Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

... "Αγγελιοφόρος" εργασιακού μεσαίωνα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Αγγελιοφόρος»:
νέο μνημόνιο με μειώσεις 35%,
μισθούς σε 30 δόσεις
και… κουπόνια αγορώνΝέο μνημόνιο με αυστηρά μέτρα λιτότητας επιδιώκει να επιβάλει – και μάλιστα με αναδρομική ισχύ – στο εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η οικογένεια του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου και οι εξ Αθηνών συνεταίροι της, Σταύρος Ψυχάρης και Φώτης Μπόμπολας.

Περικοπές μισθών έως 35%, εξόφληση αποδοχών σε 30 δόσεις, καθυστέρηση πληρωμών επί 2 και πλέον μήνες, ατομικές συμβάσεις, απαγόρευση κατασχέσεων και επισχέσεων εργασίας, αλλά και καταβολή αμοιβών με… κουπόνια αγορών από σούπερ μάρκετ συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη δέσμη των προτάσεων που έχουν τεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της εργοδοσίας με τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων.

Απώτερη επιδίωξη της ιδιοκτησίας είναι να οδηγήσει το πολύπαθο συγκρότημα, που σήμερα διοικείται από τον υπόδικο επιχειρηματία Βασίλειο Μπακατσέλο, γιο του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, στην ασφαλή αγκάλη του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να αποφύγει να αποπληρώσει στο ακέραιο τις συσσωρευμένες οφειλές της, ύψους 24,1 εκατ. ευρώ.

Τι ζητούν

Αναλυτικότερα, η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, η οποία εκμεταλλεύεται τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», το περιοδικό «Close Up» και άλλα έντυπα, έθεσε πρόσφατα σε γνώση των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και τηςΕΤΗΠΤΘ τους όρους του νέου μνημονίου που φιλοδοξεί να προσυπογράψει με τους εργαζόμενους.

Σε πολύωρη συνάντηση, η οποία συγκλήθηκε με πρόσχημα την ενημέρωση των συνδικαλιστικών σωματείων για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του προσωπικού, ο Βασίλειος Μπακατσέλος εξήγησε το πώς… οραματίζεται τις εργασιακές σχέσεις στο εγγύς μέλλον.

Η προτεινόμενη συμφωνία, που επεξεργάστηκε ο υπόδικος επιχειρηματίας με το επιτελείο του, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:

1. Σύναψη νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας, σε αντικατάσταση αυτών που ήδη έληξαν το 2014. Η διάρκεια των τροποποιητικών συμβάσεων θα είναι τριετής, δηλαδή θα εκτείνεται έως το 2018, ενώ η ισχύς τους θα είναι αναδρομική, αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου 2015.

2. Περικοπές των μικτών αποδοχών όλου του προσωπικού, βάσει της ακόλουθης κλίμακας:

Λιγότερο από 800 €: μείωση 0%
800 € – 1.000 €: μείωση 15%
1.000 € – 2.000 €: μείωση 30%
2.000 € και άνω: μείωση 35% για το υπερβάλλον ποσό
3. Χρονοδιάγραμμα καταβολών των οφειλόμενων αποδοχών σε βάθος 30 μηνών (2,5 ετών). Οι οφειλόμενες αποδοχές υπερβαίνουν σήμερα τους 5 μήνες. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, το δώρο Πάσχα του 2015 θα εξοφληθεί το… Νοέμβριο του 2015, ενώ οι δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 θα αποπληρωθούν στο… τέλος του 2018!

4. Συστηματική υστέρηση της τρέχουσας μισθοδοσίας τουλάχιστον κατά 2 μήνες ανά έτος, χωρίς εγγυήσεις ή ρήτρες για την έγκαιρη καταβολή της
(...)

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου