Σάββατο 23 Μαΐου 2015

... στις "ενημερωτικές" γαλέρες του Δημήτρη Μάρη ...

*
Κατάληψη ΕΣΗΕΑ
***
*

Ενημέρωση από την συγκέντρωση
στο όμιλο "24 Media",
την Πέμπτη 21/5/2015


Μετά από τις παρεμβάσεις των τελευταίων εβδομάδων στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συναδέλφων μας και της προπαγάνδισης της συγκέντρωσης έξω από τον όμιλο «24 Media», σε ενημερωτικές ιστοσελίδες στα βόρεια της Αττικής (περισσότερα εδώ) και σε άλλες στο κέντρο της Αθήνας και στη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ (και εδώ), πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 21/5, η διαμαρτυρία που διοργάνωσε η συνέλευσή μας.

Δεκάδες συναδέλφων και αλληλέγγυων βρέθηκαν έξω από το κτήριο του ομίλου στη Συγγρού 166, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), Δημήτρης Μάρης

O κ. Μάρης αν και διαρρηγνύει τα ιμάτιά του όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αφεντικών του διαδικτύου, φυσικά και δεν έχει καμία ευαισθησία όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των εργαζόμενων του κλάδου. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ΕΝΕΔ, στέλνει επιστολή στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ούτως ώστε να παραπονεθεί για την «εξόντωσή» της μέσω του επικείμενου φόρου επί των διαφημίσεων στο διαδίκτυο, δεν δείχνει την παραμικρή ευαισθησία (όπως έγινε έκδηλο και στην παρέμβαση) ούτε καν να ακούσει περί ασφάλισης εργαζομένων, μισθού συντάκτη και υπερωριακών αμοιβών. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, είναι αναμενόμενο από μια εργοδοτική «Ένωση» που εντελώς ξεδιάντροπα εκβιάζει τους εργαζόμενους ότι με την όποια νομοθετική αλλαγή στο τοπίο των μίντια θα «εξαναγκαστεί» σε απολύσεις.

Εκβιασμό στον οποίο ποτέ δεν απάντησαν τα σωματεία του κλάδου και οι συνδικαλιστικοί ταγοί, δεξιάς και αριστερής αποχρώσεως. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε όταν επί χρόνια αδιαφορούν για τους συναδέλφους μας στις διαδικτυακές γαλέρες, όταν τους αποκλείουν απ' τα σωματεία τους καθιστώντας αόρατους χιλιάδες εργαζόμενους. Άλλωστε, οι γελοίες ενέργειες, για τα προσχήματα, όπως το μητρώο μη μελών στην ΕΣΗΕΑ, ή η όψιμη ευαισθησία επί χρόνια αριστερών συνδικαλιστών για την επισφαλή βάση του κλάδου και ειδικότερα των sites, δεν πείθουν κανέναν.

Το μήνυμα-απάντηση των εργαζομένων προς τα αφεντικά των ΜΜΕ δόθηκε στην κινητοποίηση η οποία κράτησε πάνω από δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εναλλάσσονταν τα συνθήματα και το διάβασμα του κειμένου από τη μικροφωνική, ηχώντας όσο πιο μακριά μπορούν οι φωνές μας για οργάνωση, αλληλεγγύη, καθώς και το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να πάρουν θέσεις μάχης απέναντι στην επέλαση των αφεντικών πάνω στις ζωές μας. Τα παραπάνω όπως καταλάβαμε έφταναν και μέσα στο κτήριο της «24 Media», χαλώντας το «υπέροχο» κλίμα που επικρατεί στον όμιλο.

Ο εργοδότης Δ. Μάρης επιστράτευσε την αστυνομία, την ασφάλεια του κτηρίου και τα τσιράκια του, οι οποίοι ανέλαβαν να μην μας επιτρέψουν την είσοδο στο εσωτερικό των γραφείων όπου εργάζονται δεκάδες συναδέλφισσες/οι, να έρθουμε σε επαφή με αυτούς, να μοιράσουμε το κείμενο μας και να τους ενημερώσουμε για τα δικαιώματα τους και τις συνθήκες που επικρατούν και στις υπόλοιπες εργασιακές γαλέρες του κλάδου. Επίσης, κατά την διάρκεια της προσυγκέντρωσης, εργαζόμενοι έφευγαν μαζικά από το χώρο της «24 Media», δίνοντας την εντύπωση πως υπήρχε κάποιου είδους εντολή έτσι ώστε την ώρα της διαμαρτυρίας να βρίσκονται εντός του χώρου οι απολύτως απαραίτητοι.

Όσο και αν προσπαθούν, ωστόσο, να μας αποκλείουν από χώρους δουλειάς, από τον ζωτικό εκείνο χώρο που έχουμε κερδίσει μέσα από την δράση όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης μας και να κρατήσουν τους/τις εργαζόμενους/ες μακριά από την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, έχουμε να τους πούμε πως θα αποτύχουν παταγωδώς. Θα χτίσουμε τις αντιστάσεις μας όλοι και όλες, εργαζόμενοι, αφανείς, "μαύροι", κακοπληρωμένοι, μπλοκάκηδες, άνεργοι, με πυξίδα την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, βάζοντας τα εργατικά και ταξικά συμφέροντα μας μπροστά. 

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου