Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

... στις γαλέρες των sites ...

*
Κατάληψη ΕΣΗΕΑ
***
*

Παρεμβάσεις σε sites στα βόρεια προάστια


Ένα νέο γύρο παρεμβάσεων σε ομίλους διαδικτυακών μέσων ξεκίνησε χθες η Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ. Ο στόχος διπλός: αφενός να δοθεί μια συνέχεια στη καμπάνια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες για την οργάνωση και πληροφόρηση των εργαζομένων στα sites και αφετέρου να προπαγανδιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κινητοποίηση ενάντια στα αφεντικά των ΜΜΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μάη, έξω από τα γραφεία του ομίλου 24 Media του προέδρου της ΕΝΕΔ, Δημήτρη Μάρη.

Έτσι την Πέμπτη 14 Μάη, επισκεφθήκαμε τις παρακάτω διαδικτυακές επιχειρήσεις ή έδρα των οποίων βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας:

THE TOC Digital Media Υπηρεσίες Ενημέρωσης (Έλλη Στάη)
thetoc.gr
Όμιλος Ν. Ευαγγελάτου
newsit.gr
tlife.gr
iatropedia.gr
dogma.gr
zappit.gr
onalert.gr
Prime Media S.A. (Χρήστος Κοπελούζος)
newsbeast.gr
news.gr
RealGroup (Νίκος Χατζηνικολάου)
Real.gr
enikos.gr
Αττικές Εκδόσεις
capital.gr
Vice Magazine
vice.com/gr

Σε κάθε ένα από αυτά τα μαγαζιά, ήρθαμε σε επαφή και συνομιλήσαμε με τους συναδέλφους που εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, πολλές φορές ανασφάλιστοι και με απάνθρωπα ωράρια. Οι πιο... «τυχεροί» είναι με μπλοκάκι αν και η εργασία που προσφέρουν είναι πλήρης, δηλωμένοι ως «υπάλληλοι γραφείου» (άρα με αντίστοιχο μισθό και όχι μισθό συντακτών), καθώς και με έξτρα βάρδιες και Σαββατοκύριακα/μήνα, για τα οποία δεν λαμβάνουν τη νόμιμη υπερωριακή αμοιβή.

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το περιεχόμενο της ολιγόλεπτης κουβέντας που είχαμε με τον ιδιοκτήτη του Ομίλου που ανήκει το newsit.gr, Νίκο Ευαγγελάτο, ο οποίος στα... γενικά δήλωνε πως «μας υποστηρίζει» (!!!) αλλά όταν η συζήτηση έφτασε στα ειδικά (π.χ. καθεστώς με το οποίο έχει προσλάβει τους εργαζόμενους), ψέλλισε πως «αυτό είναι άλλη ιστορία» και έσπευσε να μας αποχαιρετίσει.

Μοιράσαμε το κείμενο της συνέλευσης μας σχετικά με όλα αυτά που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι εργαζόμενοι στα sites και για ακόμα μια φορά διαπιστώθηκε το τρομερό κενό που έχουν αφήσει με την αδράνεια τους οι επαγγελματίες συνδικαλιστές των σωματείων του χώρου των ΜΜΕ. Κενό το οποίο εκμεταλλεύονται τα αφεντικά προκειμένου να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα που τόσο τους βολεύει. Σε κάποια από αυτά τα μαγαζιά (Αττικές Εκδόσεις και real.gr) ήρθαμε αντιμέτωποι με σεκιουριτάδες και... φουσκωτούς οι οποίοι προσπάθησαν (χωρίς βέβαια επιτυχία) να μας εμποδίσουν από το να έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους μας.

Παρ' όλα αυτά, όμως, η Συνέλευση μας δεν έχει σκοπό να σταματήσει τις παρεμβάσεις της στους χώρους εργασίας κάτι που θα αποδειχθεί έμπρακτα τις επόμενες ημέρες οπότε και οι δράσεις μας θα συνεχιστούν στα sites.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα sites στη συγκέντρωση έξω από τον όμιλο 24 του Δημήτρη Μάρη την Πέμπτη 21 Μάη στις 18.00 το απόγευμα (Συγγρού 166, Καλλιθέα).

Ο Δημήτρης Μάρης είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΝΕΔ (Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου), της πρόσφατης δηλαδή προσπάθειας των αφεντικών να προασπίσουν τα συμφέροντα τους και να εγκαθιδρύσουν την εργοδοτική ασυδοσία σε βάρος των εργαζόμενων.

Είναι καιρός όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι σε sites και διαδικτυακά μέσα - το φτηνό εργατικό δυναμικό, κακοπληρωμένο και ανασφάλιστο, ευέλικτο και υποτιμημένο, απαξιωμένο από τα καθεστωτικά σωματεία - να οργανωθούμε. Να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, να βάλουμε μπροστά τα εργατικά μας συμφέροντα, με πυξίδα την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε στους εργασιακούς χώρους. 

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου