστασία των άρθρων 99 και 103 του πτωχευτικού κώδικα. Έφεση που εκδικάζεται σήμερα, 18 Μαϊου 2015.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μάρτιο του 2015 ανέλαβε διευθυντική θέση στην εφημερίδα “Μακεδονία” ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, ο οποίος είναι υπόδικος αφού αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για δάνειο 13 εκατ. ευρώ της Proton Bank, την εποχή που ήταν διοικητικό στέλεχος.

Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα, στις 23 Μαρτίου 2015 η “Μακεδονία” προχώρησε σε προειδοποίηση απόλυσης τεσσάρων δημοσιογράφων επειδή δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις εργασίας (Βασίλης Πάγκαλος, Κώστας Σιαμέλης, Μπάμπης Μπίκας, Κωστής Κεκελιάδης), από τους οποίους οι δύο τελευταίοι είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου