Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

... οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι για τον ΕΔΟΕΑΠ ...

*
Μαχόμενοι
Δημοσιογράφοι
***
*

ΕΣΗΕΑ - ΕΔΟΕΑΠ
Επιδίωξη δημιουργίας "καρτέλ"
κόντρα στα συμφέροντα των ασφαλισμένων


Τα ψέματα στον ΕΔΟΕΑΠ έχουν τελειώσει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια.

Οι δραματικές εκκλήσεις και επισημάνσεις για τη σωτηρία και το μέλλον του Ταμείου Περίθαλψης και Επικούρησης των δημοσιογράφων δεν αποτελούν πλέον… είδηση, ούτε φαίνεται να συγκινούν κανέναν.

Το Ταμείο «πάει με τις αναθυμιάσεις», όλοι προβλέπουν το κακό, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα συμβεί.

Τώρα με τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ προκύπτει ένας ακόμη κίνδυνος για το Ταμείο μας. Οι ίδιοι άνθρωποι, που «αφαίρεσαν» τη διοίκηση του από τους δημοσιογράφους, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και ο πολυπληθέστερος εταίρος, διεκδικούν και πάλι την πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ, στοχεύοντας βεβαίως στη διοίκηση της Ένωσης. Αν επιτύχουν τους στόχους τους θα διοικούν και τον ΕΔΟΕΑΠ και την ΕΣΗΕΑ. Θα κάνουν τις επιλογές τους, που βρίσκουν αντίθετους τους Μαχόμενους Δημοσιογράφους, αντιστάσεως μη ούσης.

Κατά τη γνώμη μας δημιουργείται ένα «καρτέλ» που μπορεί να κατευθύνει τα πράγματα όπου θέλει χωρίς κανείς να μπορεί να τους σταματήσει. Τα σχέδια παράδοσης του ΕΔΟΕΑΠ σε ιδιωτικά συμφέροντα και κλινικές δεν θα μπορούν να αναχαιτιστούν.

Είναι προφανώς κρίσιμο, τι θα ψηφίσουν οι συνάδελφοι στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ και οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι κρούουν καμπανάκι κινδύνου, από τώρα που είναι ακόμη νωρίς, ώστε ο καθένας να σκεφθεί και μια ακόμη παράμετρο πριν κάνει την επιλογή του στην κάλπη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή όσον αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ.


Οι ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και παίρνουν σαφή θέση θέτοντας τον καθένα προ των ευθυνών του -μικρών, μεγαλύτερων ή κορυφαίων- σε μια ύστατη προσπάθεια να τρέξουν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, να γίνουν οι σωστές επιλογές και να σωθεί το «αποκούμπι» των σκληρά εργαζομένων στον Τύπο, που δοκιμάζονται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο στην κρίση.

Τα πράγματα είναι απλά.

Τα έσοδα εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια είναι σχεδόν τα μισά από τις δαπάνες και τις ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς ούτε το απαιτούμενο νοικοκύρεμα ήταν γενναίο και αποτελεσματικό, ούτε οι εισπράξεις ακολούθησαν ανοδική πορεία. Τα έσοδα συνεχίζουν να μειώνονται συνεπεία της πτώσης της διαφήμισης στη χώρα, που το 2014 έκλεισε στο σύνολό της μόλις πάνω από τα 420 εκατομμύρια ευρώ και εφέτος κινείται με μείωση 25-30% τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους. Με δεδομένο ότι το βασικό έσοδο του Ταμείου είναι το πολύπαθο αγγελιόσημο, ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα έσοδά του.

Δεν είναι μόνον αυτό, όμως:

Μεγάλα κομμάτια της διαφημιστικής πίτας δεν υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου.

Τα κυριακάτικα φύλλα για παράδειγμα δεν εισφέρουν αγγελιόσημο για τις διαφημίσεις που φιλοξενούν. Το ίδιο οι ενημερωτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αλλά και οι τηλεοπτικές χορηγίες σε διάφορες εκπομπές.

Τα «διαφυγόντα» έσοδα είναι ικανά να αντιστρέψουν την εικόνα του Ταμείου. Χρειάζονται όμως σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που κανείς δεν ζητά αρμοδίως. Κανείς δεν εκμεταλλεύεται την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το μιντιακό σύστημα της χώρας για να πετύχει τις απαραίτητες τροπολογίες σε όφελος του Ταμείου Περίθαλψης και Επικούρησης όσων επί δεκαετίες εργάζονται στην Τύπο.

Στα χρόνια της κρίσης εμφανίστηκε και κυρίως εντάθηκε και ένα άλλο φαινόμενο. Οι υπόχρεοι καταβολής αγγελιοσήμου προτίμησαν σε εκατοντάδες περιπτώσεις να οικειοποιηθούν αυτό το περιβόητο 20% επί της διαφημιστικής δαπάνης και όχι να το αποδώσουν στο Ταμείο μας. Το έριξαν στις τσέπες τους και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Προκλήθηκε έτσι ένας άτυπος δανεισμός των εν λόγω επιχειρήσεων, που εντείνεται όσο οι διαφημιστικές εταιρίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις στενάζουν κάτω από την πτώση τζίρου, κερδών και προοπτικής.

Δεκάδες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που «έφαγαν» το αγγελιόσημο, πτώχευσαν ή φυτοζωούν και οι προσπάθειες είσπραξής του περιορίζονται σε μερικά τηλεφωνήματα ή έστω σε παραπομπή στη δικαιοσύνη μετά από πολλούς μήνες ή και χρόνια εισφοροδιαφυγής.

Για τους Μαχόμενους Δημοσιογράφους η είσπραξη του αγγελιοσήμου είναι πλέον υπόθεση ιερή, επείγουσα και αδιαπραγμάτευτη και πρέπει όσοι το τσεπώνουν να πιέζονται με κάθε μέσο και τρόπο. Κυρίως πρέπει οι ασφαλισμένοι, αλλά και η κοινωνία να ξέρει τη λίστα των οφειλετών και αυτή να ανακοινώνεται αν είναι δυνατόν και κάθε μήνα, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο κατά το δυνατόν.

Για τους Μαχόμενους Δημοσιογράφους η «αδιαφορία» των διοικήσεων του ΕΔΟΕΑΠ για την αύξηση του κύκλου εργασιών του αγγελιοσήμου είναι τουλάχιστον ύποπτη και αποδίδεται σε «δημόσιες σχέσεις» με τους εκδότες και όχι σε πραγματική διεκδίκηση.

Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου η ΕΣΗΕΑ «πουλά» τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δρομολογώντας εξελίξεις για τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα χτυπάνε το κεφάλι τους πολύ σύντομα.

Η νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει κάνει σημαία της ένα πρόγραμμα τυφλών και ύποπτων περικοπών στις παροχές του Ταμείου μας, που ούτε πρόκειται να το σώσουν, αντιστρέφοντας τον εικόνα εσόδων-εξόδων, ούτε και να του εξασφαλίσει την αυτονομία του καθώς επικρέμεται η υπαγωγή του στον ΕΟΟΠΥ.

Μόνο τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των κάθε είδους μαθητευόμενων μάγων πρόκειται να εξυπηρετήσει. Και οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι το επισημαίνουν νωρίς και όσο ακόμη είναι καιρός.

Βεβαίως και χρειάζεται ενός είδους νοικοκύρεμα στο Ταμείο, αλλά αυτό για τους Μαχόμενους Δημοσιογράφους πρέπει να ακολουθήσει την γιγαντιαία προσπάθεια αύξησης των εσόδων, την οποία η νέα διοίκηση φαίνεται να βολεύεται να «ξεχνά» για να μην διαταράξει προσωπικές δημόσιες σχέσεις με την κυβέρνηση και τους εκδότες.

Δεν μπορεί δηλαδή το λειτουργικό κόστος του Οργανισμού (προσωπικό, ιατροί και νοσηλευτές) να ανταγωνίζεται το κόστος της επικούρησης ή της περίθαλψης και του φαρμάκου. Οι ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ δεν υιοθετούν, όμως, την επικείμενη επίθεση κατά δικαίων και αδίκων, τις τυφλές περικοπές, την παράδοση του Ταμείου σε ιδιωτικά συμφέροντα, την υποβάθμιση των υπηρεσιών και τη στέρηση φαρμάκου, που προωθεί η νέα ετερόκλητη διοίκηση.

Υπάρχουν πολλές προοπτικές το επόμενο διάστημα:

  • Να σωθεί το Ταμείο και να καταστραφούν οι ασφαλισμένοι.
  • Να καταστραφεί και το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι
Οι ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ επιλέγουν και αγωνίζονται να σωθεί και το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι του. Δείχνουν το δρόμο και θα πιέσουν με κάθε μέσο οι ύποπτες επιλογές να μείνουν στα σκοτεινά υπόγεια που σχεδιάζονται και οΕΔΟΕΑΠ να συνεχίσει να είναι το στήριγμα των σκληρά εργαζομένων στον Τύπο.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου