Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

... ΕΦΕ: "Μη χαρίζετε τις φωτογραφίες σας στα ΜΜΕ" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

H Ένωση Φωτορεπόρτερ
άρχισε πόλεμο
ενάντια στο φωτο-trafficking

Η ΕΦΕ ξεκινά αγώνα κατά του photo-trafficking, της "αδήλωτης φωτογραφίας" και της "μαύρης εργασίας" στα ΜΜΕ

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) ξεκινά ένα μεγάλο αγώνα εναντίον της παράνομης διακίνησης των φωτογραφιών που χρησιμοποιούν ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, ως αναγνώστες, αν η φωτογραφία που σας ενημερώνει στην εφημερίδα, στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση είναι προϊόν κλοπής (photo-trafficking) ή αδήλωτης εργασίας; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν μια τέτοια φωτογραφία εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί φοροδιαφυγής και αδήλωτου πλουτισμού; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν οι πρακτικές αυτές δυναστεύουν οικονομικά τους φωτορεπόρτερ ή τους ωθούν στην ανεργία;

Τα ΜΜΕ που είναι συνεπή στο νόμο και σέβονται την εργασία αμείβοντας κανονικά τους δημιουργούς φωτογράφους υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με εκείνα που δεν πληρώνουν και χρησιμοποιούν «αδήλωτες φωτογραφίες» και «μαύρη εργασία». Σε αυτά τα τελευταία ΜΜΕ, η ΕΦΕ εναντιώνεται.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις με βαρειές συνέπειες στην ελευθερία και την αξιοπιστία του Τύπου. Ένας οικονομικά επισφαλής φωτορεπόρτερ είναι εν δυνάμει χειραγώγιμος. Ένας ανυπότακτος φωτορεπόρτερ βρίσκεται κάτω από τη μόνιμη απειλή της οικονομικής εξαθλίωσης ή της ανεργίας.

Απέναντι στην κλιμακούμενη απορύθμιση της δημοσιογραφίας, η ΕΦΕ αντέδρασε δυναμικά στέλνοντας εξώδικα σε ορισμένα ΜΜΕ για τα οποία είχε συγκεκριμένες καταγγελίες πως επιδεικνύουν συστηματικά παρόμοια συμπεριφορά. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή.

Εφεξής, δηλώνει αποφασισμένη να θέσει τέλος τόσο στην εκμετάλλευση από ΜΜΕ όσο και στην απουσία ενημέρωσης των πολιτών για τη νομοθεσία που προστατεύει τις φωτογραφίες και τα δικαιώματα των φωτογράφων – δημιουργών. Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να προστατεύσει αποτελεσματικά το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ για να διαφυλάξει την ελευθερία του Τύπου και να πατάξει τις έκνομες πρακτικές και την παραοικονομία δημοσιογραφικών επιχειρήσεων.

Είναι πολιτικά επικίνδυνο και οικονομικά βλαβερό να συνεχιστεί το οξύμωρο: το παραγόμενο «προϊόν» (φωτοειδησεογραφικές εικόνες) να έχει κατακόρυφη αύξηση ζήτησης ενώ οι δημιουργοί του (οι φωτορεπόρτερ) να μην αναγνωρίζονται από πουθενά!

Ο αγώνας των φωτορεπόρτερ δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την κοινωνία των πολιτών.
Αντιδράστε την επόμενη φορά που θα δείτε δημοσιευμένη σε έντυπο ή αναρτημένη στο διαδίκτυο φωτογραφία που δεν αναφέρει το όνομα του δημιουργού της.

Αντιδράστε την επόμενη φορά που θα δείτε πρόσκληση από κανάλια που παρακινούν πολίτες να τους στέλνουν δωρεάν τις φωτογραφίες τους. Σας εκμεταλλεύονται εξοικονομώντας χρήματα στον τηλεοπτικό χρόνο που μοσχοπουλάνε σε τρίτους. Μη χαρίζετε τις φωτογραφίες σας στα ΜΜΕ που πλουτίζουν σε βάρος σας και σε βάρος όλων μας.

Συνάδελφοι δημοσιογράφοι, μην επιτρέπετε να εικονογραφούνται τα άρθρα σας με φωτογραφίες που προέρχονται από διαδικασίες photo-trafficking.

Μην απαξιώνετε την οικονομική αξία της δημοσιευμένης φωτογραφίας. Ενισχύετε έτσι την ασύδοτη εκμετάλλευση όλων μας από ΜΜΕ.

Ο αγώνας των φωτορεπόρτερ δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο της δημοσιογραφίας κι αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όλων. Ας μην ξεχνάμε πως όταν σαρώνεται ένας κλάδος της δημοσιογραφίας, πλήττεται όλη η δημοσιογραφία.

Η ΕΦΕ κρούει τον κώδωνα κινδύνου σε όλους.

Με την παράκληση της δημοσίευσης

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Μάριος Λώλος

Η Γεν. Γραμματέας
Χριστίνα Ζαχοπούλου
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου