Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

... ΚΕΔ - "Σε σφαγή οδηγούν τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ" ...

*
ΚΕΔ
***
*

Σοκ στη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
και με τον ΕΔΟΕΑΠ στο κόκκινο

Στάση πληρωμών και παροχών στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ετοιμάζει η πλειοψηφία του ΔΣ στον ΕΔΟΕΑΠ και ούτε κουβέντα από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την ΕΡΤ του Ταγματάρχη και της Γιάννας.

Κάποιοι οδηγούν σε σφαγείο τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Οι συνάδελφοι πιάνουν δουλειά, χωρίς εγγυήσεις και δικαιώματα και με ανοιχτά θέματα:
  • την έλλειψη ΣΣΕ, επειδή διατηρούν την ΕΡΤ στις ΔΕΚΟ
  • τα οφειλόμενα, υπερωρίες, παράνομες παρακρατήσεις από το 2010, πριν ακόμη από το Μαύρο του Κεδίκογλου.
  • τις διαφορές από κουτσές αποζημιώσεις σε κάποιους , μισθούς υπερημερίας 23 μηνών σε άλλους.
  • την αναγνωρισμένη συνολική προϋπηρεσία που είχαν στην ΕΡΤ.
  • τον κίνδυνο για νέες μειώσεις μισθών
  • την δημοσιογραφική εργασία με ωράριο λάστιχο , ψίχουλα έως τίποτα για υπερωρίες (πρόσθετα) για Κυριακές, αργίες και νυχτερινά.
  • κουτσό προϋπολογισμό για το 2015, αφού το μόνο έσοδο της ΕΡΤ είναι το ειδικό τέλος της ΔΕΗ. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί όμως το περιορίζουν στα 120 εκ. ευρώ το χρόνο, με το μνημόνιο να «τρώει» τα 100, να περισσεύουν 20 και η ΕΡΤ να χρειάζεται μόνο για μισθούς 60 εκ. ευρώ το χρόνο. Ο σχεδιασμός ήταν 90 ευρώ το χρόνο για την ΕΡΤ.
  • τους συναδέλφους στους περιφερειακούς σταθμούς μα μην ξέρουν τι τους ξημερώνει παρόλο που αναβιώνουν οι συμβάσεις τους, όπως και στην ΕΡΤ 3.
Την καταγγελία για τον ΕΔΟΕΑΠ και τις εξελίξεις στην ΕΡΤ έκανε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ στο «Κάραβελ», το μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, Δημήτρης Τσαλαπάτης.

Ήδη η μαύρη τρύπα στον ΕΔΟΕΑΠ επιβεβαιώνεται από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του Ταμείου, που διανεμήθηκαν χθες και δείχνουν ότι από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31Δεκεμβρίου 2015, δεν υπάρχουν χρηματικά διαθέσιμα.

Στις 30.4.2015 το υπόλοιπο των καταθέσεων του ΕΔΟΕΑΠ ήταν μόνο 1 εκ. ευρώ, από το οποίο όμως πρέπει να επιστρέψει ο οργανισμός τα 200.000 ευρώ, επειδή αφορούν αγγελιόσημο από τα ταμεία των τεχνικών Τύπου.

Με την εκκωφαντική απουσία τους από την γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ 5.200 δημοσιογράφοι μέλη της ένωσης, (αφού υπέγραψαν μόνο 498 και στην αίθουσα δεν έμειναν τελικά ούτε 200) γύρισαν την πλάτη στην πλειοψηφία του ΔΣ, αποδοκιμάζοντας τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης Αντωνιάδου - Τρίμη με τον Καρούντζο, τον τρίτο της παρέας, να κρύβεται στη άκρη της αίθουσας.


Σε ανακοίνωση της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας στο απερχόμενο ΔΣ για απολύσεις, λουκέτα σε ΜΜΕ, απεργίες για ξεκάρφωμα, που ο τρόπος της προκήρυξής τους έστρωνε το χαλί για να «βγαίνουν παράνομες στα δικαστήρια».

Πρόκειται για μια τετραετία υποταγής των 6 πρόθυμων της ΕΣΗΕΑ στα συμφέροντα των εργοδοτών, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις για να καθιερωθούν οι ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, χιλιάδες απλήρωτους και άνεργους, συνταξιούχους με κομμένη την ανάσα και με την ΕΣΗΕΑ επίτηδες στα όρια της παρακμής.

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ μιλώντας σε μια αίθουσα σε μερικές δεκάδες παρισταμένους, αφού τα περισσότερα καθίσματα ήταν άδεια, και θεωρώντας ότι μιλάει στην παράταξή της, ξέσπασε σε ένα παραλήρημα απελπισίας για έργα βιτρίνας εισπράττοντας όμως αποδοκιμασίες και καταγγελίες για σπατάλες από τους παρευρισκόμενους και τους περισσότερους από όσους πήραν το λόγο.

Πάγωσαν όμως οι απολυμένοι της ΕΡΤ, όταν η κυρία Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Γ. Γιουκάκη και την Μ. Κατσίμη, για τη συνεργασία τους μαζί της -δύο χρόνια τώρα- και την Κατσίμη να αποδέχεται τα εύσημα της κολλητής του Κεδίκογλου και για λογαριασμό του Γιουκάκη, ο οποίος δεν παρέστη.

Η κατάσταση όμως που διαμορφώνεται για την ΕΡΤ της Γιάννας και του Ταγματάρχη, δήθεν για να φύγει το Μαύρο του Κεδίκογλου, κρύφτηκε επιμελώς από την πλειοψηφία του ΔΣ και κυρίως από την Κατσίμη.

Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε στη ΓΣ η παρέμβαση του νέου εκπροσώπου της «Συσπείρωσης», που κάνοντας αυτοκριτική, μιλώντας εκ μέρους των συναδέλφων του, αναφέρθηκε στα λάθη και τις παραλείψεις των εκπροσώπων της συγκεκριμένης παράταξης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τα τελευταία χρόνια.

Η έκπληξη των παρισταμένων μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν άκουσαν τον ομιλητή να συνδέει το όνομα του Τρίμη με όλα αυτά, επισημαίνοντας και την απουσία του, αφού ο εταίρος της Προέδρου είχε φρόντισε να εγκαταλείψει την αίθουσα εγκαίρως.

Η συνέχεια διαδραματίσθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ με τις καταγγελίες Κατσαμά, Ντελέζου και Γκίρμπα για το σφαγείο που έχει ετοιμασθεί στην νέα ΕΡΤ, χωρίς ΣΣΕ για τους δημοσιογράφους, με τους μισούς περιφερειακούς σταθμούς να κλείνουν και την λειτουργία της ΕΡΤ 3 να μεταφέρεται στο μέλλον.

Έντονες επίσης ήταν οι καταγγελίες για τις απολύσεις ανταποκριτών και άλλων εργαζομένων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Δ. Κουμπιά να ψελλίζει κάτι γα διευθυντικό δικαίωμα, όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν αντέδρασε για τις απολύσεις.

Μόνο που ο Ψύλος του ΑΠΕ έδωσε στεγνά τους εκπροσώπους των εργαζομένων που συμμετέχουν στο ΔΣ του πρακτορείου, λέγοντας ότι μαζί έκαναν τις απολύσεις.

Όλα τα ορφανά του Τρίμη παρέα…

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων – Ανοιχτή ΕΡΤ

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου